Темна сторона НПЗП
Жодна людина не може уявити своє життя без знеболювальних. Головний біль, зубний біль, біль у колінах, висока температура — для будь-якого із зазначених симптомів у аптечці завжди знайдеться таблетка ібупрофену або тюбик із диклофенаком. Однак будь-які ліки мають і темну сторону. Важливо знати їх побічну дію та правила застосування, щоб не зашкодити собі.
нпзп протизапальні знеболювальні цог побічнадія токсичність

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) — це група лікарських засобів, що мають знеболювальний, жарознижувальний та протизапальний ефект. Основним механізмом дії НПЗП є пригнічення ферменту циклооксигенази (ЦОГ), що необхідний для перетворення арахідонової кислоти в тромбоксани, простагландини та простацикліни, що супроводжують запальний процес. Терапевтичний ефект НПЗП пояснюється відсутністю цих ейкозаноїдів. Зокрема, тромбоксани відіграють важливу роль в адгезії тромбоцитів, а простагландини викликають вазодилатацію, підвищують задану точку температури центру терморегуляції в гіпоталамусі та відіграють важливу роль у формуванні болю в організмі людини.

Існує два ізоферменти циклооксигенази: ЦОГ-1 і ЦОГ-2. ЦОГ-1 постійно синтезується в організмі й відіграє роль у підтримці слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, функції нирок і агрегації тромбоцитів. ЦОГ-2 синтезується лише під час запальної відповіді. Більшість НПЗП є неселективними та пригнічують як ЦОГ-1, так і ЦОГ-2. Однак селективні НПЗП націлені на певний вид ЦОГ, що і пояснює різницю у побічних ефектах таких препаратів.

 

Побічна дія

Більшість людей без проблем переносять НПЗП. Однак інколи можуть виникати такі побічні ефекти:

  • Найчастішими є побічні реакції з боку шлунково-кишкової системи, що пов'язані з інгібуванням ЦОГ-1, що перешкоджає утворенню простагландинів, які захищають слизову оболонку шлунка. Короткочасне застосування НПЗП може спричинити розлади травлення (диспепсію). Тривале застосування НПЗП, особливо у високих дозах, може призвести до виразкової хвороби та шлункових кровотеч. Пошкодження більш вірогідне у пацієнтів, які в анамнезі мали пептичну виразку. Оскільки це специфічно для ЦОГ-1, використання селективних НПЗП для ЦОГ-2 є альтернативою з меншим ризиком.
  • Побічні ефекти з боку нирок викликані тим, що ЦОГ-1 і ЦОГ-2 сприяють виробленню простагландинів, які відіграють важливу роль у нирковій гемодинаміці. У пацієнта з нормальною функцією нирок пригнічення синтезу простагландинів не становить великої проблеми. Проте у пацієнта з нирковою дисфункцією ці простагландини відіграють більшу роль і можуть бути джерелом проблем, якщо їх кількість зменшиться через застосування НПЗП. Ускладнення, які можуть виникнути, включають гостру ниркову дисфункцію, порушення водно-електролітного балансу, папілярний некроз нирки та інтерстиціальний нефрит. 
  • З боку серцево-судинної системи можливе виникнення артеріальної гіпертензії, інфаркту міокарда, тромбоемболії та фібриляції передсердь. За даними деяких досліджень, диклофенак є НПЗП із найчастішим впливом на серцево-судинну систему.
  • Ризик гепатотоксичності при тривалому застосуванні НПЗП у високих дозах не дуже поширений. Серед різних НПЗП диклофенак має найвищий показник гепатотоксичної дії. 
  • Неврологічна токсичність може проявлятися сонливістю, сплутаністю свідомості, ністагмом, розмитістю зору, диплопією, головним болем і шумом у вухах. Останній симптом часто зустрічається у людей, які приймають високі дози аспірину. Шум зазвичай зникає при зниженні дози.
  • Інші незначні побічні ефекти включають анафілактоїдні реакції з боку шкіри та легеневої системи, такі як кропив’янка та респіраторні захворювання, що загострюються аспірином.

 

Як правильно застосовувати НПЗП при різних медичних станах?

  • При артеріальній гіпертензії застосування селективного або неселективного НПЗП може призвести до втрати контролю артеріального тиску. Тому за необхідності ці препарати слід застосовувати в найнижчій ефективній дозі та протягом найкоротшого періоду. Якщо передбачається постійне застосування НПЗП, може знадобитися зміна препаратів для корекції артеріального тиску.
  • Будь-яка особа, яка входить до групи ризику або має серцево-судинні захворювання, має підвищений ризик серцевих нападів під час вживання НПЗП. Це стосується людей, які перенесли серцевий напад, стенокардію, процедури розширення закупорених артерій, інсульт або звуження артерій головного мозку. В такому разі також рекомендується уникати вживання НПЗП, але якщо це неможливо — приймати найменшу можливу дозу НПЗП протягом найкоротшого можливого часу. (Важливо: рекомендація щодо уникнення або обмеження використання НПЗП не стосується людей, яким було рекомендовано приймати низькі дози аспірину для лікування або профілактики інфарктів чи інсультів. Однак застосування будь-якої дози аспірину в поєднанні з НПЗП пов’язане з підвищеним ризиком кровотечі.)
  • Люди, які мають виразкову хворобу в анамнезі, схильні до розвитку нової виразки під час вживання НПЗП. Цей ризик можна зменшити, приймаючи противиразкові препарати. При вживанні НПЗП ефективним противиразковим лікуванням є застосування високих доз блокаторів H2-гістамінових рецепторів (фамотидин) і звичайних доз інгібіторів протонної помпи (омепразол).
  • Люди із захворюваннями, які потребують діуретиків, включаючи серцеву недостатність, захворювання печінки та пошкодження нирок, мають підвищений ризик розвитку пошкодження нирок під час вживання НПЗП.
  • Людям, які використовують антикоагулянти, такі як варфарин і гепарин, не слід приймати НПЗП або аспірин через підвищений ризик кровотечі. У таких випадках целекоксиб може бути препаратом вибору, але його слід застосовувати з обережністю та під керівництвом лікаря.
  • НПЗП не рекомендуються вагітним жінкам протягом третього триместру через підвищений ризик ускладнень у новонародженого. НПЗП безпечні для застосування під час грудного вигодовування.

 

Підсумовуючи, нестероїдні протизапальні препарати є широко розповсюдженими серед населення, тому важливим є обізнаність людей щодо можливих побічних ефектів загальновідомих препаратів і правил їх безпечного застосування.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com