Ризики пізнього батьківства чоловіків
10 листопада
Як впливає вік батька на здоров’я майбутніх дітей?
пізнє батьківство чоловік

Тривалий час вважалось, що лише вік жінки є пов’язаним із вадами розвитку дитини та віддаленими наслідками для здоров’я. А вік чоловіка негативно впливає виключно на шанси успішного запліднення. Проте численні дослідження останніх років вказують на те, що пізнє батьківство несе також чималі ризики.

Можливим поясненням підвищення таких ризиків є зміни, що розвиваються в спертамоцитах чоловіків разом зі старінням. Альтерація спостерігається в ділянках геному, що відповідають за розвиток певних захворювань у нащадків. Ці зміни мають негативний вплив не лише на розвиток плоду, але й на перебіг вагітності та здоров’я жінки.

Одним з найбільших досліджень, проведених в цій сфері, було ретроспективне дослідження опубліковане в 2018 році у журналі The BMJ. Автори проаналізували понад 40 млн випадків новонароджених в США у період з 2007 по 2016 роки. Результати вказують на те, що коли вік батька перевищує 45 років, то ризик передчасних пологів є на 14% вищим, а судом новонародженого - на 18%. Водночас, ризик розвитку гестаційного діабету у вагітних від старших партнерів є на 34% вищим. Для контролю була використана вікова група чоловіків від 25 до 34 років. Загалом 13,2% всіх передчасних пологів та 18,2% випадків гестаційного діабету є безпосередньо пов’язаними із віком батька.

Із віком батька асоціюється також зростання ризику численних психічних порушень. Аналіз новонароджених у Ізраїлі протягом 6 років поспіль виявив, що шанс розвитку розладів аутистичного спекту (РАС) є у 5,75 разів вищим у дітей народжених від чоловіків старше 40 років, порівнюючи з чоловіками молодше 30. Автори пов’язують це з de novo мутаціями, частота яких значно зростає разом із віком. 

Варто також згадати за результати опубліковані в JAMA Psychiatry в 2014. Це когортне дослідження в Швеції виявило, що діти, народжені від чоловіків старше 45 років, мають високий ризик розвитку не лише РАС, а й психозу - у 2,07 разів вище, спроби самогубства - у 2,72 рази, зловживання наркотичних засобів - 2,44 рази, порівнюючи з дітьми, народженими від чоловіків молодше 25 років.

Хоча більшість випадків трисомії за 21 хромосою пов’язані із анеуплоїдією материнських гамет, не варто відкидати роль віку чоловіків. Зокрема, дослідження проведене над популяцією чоловіків у Данії виявило, що ризик народження дитини із синдромом Дауна у 4,5 рази вищий від чоловіків старше 45 років, ніж від чоловіків молодше 30.

Ризик розвитку новоутворень протягом життя залежить як від віку матері, так і від віку батька. Автори огляду, опублікованого в Asian Journal of Andrology, проаналізували численні публікаціїї, що стосуються теми. Зокрема, ймовірність розвитку пухлин мозку у дітей від старших чоловіків на 25% вища. Варто відмітити також і те, що частота лейкемій та негоджкінських лімфом є вищою на 50%. Схожа кореляція була виявлена і у випадку із раком грудей та простати. Статистично значне збільшення ризику спостерігається у дітей, вік батька яких перевищує 40 років. 

У цьому ж огляді згадується і про численні інші ризики, пов’язані з пізнім батьківством у чоловіків, зокрема вищу ймовірність ахондроплазії, карликовості, шизофренії та біполярного розладу.

Ця тема потребує більш детального вивчення з огляду на те, що середній вік як жінок, так і чоловіків, які стають батьками, зростає. При планування майбутньої вагітності варто звертати увагу не лише на вік жінки, а й чоловіка.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com