Чому коронавірус уражає чоловіків більше: таємниця в статевих гормонах
11 червня
Чому чоловіча стать стала фактором ризику COVID-19? Який взаємозв’язок між андрогенами і SARS-Cov-2 та яка терапія може стати ефективною в лікуванні COVID-19?
Чому коронавірус уражає чоловіків більше: таємниця в статевих гормонах

У перших публікаціях, що стосувалися захворюваності на коронавірус, 75% госпіталізованих пацієнтів становили чоловіки. Дані з усього світу свідчать про те, що чоловіча стать є фактором ризику тяжких форм COVID-19 та більшої смертності. Зараз вчені, які займаються дослідженням вірусу, заявили, що андрогени підвищують здатність SARS-Cov-2 проникати в клітини.

Значна кількість чоловіків, які хворіють на рак простати та попередні дослідження в Іспанії(більший відсоток хворих чоловіків з облисінням) свідчать про роль андрогенів в патогенезі COVID-19. Дослідники вже планують перевірити ефективність препаратів, що блокують дію чоловічих гормонів для лікування COVID-19.

В Ломбардії, Італія 82% пацієнтів, які потрапили в відділення реанімації були чоловіки. Рівень чоловічої смертності у Нью-Йорку на 5700 осіб вищий, ніж жіночої. 

Дослідження Маркуса Гофмана з German Primate Center показало, що зараження SARS-CoV-2, здійснюється через мембранний фермент TMPRSS2. Фермент розщеплює шип-білок на поверхні коронавірусу, що дозволяє вірусу зливатися з мембраною клітини-господаря і потрапляти всередину.

Дослідники раку передміхурової залози вже знайомі з ферментом, тому що приблизно у половини всіх видів раку простати наявна мутація TMPRSS2, цей фермент реагує з онкогеном, який запускає ріст ракових клітин. У простаті TMPRSS2 виробляється, коли чоловічі гормони зв’язуються з рецептором андрогену.

Дослідники не встановили, що андрогени контролюють TMPRSS2 в легенях для інфікування SARS-CoV-2, як це відбувається в простаті. Результати досліджень тканин легень мишей та людей були суперечливими. До публікації результатів дослідження в журналі Cell, Андреа Алімонті, завідувача молекулярної онкології Università della Svizzera italiana, в якому була показана чітка закономірність між частотою інфікування COVID-19 та андрогенною депривацією (терапія, що знижує рівень тестостерону). Серед чоловіків на АДТ також спостерігалась менша частота потрапляння в стаціонар та смертності.

Ще одне ретроспективне дослідження, підтверджує дані наведені вище. З 58 пацієнтів з раком простати, 22 чоловіки, які приймали АДТ, рідше потребували госпіталізації та ШВЛ. У двох невеликих дослідженнях також повідомляється, що серед госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 переважають чоловіки з облисінням (71% та 79%).

На основі цих досліджень Меттью Реттіг, онколог, який керує дослідженням раку передміхурової залози в Лос-Анджелесі, розпочав подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження дегареліксу (препарат, що пригнічує андрогени), у двохста ветеранів, які хворіють на COVID-19. Подібні дослідження також проводяться з іншими препаратами, що інгібують чоловічі статеві гормони.

Потенціал цих досліджень досить великий, але поки зарано стверджувати про ефективність такого лікування COVID-19.

Автор ілюстрації: Валерія Пінчук

#чоловіки#коронавірус
facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com