Що потрібно знати, щоб жити далі після пандемії?
24 травня
Епідеміологиня розділила громадські місця, які стають доступними через послаблення карантинних заходів, за ступенями ризику зараження коронавірусом.
Що потрібно знати, щоб жити далі після пандемії?

Карантинні заходи щодо пандемії COVID-19 не є чорно-білими: з однієї сторони ризик інфікування коронавірусом, з іншої постраждала економіка країн та люди, які втомилися від тривалої ізоляції. Зараз країни починають послаблювати карантин тому Business Insider разом з Сьюзан Хассінг, доцентом епідеміології в школі громадського здоров'я та тропічної медицини Тулейнського університету в Новому Орлеані, обговорили особливості поведінки людей в повсякденному житті та розподілили різні види суспільної діяльності за ступенями ризику інфікування SARS-CoV-2.

Високий ризик: Зустрічі з родичами та друзями

Посиденьки з друзями та родичами, з якими ви не проживаєте в одному приміщенні, несуть високий ризик зараження, оскільки на таких зустрічах люди зазвичай не дотримуються дистанції та не одягають маски. Потрібно враховувати з ким могли контактувати ваші друзі, адже ви зустрічаєтесь не тільки з ними, а й з усіма людьми з якими вони контактували.

Високий ризик: Бари та нічні клуби

Велика кількість людей та неможливість носити маску під час пиття роблять їх прекрасним середовищем для розповсюдження інфекції. Алкогольне сп’яніння може додатково впливати на стиль вашої поведінки. 

Високий ризик: Релігійні зібрання

Багато ритуалів в різних релігійних общинах пов’язані з фізичним контактом. Скупчення та велика частка літніх людей також підвищують ймовірність розповсюдження інфекції. Ризик може бути знижений соціальним дистанціюванням, носінням масок та утриманням від ритуалів, які передбачають дотик, їжу чи пиття.

Високий ризик: Кінотеатри та спортивні події

Знову ж таки вживання їжі та великі скупчення людей, особливо на входах і виходах, відносять ці види відпочинку до груп високого ризику. Навіть якщо відвідувачі зможуть рухатись, дотримуючись соціально дистанціювання, тривале перебування в закритому приміщенні підвищує ризики інфекції.

Помірний ризик: Спортивні зали та фітнес-центри

Усі в приміщеннях повинні носити маски, інвентар повинен оброблятися після кожного відвідувача та суворе дотримання дистанціювання.

Помірний ризик: Ресторани, перукарні та салони краси

Ці заклади мають середній ризик інфікування, тому носіння масок (у закладах харчування до подачі страв) та миття рук є критично необхідними.

До групи з низьким ризиком епідеміологиня віднесла пляжі, вуличні заклади харчування, активність на свіжому повітрі, магазини, які розташовані в окремих приміщеннях, а не торгових центрах, та фізичні контакти з кореспонденцією та продуктами. Але варто бути обережним при контакті з дверними ручками та кнопками ліфтів в громадських місцях.

 

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com