Коронавірусна інфекція: прості рекомендації, які врятують життя
27 березня
Домашня самоізоляція має на меті два основні завдання: зупинити поширення вірусу та захистити найбільш вразливу категорію людей.
коронавірус COVID-19 самоізоляція залишайся_вдома

Згідно зі статистикою, коронавірусна інфекція у більшості випадків протікає у легкій формі. Це означає, що інфіковані особи мають всі шанси одужати вдома без надання спеціалізованої медичної допомоги. Домашня самоізоляція має на меті два основні завдання: зупинити поширення вірусу та захистити найбільш вразливу категорію людей. Це переважно особи будь-якого віку з легеневими та серцево-судинними захворюваннями. Вони мають більш високий ризик розвитку серйозних ускладнень, тому даній когорті людей слід звернутися за допомогою вже при виникненні перших симптомів хвороби.

Проте, якщо ви все ж захворіли на COVID-19 або перебуваєте у зоні ризику можливого інфікування, виконуйте наведені нижче дії, щоб захистити своїх рідних та оточуючих вас людей.

1. Залишайтеся вдома. Люди, які хворіють на легку форму COVID-19, можуть лікуватися та одужати вдома. Звертатися до лікарні варто при суттєвому погіршенні стану здоров'я для отримання спеціалізованої медичної допомоги.

2. Будьте на зв’язку з лікарем. Перш ніж отримати медичну допомогу, зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Обов’язково розкажіть про своє самопочуття, історію останніх подорожей, детально та чітко обговоріть алгоритм ваших наступних дій. До найбільш частих симптомів коронавірусної інфекції належать:

  • Утруднене дихання або задишка;
  • Стійкий біль у грудях;
  • Лихоманка;
  • Ціаноз губ або обличчя.

3. Уникайте громадського транспорту, таксі та спільної поїздки автомобілем.

4. Ізолюйте себе від інших людей у вашому будинку. Тримайтеся подалі від інших наскільки це можливо. Ви маєте перебувати в окремій "ізоляційній кімнаті", і, якщо це можливо, використовувати окрему ванну кімнату.

5. Обмежте контакт із домашніми тваринами. Хоча досі не надходило жодних повідомлень про домашніх або інших тварин, які хворіли на COVID-19, все ж хворим рекомендується обмежувати контактування з тваринами, до поки не буде відомо більше інформації про дану інфекцію.

6. Заздалегідь попереджайте лікаря. Якщо у вас запланований прийом у лікаря, зателефонуйте та попередьте його, що захворіли на COVID-19 або перебуваєте у зоні ризику. Це допоможе лікарям захистити себе та інших пацієнтів.

7. Якщо ви захворіли — носіть маску. Вам слід одягнути маску для обличчя, коли ви знаходитесь в колі інших людей та перед візитом до медичної установи. Якщо хворий не може носити маску для обличчя (наприклад, тому що це спричиняє проблеми з диханням), то люди, які живуть разом з ним, повинні залишатися в іншій кімнаті. Людина, яка піклується про таку людину, повинна носити респіраторну маску для обличчя. Відвідувати таких людей, крім опікунів, не рекомендується.

8. При чханні та кашлі прикривайте рот і ніс тканиною. Утилізуйте використану тканину в окремий контейнер для сміття.

9. Мийте руки з милом під теплою водою не менше 20 секунд. Це особливо важливо після чхання, кашлю, відвідування туалету, перед прийомом або приготуванням їжі. Якщо мила та води немає, очистіть руки дезінфікуючим засобом на основі спирту (вміст спирту не менше 60%), ретельно обробляючи всю поверхню рук, до моменту, поки вони не стануть сухими

10. Уникайте дотиків: не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота.

11. Не обмінюйтесь предметами особистого використання. Не користуйтесь спільним посудом, рушниками чи постільною білизною з іншими людьми у вашому домі. Після використання цих предметів ретельно вимийте їх з милом або за допомогою посудомийної машини.

12. Щодня дезінфікуйте всі поверхні у зоні ізоляції. Прибирання та дезінфекцію спальні або ванної кімнати хворого слід виконувати за потребою. Людина, яка проводить прибирання, повинна носити маску. Поверхні, які необхідно дезінфікувати: телефон, пульти дистанційного керування, стільниці, дверні ручки, світильники для ванної кімнати, туалет, клавіатури, планшети та тумбочки.

13. Контролюйте свої симптоми. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо стан хвороби погіршується (наприклад, якщо ваше дихання ускладнюється). Перш ніж йти до лікаря або викликати швидку допомогу, заздалегідь проінформуйте їх про свої симптоми. Вони підкажуть, що вам робити далі. Одягніть маску перед тим, як увійти до будівлі. Якщо ви не можете одягнути маску для обличчя, намагайтеся тримати безпечну відстань від інших людей (не менше 2 м). Це допоможе захистити людей в кабінеті або залі очікування.

За яких умов можна припинити самоізоляцію?

Люди з COVID-19 можуть припинити ізоляцію за таких умов:
1. Якщо у вас немає тесту, щоб визначити, чи ви все ще хворі, ви можете покинути дім після того, як будуть дотримані всі 3 умови:

 

  • У вас не було гарячки принаймні останні 72 години (3 повних дні без лихоманки за умови невикористання жарознижуючих ліків).
  • Покращення симптомів (кашель або задишка зменшилися).
  • Пройшло щонайменше 7 днів з моменту появи перших симптомів.


2. Остаточне припинення самоізоляції можливе після відсутності лихоманки (без використання жарознижуючих ліків), відсутності кашлю та задишки, двох негативних результатів тестів поспіль, виконаних з інтервалом у 24 години. Рішення про припинення самоізоляції слід приймати за консультацією свого лікаря, державного та місцевого управління охорони здоров'я.

Що робити людям які нещодавно повернулися з-за кордону?


Якщо ви нещодавно повернулися із країни з високим рівнем зараження коронавірусом (США, Австралія, Бразилія, Канада, Китай, країни Шенгенської зони та Європейського Союзу, Іран, Ізраїль, Японія, Південна Корея), вам необхідно залишатися вдома протягом 14 днів з моменту повернення додому та виконувати наступні рекомендації:

  1. Двічі на день вимірюйте свою температуру тіла, стежте за наявністю кашлю або проблем з диханням.
  2. Перебувайте вдома та уникайте контактів з іншими людьми. Не відвідуйте роботу протягом 14-денного періоду. Обговоріть дану ситуацію із своїм роботодавцем.
  3. Не використовуйте громадський транспорт, маршрутні таксі та не беріть участь в соціальних акціях.
  4. Уникайте місць масового скупчення людей (торгові центри, кінотеатри) та максимально обмежуйте свій час перебування на публіці.
  5. Тримайте дистанцію від інших (близько 2 метрів).

Якщо ви захворіли і у вас наявна лихоманка, кашель або проблеми з диханням — негайно зверніться за медичною допомогою. Заздалегідь зателефонуйте, перш ніж вирушати до лікаря. Проінформуйте медичних працівників про свою історію подорожей та симптоми хвороби!

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com