Назальні краплі і що з ними не так
Давайте нарешті розберемось із назальними краплями та їх раціональним і доцільним призначенням.
ніс краплі синусит

 Якби за кожну фразу про те, що назальними деконгестантами можна вилікувати усі захворювання носової порожнини, а з різноманітних розчинів на рослинній основі, екстрактів трав або гомеопатичних препаратів можна зробити назальні краплі з доведеною ефективністю, платили бодай одну гривню, зібраної суми вистачило б на фінансування як мінімум декількох повноцінних рандомізованих клінічних досліджень. Але, якщо ви думаєте, що вже наявної інформації досі недостатньо для того, щоб припинити вважати будь-які краплі в ніс за ефективні та доказові, ми йдемо до вас!

1. Назальні деконгестанти та антигістамінні допоможуть всім. Чи ні?

Назальні деконгестанти є надзвичайно популярними засобами, які призначають у будь-якій незрозумілій ситуації, від ГРВІ до алергічних ринітів. Але чи є це виправданим?

Перш за все, слід розібратись із доцільністю призначення назальних деконгестантів для лікування застуди, закладеності носа, риновірусної інфекції та десятків інших станів, які хоч якось зачіпають носове дихання. Діючі речовини назальних деконгестантів – судинозвужуючі засоби системної або місцевої дії. У мета-аналіз, бази даних Cochrane, було включено 15 досліджень із сумарною вибіркою 1838 осіб, з яких 14 включали лише дорослих віком від 18 років.  Науковці не змогли зробити однозначний висновок щодо ефективності одноразового застосування назальних деконгестантів через обмежені наявні дані, тому вважають, що ефективність та безпечність їх у дітей та клінічна значимість їх незначного ефекту у дорослих ще не визначені. Щодо кількох доз назальних деконгестантів, сучасні дані свідчать про те, що вони можуть мати незначний позитивний вплив на суб’єктивні показники закладеності носа у дорослих із застудою.  Однак клінічна значимість цього ефекту невідома, і недостатньо якісних доказів, щоб зробити однозначні висновки.

Цікавим також є те, що, попри поширене призначення назальних деконгестантів для лікування різного роду ринітів, їхнє тривале та безрецептурне використання також може стати причиною неалергічних ринітів більш тяжкого перебігу. Це явище також носить назву «зворотня конгестія» або «медикаментозний риніт». Не слід забувати і про тахіфілаксію як достатньо тяжкий наслідок тривалого використання назальних деконгестантів, адже за її наявності отримати ефект від деконгестантів, коли це дійсно потрібно, стає надзвичайно важко.

Читайте також: 

Тахіфілаксія та чому нашому організму стає нецікаво

Далі – більше. В ході мета-аналізу науковці також з’ясували, що немає переконливих доказів ефективності застосування антигістамінних препаратів, назальних деконгестантів або іригації носової порожнини у дітей із гострим синуситом.  Потрібні подальші дослідження, щоб визначити, чи корисні ці втручання при лікуванні даного захворювання. Відсутні також докази на користь додаткової терапії топічними антигістамінними препаратами у дітей з інтермітуючим або стійким алергічним ринітом. Це ж стосується і топічних кортикостероїдів: згідно з даними мета-аналізу, даних про ефективність цих препаратів на прикладі беклометазону та флунезоліду для лікування інтермітуючих та стійких алергічних ринітів у дітей є слабкими та ненадійними.  Зменшення тяжкості симптомів, як оцінювали дослідники, не може бути підтверджене наданими даними, і рішення щодо використання цих препаратів повинні, доки не з’являться більш надійні докази, керуватися клінічним досвідом лікаря.

Стосовно іригації носової порожнини сольовими розчинами, є обмежені докази суб’єктивного покращення стану пацієнтів після іригацій терміном до трьох місяців (досліджень, де лікування тривало довше, на момент огляду не було). Загальна якість доказів була низькою або дуже низькою, вибірка даних досліджень недостатньо великого об’єму, а методологія – недостатньо якісною

Назальні деконгестанти, і це дуже важливо, не є абсолютно безпечними препаратами і мають достатньо серйозні побічні ефекти. Вони частіше виникають у дітей, ніж у дорослих, і включають підвищений артеріальний тиск, тахікардію, серцебиття, аритмію, безсоння, тривожність, тремор, певні психологічні розлади та реакції гіперчутливості.  Оскільки вони адсорбуються мінімально, місцеві деконгестанти мають більш м’які системні побічні ефекти, які виникають рідше порівняно із системними лікарськими формами.  Місцеве застосування може спричинити печіння в носі, чхання або місцеве подразнення.  Застосування місцевих деконгестантів має бути обмежене трьома днями, а пацієнти мають бути старше шести років.

2. Рослинні препарати в якості назальних крапель: за чи проти

Східна медицина виступає за широке використання рослинних препаратів для лікування різних захворювань, включаючи астму та алергічний риніт, і ефективність деяких з них сумнівна. Так, наприклад, у грудні 2020 були опубліковані результати масштабного дослідження, присвяченого вивченню ефективності препаратів на рослинній основі для лікування гострих риносинуситів. Серед них – Синупрет, назальний спрей на основі екстракту квітки Cyclamen europaeum, GeloMyrtol (дистилят з чотирьох рослинних олій) та цинеол (основний компонент евкалиптової), два останніх – у вигляді назальних крапель. Для кожного з цих засобів було наявне лише одне рандомізоване дослідження, яке проводилося в одній країні без розрахунків потужності та за умови недостатньо великої вибірки. Вибір між синтетичним лікуванням або фітотерапією ускладнюється також відсутністю порівняльних досліджень рослинних продуктів зі звичайними ліками.  Крім того, недостатньо даних достатньої якості, щоб керуватися обґрунтованим підходом при виборі між різними рослинами. 

Читайте також: Синупрет - ефективний засіб у лікуванні риносинуситів?

В огляді, розміщеному на сайті бази даних Cochrane, також вивчалась ефективність екстракту  Cyclamen europaeum для лікування гострого риносинуситу. Було включено два дослідження (сумарна вибірка склала всього 147 дорослих). На підставі отриманих даних експерти дійшли до висновку, що ефективність Cyclamen europaeum для людей з гострим синуситом остаточно не з’ясована.  Хоча серйозних побічних ефектів не спостерігалося, 50% учасників, які отримували Cyclamen europaeum, повідомляли про побічні явища порівняно з 24% тих, хто отримував плацебо.

Ще в одному мета-аналізі, присвяченому вивченню ефективності великої кількості китайських назальних крапель на основі трав, вчені вказують на низьку методологічну якість.  Більше того, слід зазначити, що в різних комбінованих рослинних препаратів, що вивчались, склад значно відрізнявся, а періоди лікування коливались від 2 до 8 тижнів.  Крім того, назальні симптоми та якість життя оцінювались на основі заповнення двох різних опитувальників якості життя, RQLQ та SF-36, що додатково ускладнює порівняння результатів, тому рекомендоване подальше проведення досліджень.

Ще один систематичний огляд, присвячений дослідженню ефективності рослинних препаратів для лікування риносинуситів, включав десять рандомізованих клінічних досліджень, у яких вивчалась ефективність шести різних рослинних продуктів у порівняні з плацебо або з повною відсутністю лікування. Експерти прийшли до висновку, що докази необхідності призначення будь-яких рослинних ліків для лікування риносинуситу, особливо при хронічному процесі, є обмеженими  та недостатніми.

Важливою особливістю лікарських препаратів на рослинній основі є також складнощі в розрахунку концентрації діючої речовини, що створює істотну перешкоду для проведення якісних клінічних досліджень. І, звичайно, не слід забувати, що рослинні засоби, особливо комбіновані, можуть бути чинником ризику розвитку анафілактичної або алергічної реакції.

3. Гомеопатія не працює і в оториноларингології теж

 Не краще справи і з гомеопатичними препаратами у вигляді назальних крапель. Рандомізовані контрольовані дослідження, що оцінювали всі форми гомеопатичного лікування алергічних ринітів, були включені в систематичний огляд досліджень, опублікованих до грудня 2015 року (всього 11 досліджень, 10 з яких – плацебо-контрольовані). Згідно з оцінкою експертів, загальний стандарт методів та звітування про результати мав низьку якість.  Науковці вказують на низьку або невизначену загальну якість доказів і необхідність обережно робити висновки щодо ефективності досліджуваних засобів.   

У гайдлайні ARIA за 2019 рік, присвяченому лікуванні алергічного риніту, як рослинні назальні краплі, так і гомеопатичні не рекомендуються для лікування алергічного риніту. Так само відсутні вони в рекомендаціях по лікуванню неускладнених гострих синуситів та риносинуситів. 

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Риносинусити. Гайдлайн від Американської академії отоларингології / хірургії голови та шиї
Оновлене керівництво від американської асоціації отоларингології щодо лікування риносинуситів.
Oleksandr Klymenko
12 June 2020