Риносинусити: оновлений гайд
10 December
Німецька Ассоціація ЛОР та хірургії голови та шиї, у співпраці з Асоціацією лікарів сімейної медицини, від квітня 2019 року опублікували нові рекомендації щодо ведення пацієнтів з риносинуситом. Гайдлайни містять рекомендації як з рутинного ведення пацієнтів, так і з ведення пацієнтів з ускладненим перебігом риносинуситу.
риносинусит

Рекомендації є результатом спільної роботи німецьких ассоціацій отоларингологів, судинних хірургів та лікарів сімейної медицини. Головною метою даної статті є ознайомлення зі змінами у оновлених рекомендаціях та головними засадами консервативної терапії ринусинуситів. Попередньо ми вже розглядали оновлене керівництво від американської асоціації отоларингології щодо лікування риносинуситів.  

І. Обґрунтування діагнозу

  • Для обґрунтування діагнозу риносинусит необхідно встановити час появи скарг, безсимптомні інтервали та кількість загострень протягом останніх 12 місяців.
  • Доцільною буде інформація про успішність попередньої терапії (у разі її наявності), які препарати полегшували скарги, супутні релевантні захворювання та порушення носового дихання.
  • У полі діагностичного зору лікар має тримати, окрім типових симптомів і скарг, також наявність температури, погіршення загального стану здоров’я, та посилення больового синдрому у ділянках голови, лобу, нижньої щелепи та зубів за нахилу пацієнта вперед.
  • Рутинне рентгенологічне дослідження не рекомендоване. Діагностика гострого риносинуситу ( ≤12 тижнів) базується перед за все на клініці. Тому, рентгенологічне, так само, як лабораторне та мікробіологічні дослідження, є зайвими.  
  • За вираженого больового синдрому, в залежності від показів, може бути релевантним визначення С-реактивного протеїну та ШОЕ. Ці ж рекомендації стосуються рецидивуючого гострого риносинуситу.
  • За обґрунтування хронічного риносинуситу (>12 тижнів), релевантною буде пошарова візуалізація (томографія).
  • У разі запланованого оперативного втручання показаним є КТ чи, альтернативно, панорамна томографія. Вирішальним для вибору діагностичного обладнання є достатня якість зображення для комп’ютеризованих навігаційних систем. 
  •  У подальшій діагностиці хронічного запалення носових пазух лабораторні та апаратні методи діагностики можуть бути релевантними лише за підозр наявності системного характеру захворювання.
  • За хронічного ринусинуситу нез’ясованого генезу без наявності поліпів (включаючи рецидив постопераційного риносинуситу) та за будь-яких підозр на алергологічну етіологію захворювання,  діагностичною опцією є алергологічні проби; за хронічного риносинуситу з поліпами вони є зайвими.

 

ІІ. Медикаментозна терапія

  1. Деконгестанти рекомендовані в якості симптоматичного лікування ГРС. Їх не можна застосовувати більше 10 днів. Місцеві деконгенсанти не повинні містити у складі бензалконію хлорид.
  2. Муколітики ацетилцистеїн та амброксол часто використовуються у комбінації з прийомом антибіотиків для лікування ГРС, менше з тим,їхня клінічна доказовість не є доведеною.
  3. Застосування місцевих кортикостероїдів  рекомендовано лише за гострого алергічного та рецидивуючого ГРС.
  4. Антигістамінні препарати рекомендовані пацієнтам з ГРС за наявності алергічної предиспозиції (ускладнений алергологічний анамнез, позитивний прик-тет, лабораторно підтверджене підвищення IgE). Лоратадин є рекомендованим для полегшення симптомів чхання та закладеності носу. Як інший варіант для терапії - місцеві блокатори Н1 рецепторів.
  5. Знеболювальні/протизапальні препарати за лікування ГРС рекомендовані лише для лікування больового симптому. Через більш виражену протизапальну дію, слід обирати саме аспірин або ібупрофен НПЗП. У випадку наявних скарг зі сторони ШКС, або потенційного оперативного втручання, ібупрофен рекомендований замість аспірину. У актуальних рекомендаціях дослідження цих препаратів не проводились, лікування слід проводити залежно від ефекту.
  6. Інше. Клінічна доказовість препаратів цинку та вітаміну С під час проведення досліджень не доведена. Наразі не можна рекомендувати ці препарати для лікування ГРС. 

ІІІ. Антибіотикотерапія згідно оновлених рекомендацій

  • У разі гострого риносинуситу або різкого загострення, антибіотики, як правило, не показані. Вийнятки перераховані нижче.
  • У разі особливих факторів ризику (хронічні запальні захворювання легень, імуносупресія) слід розглянути антибіотики. Також слід призначати антибіотики, якщо є ознаки ускладнень, таких як сильний головний біль, набряк обличчя або виражене порушення загального стану.
  • Антибіотикотерапія рекомендована за гострого риносинуситу або рецидиву ГРС із сильним або дуже сильним болем і одночасно підвищеними параметрами запалення (СРБ> 10 мг / л або ШОЕ> 10 мм / год у чоловіків,> 20 мм / год у жінок) .
  • Лікар може також розглянути антибіотики: при гострому риносинуситі та  загостреннях, які, швидше за все, мають бактеріальну природу, за наявності симптомів, що суттєво впливають на загальний стан та / або погіршуються протягом хвороби та / або якщо температура> 38,5 ° C.
  • Препарат першого вибору - амоксицилін (три рази по 500 мг / добу) або цефалоспорин (цефуроксим, двічі по 250 мг / добу). Макроліди (наприклад, азитроміцин, 500 мг / добу), амоксицилін та клавуланова кислота, доксициклін або котримоксазол є можливими препаратами другого вибору.
  • Тривале застосування кларитроміцину слід розглядати при хронічному синуситі без поліпів в разі, якщо стандартна терапія не дає результатів.
  • В окремих випадках еритроміцин також можна використовувати для поліпшення результатів, або рокситроміцин можна використовувати для тимчасового поліпшення якості життя.
  • Не рекомендовано застосовувати азитроміцин.
  • При хронічному риносинуситі з поліпами тривале лікування доксицикліном може розглядатися за рецидиву, еритроміцин, азитроміцин та рокситроміцин не рекомендовані.
  • Нарешті, автори рекомендацій акцентують увагу на недоречності місцевої антибіотикотерапії пацієнтам із хронічним запаленням носових пазух.

IV. Медикаментозна симптоматична терапія

  • « За гострого РС або за гострих рецидивів РС рекомендована місцева терапія сольовим розчином (у спреї або краплях) та інгаляція гарячого пару(38-40)».
  • Однозначно  оцінити ефективність акупунктури та гомеопатії неможливо, за відсутності достатньої доказової бази.
  • Можливе призначення препарату «Синупрет» або екстрактів евкаліпту (якщо генез захворювання алергічний).
  • Слід утримуватися від  деконгестантів за хронічного РС для попередження виникнення медикаментозного риніту.
  • Місцеві кортикостероїди слід застосовувати для лікування хронічного риносинуситу без поліпів, з поліпами, в окремих випадках вдатися до системних кортикостероїдів.
  • На думку авторів рекомендації, недостатньо доказової бази щодо рекомендацій за або проти фітотерапії за рецидивуючих гострих та хронічних риносинуситах.

 

 V. Коли варто перенаправляти пацієнта до вузьких спеціалістів?

  • "Перенаправлення до вузьких спеціалістів є релевантим для пацієнтів із супутньою  імуносупресією для уточнення рецидивуючого гострого риносинуситу та хронічного риносинуситу, якщо існує стійкість до терапії, якщо є дані про одонтогенну етіологію і якщо подальша успішна діагностика та лікування можливі лише у закладах охорони здоров'я вищих рівнів, наприклад з метою потенційно показаного оперативного втручання ", - зазаначають автори.
  • Якщо є ознаки небезпечних процесів або ускладнень, лікар повинен ініціювати перехід до закладу зі спеціалізованою стаціонарною допомогою.

Детальніше тут.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com