Ефективний діалог з лікарем
Поради пацієнту для ефективного діалогу з лікарем.
На що хворіла Крістіна Олсон?

Комунікація – це ключовий аспект обміну інформацією між людьми, без якого неможливі будь-які людські відносини. Ефективна комунікація між лікарем та пацієнтом також необхідна для успішного лікування та досягнення комплаєнсу з пацієнтом.

Багато уваги під час процесу лікування необхідно приділяти саме комплаєнсу пацієнта – це його готовність виконувати рекомендації лікаря, його сумлінність та прихильність до лікування. Комплаєнс – це двостороння вулиця, на якій знаходяться пацієнт і лікар. Чим ближче вони зможуть підійти один до одного, тим ефективнішим і приємнішим буде процес лікування.

Читайте також: Найчастіші ознаки, що лікар лікує вас неправильно

Відносини з лікарем побудовані на спілкуванні та довірі. Обираючи лікаря, між вами двома повинна виникнути «хімія». Ви повинні довіряти лікарю та повідомляти про свої проблеми зі здоров’ям, включаючи всі симптоми. У свою чергу, ваш лікар повинен вислухати вас, надати вам інформацію про всі можливі методи лікування і запропонувати вам найкращий, враховуючи ваш стан здоров’я та бажання.

Ось кілька речей, які ви можете зробити, щоб допомогти побудувати ефективний діалог:

Будьте організованими

Лікарі зайняті, тому вам потрібно знати, як отримати максимум від обмеженого часу, проведеного з вами. Це означає, що ви повинні бути організованими та зосередженими на питаннях, які хочете вирішити.

Заздалегідь продумайте питання, на які ви хочете отримати відповіді. Запишіть і визначте ці питання за пріоритетами, виділивши основні, які ви хочете обговорити. В сучасному світ смартфонів та Інтернету ви можете надіслати свої питання лікарю ще до візиту, але варто попередньо запитати чи комфортний лікарю такий спосіб комунікації.

Підготуйтеся до бесіди

Перед візитом продумайте або запишіть усі симптоми, які вас турбують. Згадайте в який період виникли перші симптоми та як вони розвивались. Якщо ви перед цим відвідували інших спеціалістів, то візьміть з собою їхні заключення та результати обстежень.

За наявності у вас хронічних або інших супутніх захворювань, алергій, в тому числі на лікарські препарати, проведених оперативних втручань, запишіть їх на окремому аркуші – це суттєво зекономить час під час візиту і дасть необхідну інформацію лікарю.

Читайте також: Доказово про гомеопатію

Якщо ви постійно приймаєте лікарські препарати або біологічні добавки, напишіть список цих препаратів з дозуванням та частотою прийому.

Задайте тон бесіді

Проінформуйте свого лікаря, наскільки ви хочете приймати участь у процесі прийняття рішень щодо лікування, і чи хочете отримати детальну інформацію про всі варіанти лікування або лише загальну інформацію. Повідомте своєму лікарю про будь-які культурні або релігійні особливості, які можуть вплинути на ваш вибір лікування.

Не бійтеся запитань

Якщо під час бесіди або процесу лікування вам щось незрозуміле або ви хочете дізнатися чому саме цей препарат або метод лікування, не бійтеся запитати про це вашого лікаря. Попросіть лікаря пояснити заплутані процеси діагностики чи лікування, а якщо часу для цього замало, то спробуйте запланувати ще одну зустріч.

Будьте чесними

Не бійтеся повідомити лікарю будь-яку інформацію пов’язану з вашим здоров’ям, в тому числі про ваші шкідливі звички, статеве життя або вживання заборонених речовин. Лікар не суддя і єдиною його метою є вилікувати ваше захворювання, а для цього йому необхідна вся інформація, яка може допомогти в цьому.

Підтримуйте зв'язок, але поважайте лікаря

Зараз дуже легко бути на зв’язку зі своїм лікарем завдяки мобільному телефону і соціальним мережам. Кожен лікар має графік роботи та може сам визначати коли йому зручно відповідати на повідомлення або дзвінки пацієнтів. Тому перш ніж дзвонити або писати вашому лікарю уточніть чи зручний йому такий спосіб комунікації і в які години він може це робити.

Читайте також: Зовнішній вигляд лікаря

Також спробуйте розслабитись перед візитом і попросіть когось із близьких або родичів прийти разом з вами за потреби. Проте, однаково розмову з лікарем необхідно вести саме вам, адже це ваше здоров’я. Пам’ятайте, що ефект лікування залежить не тільки від лікаря і препаратів, які він призначив, а й від вашої готовності виконувати рекомендації лікаря та змінювати свій спосіб життя.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com