Зовнішній вигляд лікаря
Чи впливає зовнішній вигляд лікаря на комплаєнс пацієнта?
cgfd

Уявляючи лікаря, багато людей думають про консервативно одягнену людину в охайному білому халаті і, хоча навряд хтось уявить із блакитним волоссям, татуюванням восьминога або рядом пірсингу брів, все ж подібні елементи зовнішності стали більш поширеними і прийнятими в сучасному суспільстві. Якщо молоді лікарі вже наслідують цей приклад, чи не стане це проблемою в консервативному світі медицини?

Білий халат – невід’ємна частина гардеробу кожного лікаря, а, згідно з результатами досліджень 2016 року, ще й показник його компетентності для пацієнтів. Було виявлено, що пацієнти звертають увагу на зовнішній вигляд свого лікаря і навіть оцінюють по цьому його компетентність. Так, в одному дослідженні в осіб, дітей яких госпіталізували до педіатричного відділення, прихильність до лікарів, які носять білий халат, була вдвічу вищою. У ще одній роботі з'ясовано, що показник довіри до лікарів, вдягнених саме у білий халат, був вищим у 76,3% вибірки (400 учасників).

У дослідженні, вибірку якого складали 249 амбулаторних та 202 стаціонарних пацієнти, учасникам демонстрували фото лікарів чоловічої та жіночої статі в одягу різних стилів та просили на підставі зовнішнього вигляду класифікувати їх від найбільш до найменш компетентного лікаря. Медичні працівники на фото були вдягнені у повсякденний одяг, білий халат та діловий костюм. Як і в інших дослідженнях, найменшу перевагу отримав напівформальний одяг, а найбільшу – білий халат. Також було виявлено, що чим старший пацієнт, тим більша його прихильність до консервативно одягненого лікаря; пацієнти віком понад 40 років сприймали повсякденний одяг більш негативно, ніж молодші пацієнти.

Дослідження, опубліковане журналом Американської медичної асоціації (JAMA), показало, що близько третини членів сімей пацієнтів, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії, повідомили про негативне перше враження про лікаря, складене через наявність татуювання або пірсингу. Хоча цей відсоток значно менший, ніж для інших професійних атрибутів, які респонденти визнали важливими – носіння зручного для читання бейджа з іменем (77%), охайність вбрання (65%) та наявність саме медичного костюму або халату (59%).

Респонденти також надавали перевагу традиційному медичному вбранню, наприклад, білому халату (52%) або хірургічному костюму (24%) і були менш прихильними до ділового костюму (13%) або повсякденного вбрання (11%).

У ще одному дослідженні, проведеному в Південній Кореї і присвяченому кореляції зовнішнього вигляду нейрохірургів та ставленню до них пацієнтів, було також виявлено, що зовнішній вигляд лікаря має великий вплив. Пацієнти надавали перевагу хірургам, на яких були бейджі з іменами (76%), крім того, пацієнти не надавали жодних переваг аксесуарам, пофарбованому волоссю та вусам або бороді (58%, 67% та 51% відповідно). Вуса та борода не мали значення для 71,6% опитаних, а пофарбоване волосся пацієнти чоловічої статі, як правило, сприймали більш негативно, ніж жіночої.

Більшість респондентів вважали ідеальним віком відповідального нейрохірурга 50-59 років (31%), а особи віком до 49 років надавали перевагу нейрохірургам у віці 40-49 років, тоді як особи віком старше 49 років надавали перевагу нейрохірургам у віці 50-59 років.

Більшість людей обирали лікаря, виходячи з рекомендацій інших (31%), рідше - завдяки інформації з центру, де працював лікар (28%). 69,8% пацієнтів вважали, що лікарі повинні мати офіційний вигляд.

В рамках ще одного дослідження, опублікованого в медичному журналі BMJ, дослідники зібрали понад 4000 відповідей пацієнтів з 10 академічних медичних центрів по всій території Сполучених Штатів. Команда дослідників виявила, що 53% опитаних пацієнтів повідомили, що одяг лікаря має значну роль для них під час догляду. Більше того, більше третини пацієнтів заявили, що одяг лікаря впливає на їхню довіру до лікаря.

Дослідження 2017 року показало, що пацієнтам не важлива наявність татуювань і/або пірсингу у лікарів екстреної медичної допомоги. Висновки свідчать, що видимий боді-арт не має помітного впливу на те, що вони думають про професіоналізм чи компетентність свого лікаря.

Лікарка-хірургиня Сара Джейн. Instagram @rosesarere_23

Результати попередніх наукових робіт про ставлення пацієнтів до зовнішнього вигляду лікарів вказували на більшу прихильність до спеціалістів у традиційному медичному вбранні, але ці дослідження базувались в основному на ставленні до фотографій та письмових описів лікарів. Тому дослідники опитали майже 1000 дорослих пацієнтів невідкладної допомоги у травматологічному центрі у великому міському районі штату Пенсільванія, США, про зовнішній вигляд їхніх лікарів після консультації з ним.

Сім лікарів, які брали участь у 9-місячному дослідженні, були поділені на чотири групи: особи з несправжнім пірсингом; із тимчасовим татуюванням; лікарі з несправжніми пірсингом і татуюванням та особи без модифікацій зовнішності. Пацієнтів запитували, що вони думають про компетентність свого лікаря, його або її професіоналізм, турботливе ставлення, доступність та якість наданої допомоги, оцінюючи ці якості за п’ятибальною шкалою. При цьому опитуваним сказали, що оцінювання лікарів має на меті допомогти центру вдосконалити медичну допомогу та зробити її більш компетентною, їм не пропонувалось висловити ставлення саме до зовнішності лікарів.

Лікар-анестезіолог Дом Арнольд. Instagram @domarnold.89

Аналізуючи всі ці дослідження, можна дійти висновку, що для пацієнтів є важливим одяг лікаря, причому найбільша перевага надається саме білому халату. Ставлення пацієнтів до тату та пірсингу лікарів скоріше нейтральне, хоча ставлення до кольорового волосся медичних працівників ще залишається під питанням. Головне – пам’ятати, що лікар це теж людина, яка поза межами лікарні має своє власне життя та вподобання.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com