Солкосерил - препарат для заживлення чи марна трата грошей?
Солкосерил - випускається з 1996 року швейцарською фірмою Solco і являє собою депроїтезований діалізат / ультрафільтрат, отриманий із телячої крові. Таку ж саму діючу речовину ви можете знайти й в іншого славнозвісного препарату Актовегіну. 
фармакологія лікарськіпрепаратирати солкосерил актовегін

Зазначаємо одразу, що обидва препарати не схвалені FDA (Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, Food and Drug Administation) через брак доказової бази. Також в країнах Західної Європи, Австралії, Японії й більшості інших країн світу препарат не схвалений до застосування як лікарський засіб.

На цьому можна було б закінчити, але додамо трішки деталей.

Що таке Солкосерил і як його використовують?

Солкосерил – це гель/мазь, що застосовуються в наступних випадках:

• незначні пошкодження (садна, подряпини, порізи);

• опіки 1 і 2 ступеня (сонячні опіки, термічні опіки);

• відмороження – рани, що важко загоюються (в т.ч. трофічні виразки і пролежні).

• лікування трофічних уражень тканин різного походження. Солкосерил застосовується тільки після видалення з рани некротизованих тканин.

Гель застосовується в початковій стадії лікування і наноситься на свіжі рани, рани з вологим виділенням або виразки з явищами мокнуття. Мазь використовується, перш за все, для лікування сухих ран.

Щодо доказової бази, то наявні 2 огляди Солкосерилу в Кокранівській бібліотеці (міжнародна некомерційна організація, що вивчає ефективність медичних засобів та методик шляхом проведення рандомізованих контрольованих досліджень)

Перший огляд датований 2003 роком, про доповнення раціону матері поживними речовинами при підозрі на порушення росту плода, де досліджували карнітин, солкосерил, глюкозу або галактозу. Автори підсумували, що доказів недостатньо для того, щоб казати про хоч якийсь позитивний вплив на ріст плода даних препаратів.

Другий огляд датований 2014 роком, пов'язаний з лікуванням виразок на ногах у людей з серповидно-клітинною анемією. Автори дослідження пишуть про те, що існують дані, які засвідчують, що місцеве втручання (в тому числі Солкосерилом) зменшило розмір виразки у хворих пацієнтів у порівнянні з контрольною групою. Але, докази цього дослідження є невірогідними та обмеженими через високий рівень упередженості та малу вибірку пацієнтів.

Крім того, факт, що препарати заборонені у США та не схвалені в Канаді вже можуть породити сумніви у багатьох людей.

На рахунок цього цікавий випадок виник у 2011 році, коли лікар без ліцензії в США, Ентоні Галеа, який лікував таких зірок як Тайгер Вудс, був заарештований за контрабанду аналогічного препарату Актовегіну у США та був засуджений до 3 років позбавлення волі. Також у 2009 році, його асистентку Мері Енн Каталоно було зупинено на кордоні в Буффало (США) з невеликою кількістю гормону росту людини, Актовегіну та флаконами іноземних гомеопатичних препаратів.

Причиною такого суворого покарання та заборони препарату є небезпека зараження на пріонні інфекції, які вражають нервову систему. У корів – це губчаста енцефалопатія, а у людей – це хвороба Крейцфельда - Якоба. Причина цих захворювань – недостатньо очищений білок з крові молодого теляти, який міститься у препараті та призводить до зміни інших нормальних білків організму, що у свою чергу призводить до дегенерації нервової тканини. Смертність при легкій формі становить близько 85%, важка ж зовсім невиліковна.

Всесвітньовідомий PubMed ( електронна база даних медичних і біологічних публікацій, яка працює на основі Національної медичної бібліотеки США), показує 383 дослідження по Солкосерилу за період з 1989 – 2020 років, більшість з яких було проведено в Росії. Та жодне з них не дає достатню кількість доказів, що цей препарат має хоч якусь позитивну дію на будь-яку з патологій.

Підсумовуючи, можна сказати, що препарат Солкосерил має низький рівень доказової бази та не доведену лікарську дію.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com