10 фармакологічних фактів, про які має пам'ятати кожен
фармакологія лікарськіпрепарати

 

1. Передозування парацетамолу викликає виснаження глутатіону

Глутатіон — в клітині відіграє роль потужного антиоксиданту, він захищає клітину від токсичних вільних радикалів та визначає окислювально-відновні характеристики внутрішньоклітинного середовища.

Токсична доза парацемолу - 4 грами на добу та вище

Симптоми передозування проявляються нудотою, блювотою та змінами свідомості, що з’являються через 36-48 годин. При тяжкому отруєнні можуть спостерігатися галюцинації, делірій, колапс, судоми.

Тому, передозування парацетамолом таке небезпечне.

Ацетилцистеїн можна вводити внутрішньовенно для поповнення рівня глутатіону та відповідно для усунення симптомів передозування.

 

2. Тетрациклінові антибактеріальні засоби асоційовані зі знебарвленням зубів (плода, зокрема) та фототоксичністю.

Річ у тому, що тетрациклін погано виводиться з організму та якщо приймати такі медикаменти в період формування і мінералізації зубних тканин це може призвести до його відкладання в дентині й емалі зачатків зубів. Отже, не варто споживати тетрациклін дітям до 12 років, вагітним та жінкам, які годують груддю

 

3. Не всі антигіпертензивні препарати безпечні при вагітності. 

Метилдопа, ніфедипін та лабеталол – приклади трьох препаратів, які можна використовувати для лікування гіпертензивних станів під час вагітності.

Наприклад, інгібітори АПФ та антагоністи рецепторів ангіотензину ІІ при застосуванні їх у ІІ та ІІІ триместрах вагітності можуть призвести до аномалій нирок у плода. 

 

4. Тривале використання та високе дозування метформіну викликає мальабсорбцію вітаміну В12 та його подальший дефіцит.

Одним із запропонованих варіантів розв'язання цієї проблеми є щорічний скринінг на В12-дефіцит і при необхідності подальше терапевтичне втручання. Другий варіант полягає

в профілактичному призначенні вітаміну В12 всім пацієнтам, які отримують метформін, особливо у високих дозах (більш

1000 мг) або тривалий час, без проведення скринінгу. З цією метою можна використовувати парентеральне введення навантажувальної дози вітаміну В12 (1000 мкг) раз на рік або приймання комплексів вітамінів групи В в терапевтичних дозах.

 

5. Опіоїди – викликають звуження зіниць

Фентаніл, морфін, героїн та оксикодон - стимулюють парасимпатичну нервову систему, викликаючи звуження точкових зіниць. Це загальний ідентифікатор опіоїдної токсичності.

 

6. Добавки заліза взаємодіють з багатьма ліками. 

Оральні контрацептиви підвищують рівень заліза, тоді як інші лікарські засоби, такі як інгібітори протонної помпи та антагоністи Н2-рецепторів, можуть знижувати всмоктування заліза. Добавки заліза зменшують всмоктування левотироксину, хінолону, тетрацикліну та інгібіторів АПФ

 

7. Інгібітори АПФ викликають стійкий сухий кашель

Кашель виникає внаслідок накопичення в епітелії бронхів брадикініну. Частота виникнення кашлю не відрізняється при застосуванні різних АПФ. 

Інколи пацієнти переходять на блокатори ангіотензинових рецепторів (АРБ) - хоча кашель може тривати.

 

8. Гідроксихлорохін – пов'язаний з токсичністю для очей

Протималярійний препарат, який також застосовується для лікування симптомів ревматоїдного артриту - пов'язаний з токсичністю для очей, особливо при хронічному застосуванні. Тому ви повинні постійно контролювати своїх пацієнтів на предмет наявності ушкоджень очей.

Препарат зв'язується з клітинами, що містять меланін (клітини шкіри, очей), може викликати затуманення зору, появу скотом, порушення акомодації, кератопатію та необоротну ретинопатію.

 

9. Лоперамід – не рекомендований пацієнтам з високою температурою та / або наявністю крові у стільці

Агоніст мю-опіоїдних рецепторів, який використовується при лікуванні діареї. При діареї інфекційного походження застосування препарату проводиться з великою обережністю, оскільки зниження виділення фекалій із вмістом інфекційних токсинів може спричинити посилення інтоксикації організму

Закреп - відносно поширений побічний ефект.

Препарат взагалі не слід застосовувати, якщо треба уникнути пригнічення перистальтики через можливий ризик виникнення значних ускладнень, включаючи кишкову непрохідність, мегаколон та токсичний мегаколон.

 

10. Алопуринол – може викликати смертельний синдром Стівенса-Джонсона та токсичний епідермальний некроліз

Інгібітор ксантиноксидази, який використовується при лікуванні подагри та гіперурикемії. Він має потенціал, більше, ніж інші препарати, викликати потенційно смертельний синдром Стівенса-Джонсона та токсичний епідермальний некроліз. Він також може пригнічувати кістковий мозок, що призводить до таких станів, як апластична анемія.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com