Китайська вакцина вже в Україні?
24 грудня
Глобальна гонка з виробництва вакцини проти Covid-19 ще триває і Китай, здається, досягнув неабияких успіхів.
китайські вакцини

На початку грудня перша партія вакцин Sinovac прибула в Індонезію в рамках підготовки до масової кампанії вакцинації, ще 1,8 млн доз повинні надійти до січня.

Об'єднані Арабські Емірати заявили, що зареєстрували вакцину після того, як проміжний аналіз показав, що вона була ефективною на 86% у третьому етапі досліджень, розпочатих у липні.   У Бахрейні також схвалили вакцину Sinopharm Covid-19, заявивши, що дорослі можуть зареєструватися онлайн, щоб отримати препарат безкоштовно. А Сінгапур заявив, що підписав угоди про попередню закупівлю з виробниками вакцин, включаючи Sinovac, Moderna та Pfizer-BioNTech.

Також відомо, що Sinovac уклала угоди про поставку вакцин із Туреччиною, Бразилією та Чилі.

Україну не оминули оптимістичні новини про китайські вакцини, тому деякі приватні клініки вже оголошують про попередній запис на вакцинацію препаратом Sinovac.

Три кандидати у вакцини від Sinopharm та Sinovac виготовлені з інактивованого вірусу.  Це відносно простий, широко використовуваний підхід, який використовує вбиті вірусні частинки, щоб піддавати імунну систему організму вірусу, не ризикуючи серйозною реакцією на захворювання.  Тим часом у вакцині CanSino використовується аденовірусний вектор, який не реплікується в організмі та не викликає захворювання.  Сегмент РНК, що кодує білки шипиків коронавірусу, який використовується SARS-CoV-2 для проникнення в клітини людини, вводиться в ослаблений аденовірус і змушує його виробляти ці білки на своїй поверхні.  Ця гібридна молекула спонукає організм виробляти антитіла, що і лежить в основі імунної відповіді.   

Ще одну вакцину розробляє  Anhui Zhifei Longcom.  У ній, щоб викликати імунну відповідь, використовується очищений фрагмент вірусу. Ця вакцина теж нещодавно вступила у третю фазу клінічних випробувань.

Для порівняння, вакцини Moderna та Pfizer, що розробляються на Заході, є мРНК-вакцинами, тобто містять частинку генетичної інформації вірусу. Також ці вакцини є затвердженими в Європі та США. Вакцину Moderna потрібно зберігати при -20С, препарат Pfizer – при -70 ° C, тоді як вакцина Sinovac може зберігатися у звичайному холодильнику при температурі 2–8 ° C.

Хоча жодна вакцина ще не затверджена міжнародними регуляторними органами, з липня 2020 року проводиться глобальна вакцинація населення Китаю. 

У листопаді голова Sinopharm Лю Цзіньчжень заявив, що його компанія вакцинувала майже один мільйон людей у ​​Китаї в рамках програми надзвичайних ситуацій, причому повідомлення про серйозні побічні реакції відсутні. Всі вакциновані – медики і працівники митниці, але планується збільшення груп населення, які отримують щеплення.

Але на сьогодні жодна з китайських вакцин не пройшла третій етап клінічних досліджень. Наразі відомо, що результати фази 3 клінічних випробувань вакцин проти коронавірусу Sinovac очікуються у двадцятих числах грудня. Тому, можливо, не слід поспішати із  записом на введення препаратів, надійність та ефективність яких остаточно недоведена.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com