Гонка вакцин від SARS-CoV–2?
01 червня
Коли слід очікувати вакцини від коронавірусу? Головні досягнення останніх днів.
вакцини Covid-19

Напевно, пошук вакцини від SARS-CoV–2 — один із найбільших викликів сьогодення для наукової спільноти та, однозначно, найбільш очікувана подія 2020-го. Проте на якому етапі ми знаходимось зараз?

Насамперед необхідно зрозуміти ключові вимоги до майбутньої вакцини:

  • Мінімальна кількість побічних ефектів (e.g. розвиток захворювання у випадку із живою вакциною, еозинофільна інфільтрація).
  • Безпечність та адекватна імунна відповідь у людей старше 60 років із супутніми захворюваннями (e.g. цукровий діабет, артеріальна гіпертензія).
  • Можливість застосування в працівників сфери охорони здоров’я.
  • Невибагливість до умов зберігання та транспортування.
  • Доступна вартість.

Над якими вакцинами ведеться розробка?

  • Живі ослаблені та інактивовані вакцини. Забезпечують найсильнішу та найтривалішу імунну відповідь, з іншого боку, характеризуються найбільшою кількістю побічних ефектів та найдовшим періодом тестування.
  • Спліт-вакцини. Забезпечують слабшу імунну відповідь меншої тривалості, вимагають ревакцинації, проте є більш безпечними.
  • Вакцини на основі нуклеїнових кислот. Викликають не тільки вироблення антитіл, але й відповідь клітинного імунітету, що можливо лише при застосуванні живих вакцин, забезпечуючи водночас низький рівень побічних ефектів (найбільш передовий спосіб вакцинації, проте дослідження все ще перебувають на початкових стадіях).

Хто основні гравці?

Ad5-nCoV розробки Beijing Institute of Biotechnology та CanSino Biologics, Китай. Одними з перших у світі опублікували результати першої фази досліджень рекомбінантної векторної вакцини в журналі The Lancet. У процесі дослідження 108 осіб віком від 18 до 60 років отримали по 1 дозі досліджуваної вакцини. Серед виявлених побічних ефектів були: біль у місці ін’єкції, гарячка, слабкість, головний біль та біль у м’язах, жодних значних реакцій. Через 14 днів після призначення відзначався значний підйом рівня антитіл у крові, визначений методом ELISA, який досягнув свого максимуму на 28-ий день. Перші обнадійливі результати дають можливість продовжити тестування, незважаючи на певні недоліки (нерандомізоване та одноцентрове дослідження).

BNT162 (a1, b1, b2, c2) розробки гігантів Pfizer, BioNTech та Fosun Pharma. Заплановано, що це буде одне із наймасштабніших досліджень пов’язаних з імунізацією від коронавірусу. Очікується, що тестована РНК вакцина буде введена понад 7600 учасникам. Вже зараз, на першому етапі, вакцину почали отримувати 360 пацієнтів, розділених на дві когорти віком 18–55 та 65–85 років відповідно. Незважаючи на масштаби дослідженні та значне фінансування, перші результати прогнозовано не будуть опублікованими раніше 2021-го.

mRNA-1273мРНК вакцина американської компанії Moderna у колаборації з Vaccine Research Center. Попередні результати дослідження виявили вищий або схожий рівень антитіл у восьми вакцинованих добровольців у порівнянні з особами, що вже перехворіли на covid-19. Важливо відмітити, що ця вакцина не здатна спричинити захворювання, забезпечуючи водночас високу імунну відповідь. Всі побічні ефекти були незначними та короткотривалими. Планується початок третьої фази в липні 2020-го.

ChAdOx1 nCoV–19 розробки University of Oxford. Одне з небагатьох досліджень, яке проходить настільки швидко. Під час першої фази було виконано понад 1000 імунізацій, моніторинг добровольців триває. У другій фазі очікується тестування вакцини на вікових групах 56–69, 70+ та дітях 5–12 років. Для контролю в рандомізованому дослідженні буде використана менінгококова вакцина MenACWY. В амбітні плани науковців та уряду Великої Британії входить початок масового виробництва цієї вакцини вже літом 2020-го.

NVX-CoV2373 компанії Novavax, яка отримала грант на рекордну суму у $384 млн. від Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Рекомбінанта вакцина показала перші успішні результати на тваринах і компанія перешейла до наступного етапу тестування на 130-ти добровольцях у Австралії. У планах Novavax виробити 100 млн. доз вже у 2020 та 1 млрд. у 2021.

Варті згадки: INO-4800 (Inovio Pharmaceuticals), жива інактивована вакцина Sinovac Biotech та bacTRL-Spike(Symvivo Corporation).

Безумовно, кожен вид вакцини та підхід до її розробки має свої переваги та недоліки. Проте той факт, що над цим завданням працюють науковці найкращих світових лабораторій дає нам надію на швидке отримання ефективної та, головне, безпечної вакцини.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com