Дексаметазон — перший рятівний препарат проти коронавірусу
20 червня
Недорогий і доступний препарат може допомогти врятувати життя пацієнтів, які важко хворі на COVID-19.
ковід19 лікування гормонотерапія

Експерти Великобританії вважають, що лікування стероїдним препаратом дексаметазоном у низьких дозах є головним проривом у боротьбі зі смертельним вірусом.

Препарат є частиною найбільшого у світі тестування чинних методів лікування проти коронавірусу.

Це знизило ризик смертності на третину для пацієнтів на ШВЛ. Для тих, хто перебуває на кисні – на п'яту частину.

Якби препарат використовувався для лікування пацієнтів у Великобританії з початку пандемії, можна було б врятувати до 5000 життів, вважають дослідники.

І це може принести величезну користь у бідних країнах з великою кількістю пацієнтів Covid-19.

Близько 19 з 20 пацієнтів з коронавірусом одужують, не потрапляючи до лікарні. З-поміж тих, хто потрапляє до лікарні, більшість також одужує, але для деяких може знадобитися киснева або механічна вентиляція. Це пацієнти з високим рівнем ризику, яким дексаметазон допоміг.

Препарат вже застосовується для зменшення запалення при низці інших станів, і, здається, він може зменшити надмірну запальну реакцію організму, що називається цитокіновим штормом.

У ході випробування під керівництвом команди з Оксфордського університету близько 2000 пацієнтів лікарні отримували дексаметазон та група порівняння, яка складала 4000 пацієнтів, що не отримувала препарат.

Для пацієнтів, які знаходяться на ШВЛ це зменшило смертність з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребували додаткового кисню смертність знизилась з 25% до 20%.

Головний дослідник професор Пітер Хорбі сказав: "Це єдиний на сьогодні препарат, який показав зменшення смертності. Це великий прорив".

Провідний науковий співробітник професор Мартін Лендрей говорить, що результати дозволяють врятувати одного з восьми пацієнтів, які перебували на ШВЛ. Серед пацієнтів, які отримують кисень, можна врятувати одне життя на кожні 20-25, хто отримував препарат.

"Існує чітка, зрозуміла користь. Лікування дексаметазоном триває до 10 днів, і це коштує близько 5 фунтів на одного пацієнта. Тож по суті це коштує 35 фунтів, щоб врятувати життя. Це препарат, який доступний у всьому світі".

Дексаметазон вводять внутрішньовенно у відділенні інтенсивної терапії та у формі таблеток для менш важкохворих пацієнтів. Поки єдиним іншим препаратом, у якого виявили користь для пацієнтів з COVID-19, є ремдезівір, противірусний препарат, що скорочує час одужання для людей, які хворіли на коронавірус.

Ремдезивір зменшив тривалість симптомів з 15 днів до 11, але докази були недостатньо сильними, щоб показати те, чи знижував він смертність. На відміну від дексаметазону, ремдезивір — це новий препарат з обмеженим використанням, ціна на який ще не була оголошена.

Статтю підготував Dmitriy Korniienko

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com