5 дивних захворювань, про які ви могли не знати
29 березня
За даними Global Genes, провідної організації з захисту пацієнтів з рідкісними захворюваннями, існує близько 7000 видів таких станів, і кожен день виявляється все більше й більше.
рідкісні хвороби

У Сполучених Штатах захворювання або розлад вважається рідкісним, якщо воно має місце у менше ніж 200 000 осіб в країні в будь-який момент часу. За оцінками, 1 з 10 американців живуть з такими станами.

Ми розглянемо п'ять найдивніших захворювань, про які ви, можливо, навіть не підозрювали.

Синдром Аліси в країні чудес

Синдром Аліси в Країні Чудес (AIWS), названий на честь класичних книг Льюїса Керролла, в яких Аліса росте і зменшується, являє собою розлад мозку, який погіршує сприйняття розміру. Також відомий як синдром Тодда або як ліліпутні галюцинації. Люди з таким захворюванням можуть відчувати зміну образу тіла або навколишнього середовища, в результаті чого вони сприймають різні об'єкти як більші чи менші, ніж вони є насправді.

Таке неправильне сприйняття найчастіше відбувається вночі. Звіт за 2014 рік, опублікований в журналі дитячої неврології, описує випадок 6-річного хлопчика, який протягом 15-20 хвилин після знаходження в темряві почав візуалізовувати об'єкти, які знаходяться далеко, роблячи їх меншими. 

Наразі неясно, що саме є причиною виникнення AIWS : епілепсія, пухлини головного мозку, використання психоактивних препаратів чи вірус Епштейна-Барра. Цей розлад найчастіше зустрічається у дітей і часто зникає на той час, коли вони досягають підліткового віку. Проте, він може зберігатися в зрілому віці.

У 2013 році "The Daily Mail" повідомив про 24-річну британку з AIWS. Ебігейл Мосс почала відчувати напади AIWS з п'ятирічного віку, і вони відбувалися майже щодня в дитинстві. Хоча напади рідше зустрічаються в зрілому віці, вони виникають кілька разів на рік.

Ебігейл описує, як вона відчуває себе під час нападу: «Атака поступово накопичується. Ви відчуваєте, що кімната звужується і ваше тіло стає більшим. Ваші руки та ноги відчуваються довшими. Речі виглядають як здалеку або здаються меншими, ніж вони є. Все здається перебільшеним і рухи відчуваються швидшими і раптовішими. Це саме те, що Аліса відчувала в книзі — коли все здається великим або маленьким і дивно непропорційним».

Алергія на воду

Враховуючи, що близько 60 відсотків людського тіла складається з води, може здивувати, що деякі люди мають алергію на вологі речовини. Цей стан відомий як аквагенна кропив'янка. 

У людей з аквагенною кропив'янкою зуд швидко розвиваються після контакту шкіри з водою, особливо на шиї, руках і верхній частині тулуба. Це означає, що люди з цим захворюванням не можуть займатися звичайними повсякденними справами, в тому числі приймати душ або ванну, купатися або виходити на вулицю під дощем. Навіть плач може привести до появи кропив’янки у деяких осіб, а в окремих випадках питна вода може викликати алергічну реакцію.

Число людей, які страждають на водну алергію, нез’ясоване, хоча дослідження показують, що цей стан частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, і зазвичай це відбувається під час статевого дозрівання або відразу після нього. Основні причини алергії на воду неясні, але є теорії. Деякі дослідники вважають, що цей стан виникає в результаті розчинення у воді речовин, які потрапляють в шкіру й активують імунну відповідь. Інша теорія полягає в тому, що речовина на шкірі або в шкірі взаємодіє з водою, утворюючи токсичну сполуку, що викликає кропив’янку.

Оскільки алергія на воду зустрічається рідко, було проведено мало досліджень для визначення ефективності лікування цього захворювання. Звичайні антигістамінні препарати на зразок бенадрілу зазвичай неефективні.

Синдром ходячого трупа

Також відомий як синдром Котара або омана Котара. Названий на честь паризького невролога Жюля Котара, який вперше описав цей стан в 1882 році. Синдром ходячого трупа — це психічний розлад, при якому людина вважає, що їй не вистачає частин тіла або що він втратив свою душу чи помер.

Люди з розладом можуть уникати їжі та пиття, вважаючи, що їм це не потрібно, тому що їх немає, і їх повсякденна діяльність часто включає відвідування кладовищ, щоб бути ближче до смерті. Вони також можуть нехтувати своєю особистою гігієною і фізичним здоров'ям. Хоча це вкрай рідкісний стан, причини якого залишаються неясними.

Синдром ходячого трупа був описаний в ряді випадків, що часто виникали поряд з іншими психічними захворюваннями, такими як шизофренія і розлади настрою. Один з таких випадків, опублікований в журналі "Психіатрія" в 2008 році, стосувався 53-річної жінки з Філіппін. Жінка скаржилася своїй родині на те, що вона пахла плоттю, що гниє, і вона попросила відвезти її в морг, щоб бути в компанії інших померлих людей, що й призвело до її госпіталізації. 

Можливо, один з найцікавіших випадків синдрому ходячого трупа — це випадок з людиною, яку називають Грехемом. Після спроби самогубства, взявши з собою в ванну електричний прилад, він прокинувся з вірою в те, що його мозок помер.

«Я просто відчував, що мій мозок більше не існує, — сказав Грехем у "New Scientist" в 2013 році. — Я продовжував говорити лікарям, що таблетки не принесуть мені користі, тому що у мене не було мозку. Я підсмажив його у ванні.» 

Грехем став предметом дослідження 2013 року, опублікованого в журналі "Cortex," в якому вчені з Великобританії та Бельгії сканували його мозок. Вони були приголомшені, виявивши, що мозок Грехема нагадував мозок людини, що знаходиться у вегетативному стані, навіть коли він не спав. Було помічено обмежену активність в лобовій і тім'яній ділянках.

«Я аналізував ПЕТ-сканування протягом 15 років, і я ніколи не бачив нікого, хто був би на ногах, хто спілкувався би з людьми з таким ненормальним результатом сканування, — сказав співавтор дослідження Стівен Лоріс з Університету Льєж у Бельгії. — Мозкова функція Грехема нагадує функцію мозку людини, що знаходиться під наркозом або під час сну. Наскільки я знаю, бачити цю картину у людини, що не спить, абсолютно унікально».

За допомогою психотерапії та ліків стан Грехема покращився.

Синдром кам'яної людини

Швидше за все, ви знайомі з міфологічною істотою Медузою — монстром, який може одним оком перетворити живу істоту в камінь. Однак в реальному світі існує таке саме смертельне захворювання — синдром кам'яної людини.

Синдром кам'яної людини також відомий як фібродисплазія ossificans progressiva (FOP). Це генетичний стан, при якому м'язи та сполучна тканина регенерують з вираженою осифікацією, поступово утворюючи "другий скелет" і викликаючи нерухомість. Деформовані великі пальці ніг часто є першим симптомом синдрому кам'яної людини, за яким слідують скутість суглобів, проблеми з рухами та диханням.

Синдром кам'яної людини, за оцінками, вражає 1 з 2 мільйонів чоловік по всьому світу. Він викликаний мутацією в гені ACVR1, який контролює ріст та проліферацію клітин в м'язах і сполучній тканині. Більшість випадків розладу виникають через спонтанні генні мутації, хоча відомо, що вони успадковуються від одного з хворих батьків.

Синдром кам'яної людини — руйнівний та інвалідизуючий стан. Достатньо лише найменшого пошкодження, щоб викликати зростання кістки при регенерації пошкодженого м'яза. Ефективного лікування синдрому немає. Операція з видалення зайвого окостеніння тільки стимулює ріст нового.

У минулому році 23-річна Уітні Уелдон з Нью-Джерсі, одна з приблизно 285 осіб у США, у якої, як відомо, був синдром кам'яної людини, розповіла "The Daily Mail" про те, як жити з цим захворюванням. Уітні діагностували цей стан у віці 9 років, після того як травма шиї призвела до сильного набряку спини. До 19 років у неї почали формуватися кістки, що потребувало використання інвалідного візка. Поки її стан погіршувався, Уітні брала участь в клінічних випробуваннях, намагаючись знайти ліки, які зупинять утворення нової кістки, що допомогло їй залишатися позитивною.

«Я не думаю про те, що одного разу я стану статуєю, — сказала Уітні "The Daily Mail". — Але я знаю, що медичні досягнення не відбудуться в одну мить. Я просто залишаюся позитивною і живу своїм життям».

Синдром чужої руки

Неконтрольована рука може викликати думки про Істоту з сімейки Аддамс, але це дуже реальний медичний стан, відомий як синдром чужої руки (AHS — alien hand syndrome).

AHS — це рідкісний моторний розлад, що характеризується мимовільною, але цілеспрямованою діяльністю в одній руці. Наприклад, людина з цим захворюванням може почати застібати сорочку однією рукою, в той час як інша рука розстібає її, не усвідомлюючи цього. Іноді пацієнти з AHS можуть відчувати мимовільні рухи в одній зі своїх ніг, звані явищами чужої ноги.

У важких випадках «чужа рука» може бути агресивною. Були повідомлення про те, що люди з цим станом спонтанно били себе по плечу, в той час як деякі пацієнти навіть повідомляли, що їх неконтрольована рука намагається задушитиОдин випадок був описаний в статті 1998 року, опублікованій в журналі неврології, нейрохірургії та психіатрії. 81-річна жінка повідомила, що вона «боялася» своєї лівої руки, після того, як вона неодноразово вдарила її і спробувала задушити.

Сканування мозку пацієнтів з AHS показало, що цей стан може виникати в результаті уражень в ділянках, що беруть участь в контролі моторики, плануванні та сенсорному реле, включаючи мозолисте тіло, лобову, тім'яну і потиличну частки. Такі ураження можуть виникати після інсульту, через нейродегенеративні захворювання, пухлини головного мозку, епілепсію. Також повідомлялося, що певні операції на головному мозку викликають AHS.

В даний час немає схвалених ліків від AHS. Існують поведінкові втручання, які можуть допомогти пацієнтам відновити контроль над рухами рук, хоча жоден з них не є ефективним на 100%.


Але є хороші новини для пацієнтів з такими захворюваннями. Медичні організації, в тому числі Фонд боротьби з рідкісними захворюваннями "Everylife", Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) і Національні інститути охорони здоров'я (NIH) співпрацюють з метою проведення досліджень рідкісних захворювань. Якщо така робота триватиме, у мільйонів людей у всьому світі, які живуть з рідкісними захворюваннями, може з'явитися надія.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com