Вплив рівня вітаміну D на показники смертності від COVID-19
Команда науковців, проаналізувавши дані пацієнтів з 10 країн, виявили значну кореляцію між важким дефіцитом вітаміну D та смертністю від COVID-19. 
Covid-19 коронавірус пандемія

Під керівництвом Північно-Західного університету дослідницька група провела статистичний аналіз даних лікарень та клінік у Китаї, Франції, Німеччині, Італії, Ірані, Південній Кореї, Іспанії, Швейцарії, Великобританії та США.

Дослідники зазначили, що пацієнти з країн із високим рівнем смертності від COVID-19, таких як Італія, Іспанія та Великобританія, мали нижчий рівень вітаміну D у порівнянні з пацієнтами з тих країн, в яких не настільки високі показники смертності. Однак це не означає, що потрібно починати приймати добавки, застерігають дослідники.

"Я думаю, що дуже важливо пояснити людям зв'язок між дефіцитом вітаміну D та рівнем смертності, але це не означає, що ми повинні його призначати усім в обов’язковому порядку’’, - сказав науковець Vadim Backman, який очолював дослідження. - Потрібне подальше вивчення цієї проблеми, і я сподіваюся, що наша робота стимулюватиме інтерес до цієї галузі. Також дані, які ми отримали можуть краще висвітлити механізм смертності, який у разі підтвердження може привести нас до нових терапевтичних методів."

 

Vadim Backman та його команда мали за мету вивчити рівень вітаміну D після того, як помітили відмінності в рівнях смертності від COVID-19 в різних країнах. З’явилися гіпотези, що ця різниця може бути викликана відмінностями в якості охорони здоров’я, віковим розподілом населення, показниками тестування та різними штамами коронавірусу. 

Однак Backman був налаштований скептично: "Жоден із цих факторів не відіграє значної ролі", - сказав він. Система охорони здоров'я на півночі Італії є однією з найкращих у світі, а відмінності у рівнях смертності існують, навіть якщо розглядати одну й ту саму вікову групу. І, хоча кількість проведених тестів дійсно різна, розбіжності в смертності все ще існують, навіть коли розглядали країни, в яких ця цифра є аналогічною.

"Натомість ми побачили значну кореляцію між рівнем смертності та дефіцитом вітаміну D," - сказав Backman.

 

Аналізуючи загальнодоступні дані пацієнтів з усього світу, науковці виявили значну кореляцію між рівнем вітаміну D та розвитком цитокінового шторму, викликаного гіперактивністю імунної системи, а також кореляцію між дефіцитом вітаміну D та смертністю.

"Цитокіновий шторм може серйозно пошкодити легені та призвести до розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому та смерті," - стверджують вчені. «Саме це вбиває більшість пацієнтів із COVID-19, а не пошкодження легень вірусом, як таким. Це ускладнення з боку імунної системи."

Саме тут Backman вважає, що вітамін D відіграє головну роль. Вітамін D не тільки підсилює наш вроджений імунітет, але також запобігає розвитку гіперактивних імунних реакцій. Це означає, що нормальний рівень вітаміну D може захистити пацієнтів від важких ускладнень, включаючи смерть від COVID-19.

"Наші дані показують, що нормальний рівень вітаміну D не завадить пацієнту заразитися вірусом, але може зменшити ускладнення та запобігти смерті, таким чином показники смертності можуть впасти вдвічі," - сказав Backman. 

 

Вчені вважають, що цим можна пояснити чому діти рідше помирають від COVID-19. Діти ще не мають повністю розвинененого набутого імунітету, який є другою захисною силою імунної системи й, швидше за все, надмірно реагує.

"Діти в першу чергу покладаються на свій вроджений імунітет", - сказав Backman. "Це може пояснити, чому рівень їх смертності нижчий."

Вчені застерігають, що люди не повинні приймати надмірні дози вітаміну D, що також може спричинити негативні побічні ефекти. Для того, щоб зрозуміти, як вітамін D можна було б найбільш ефективно використовувати для захисту від ускладнень COVID-19, потрібно більше досліджень.

"Важко сказати, яка саме доза найбільш корисна для COVID-19", - сказав Backman. "Однак очевидно, що дефіцит вітаміну D є шкідливим. Такий підхід може бути ключем для захисту вразливих груп населення, у тому числі пацієнтів літнього віку."

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com