Що мене вкусило? 6 найпоширеніших укусів комах-паразитів
01 June
Незалежно від того, перебуваєте ви біля води, на гірській стежці чи на своєму задньому дворі, дика природа, з якою ви контактуєте, має безліч способів не лише захистити себе та свою територію, а й використати наш організм як середовище існування. Тому будьте готові, що такі комахи, як клопи, кліщі чи блохи завжди можуть вас вкусити. Хоча більшість укусів викликає лише незначний дискомфорт, інколи контакт з цими комахами може бути доволі небезпечним. Тож найкращий спосіб бути в безпеці — вміти вчасно розпізнавати та уникати небажаних укусів.
укус комах бореліоз комахи паразити

1. Клопи — одні з найпоширеніших комах-паразитів. Улюбленими місцями їх проживання є щілини в ліжках, стінах та в дошках підлоги. Активні в нічний час, харчуються кров'ю. Найбільше їх приваблює тепло нашого тіла, вуглекислий газ у повітрі, що видихається, та запах поту. Після того, як клоп знаходить джерело їжі, він проникає в шкіру, вводячи антикоагулянти та анестезуючі сполуки, тому укуси клопів, як правило, безболісні. Однак алергічна реакція, яка згодом може розвинутися, спричиняє сильний свербіж.

Ознаки укусів клопа:

  • дрібні елементи висипу у вигляді червоних набряклих ділянок із темно-червоним центром
  • розташовані лінійно або згруповано на ділянках тіла, не вкритих одягом (руки, шия або ноги)
  • супроводжуються свербежем або кропив’янкою
Джерело: health.clevelandclinic.org/need-know-bed-bugs/

Лікування: симптоматичне, якщо приєднується вторинна інфекція, слід застосувати місцевий антисептичний лосьйон або антибактеріальний крем/мазь. При алергічній реакції рекомендоване застосування топічних кортикостероїдних кремів або пероральних антигістамінних препаратів. Клопів можна позбутися за допомогою перметринових інсектицидів, пасток-приманок.

2. Існує 3 види вошей, які паразитують на людині: головна воша, натільна та лобкова. Натільні воші є переносниками тифу, траншейної та рецидивуючої лихоманки. Головні та лобкові воші уражають волосся і відкладають свої яйця біля основи коренів. Поширення лобкових вошей, як правило, відбувається під час статевого акту та може бути використане як маркер для інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

Найпоширенішимм симптомами зараження вошами є:

  • свербіж (можливий безсимптомний перебіг у дітей)
  • при огляді у пацієнтів може бути потилична лімфаденопатія та імпетиго
  • на шкірі голови з’являються екскоріації, темні цятки, гниди та дорослі воші

Всі форми педикульозу діагностуються шляхом прямої візуалізації та ідентифікації дорослих вошей або гнид.

Автор: KostaMumcuoglu/Wikimedia Commons

Лікування: педикулоциди (перметрин та малатіон) використовують для знищення дорослих вошей, але молоді комахи захищені від нейротоксичних агентів (оскільки вони не мають сформованої нервової системи), тому їх видаляють за допомогою спеціальних гребінців. Поряд з лікуванням слід відіпрати весь одяг в гарячій воді, попрасувати або висушити в гарячій сушарці.

3. Короста — хвороба, викликана крихітним павукоподібним кліщем S.scabiei, який зустрічається повсюдно. Це глобальна проблема, яка зазвичай дуже поширена в перенаселених районах. Передача відбувається через прямий і тривалий контакт із зараженою людиною (шкіра до шкіри чи статевий контакт). Самці коростяного кліща виділяють протеази, які руйнують роговий шар шкіри і живляться розчиненою тканиною, самки — живими клітинами або тканинною рідиною.

Основні прояви корости:

  • інтенсивний свербіж (найбільш виражений вночі)
  • дрібні папули, везикули та ходи кліщів, локалізовані на шкірі зап’ясть, міжпальцевих просторів кистей та пахвових западин
  • у немовлят та дітей можливе дифузне ураження обличчя, шкіри голови, шиї, долонь та підошв
Джерело: www.nhs.uk/conditions/scabies/

Лікування: використання скабіцидного засобу (крем з перметрином, івермектин для прийому всередину, крем/лосьйон з лінданом), антигістамінні засоби. В разі приєднання вторинної інфекції — антибактеріальна терапія. Лікуватися повинні всі члени сім’ї або люди, які перебувають у тісному контакті. Одяг, постільну білизну та рушники слід попрати у гарячій воді. Повторний огляд через 2-4 тижні після лікування, щоб переконатися у дотриманні режиму лікування та ерадикацію кліщів.

Читайте також: Хвороба Лайма

 

4. Демодекоз — поширена інфекція, спричинена кліщем Demodex folliculorum. Кліщі вражають фолікули вій, живляться клітинами сальних залоз та фолікулярним епітелієм. Скупчення відходів кліща може призвести до закупорювання фолікулів, що спричиняє сухість очей та утворення халязіону.

Ознаки:

  • потовщені або збільшені повіки, випадіння вій
  • запалення кон’юнктиви або зниження зору.
Джерело: www.nhs.uk/conditions/scabies/

 

Лікування: вмивання розведеним дитячим шампунем та застосування антибактеріальної мазі.

5. Кліщі — паразити, які харчуються кров'ю людини, домашніх та диких тварин. Вони частіше зустрічаються в теплих та вологих регіонах. Кліщі є переносниками багатьох патогенних мікроорганізмів, включаючи хворобу Лайма, плямисту лихоманку Скелястих гір, туляремію та бабезіоз.

Читайте також: Що варто знати про видалення кліщів

 

Для видалення кліща використовуйте чистий пінцет, захоплюючи кліща якомога ближче до поверхні шкіри, але не перетискаючи його тіло. Рівномірно тиснучи, тягніть вгору, доки кліщ не зрушиться з місця. Не слід скручувати або різко смикати, це може призвести до того, що ротовий апарат відламається і залишиться в шкірі. Якщо це сталося — видаліть залишки пінцетом, однак, якщо це неможливо, то краще залиште його на місці і дайте шкірі загоїтися. Після видалення кліща промийте місце укусу милом та водою або обробіть спиртом.

Автор: Falk Kienas/Alamy

 

6. Блохи — безкрилі паразити, історичний внесок яких у людські страждання важко переоцінити, оскільки вони є переносниками бубонної чуми, тифу та хвороби котячих подряпин.

Ознаки укусу бліх:

  • зазвичай розташовуються у вигляді скупчень на гомілках і стопах
  • еритематозні папули оточені червоним ореолом
  • симптоми починаються відразу після укусу
  • можливе приєднання вторинної інфекції, спричиненої подряпинами.
​​Джерело: www.pestremovalguide.com/flea-bites/

 

Лікування: щоб полегшити симптоми спробуйте креми проти свербіння або антигістамінні препарати. Уникайте подряпин ураженої області. Якщо ви помітили ознаки інфекції на місці укусу — зверніться до свого лікаря.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com