Хвороба Лайма
Основні відомості про хворобу Лайма, якою симптоматикою вона характеризується і як лікувати та профілактувати дане захворювання
Michigan Health "Lyme disease"

Хвороба Лайма — це інфекція, що виникає внаслідок бактерій Borrelia burgdorferi, які потрапляють в організм при укусі деяких інфікованих кліщів.

Існують три стадії інфекції.

На ранній локалізованій стадії на місці укусу кліща з'являється висип, що називається мігруюча еритема(від трьох днів до декількох тижнів після укусу). Висип починається як маленька червона крапочка, і через кілька днів поступово зростає, принаймні, на п’ять сантиметрів. Він може збільшуватися до 20 і більше сантиметрів, частіше з формою кільця або «бичачого ока».

Найчастіше висипання не болить і не свербить. Приблизно 10 - 25% часу, висип у місці укусу залишається непоміченим. Якщо не лікувати, інфекція може поширитися на інші частини тіла за кілька днів чи тижнів. Це називається ранньою дисемінованою стадією. Заражена людина може мати багато ознак і симптомів, включаючи наступні:

  • Більше одного елемента висипки
  • Лихоманка
  • Біль у суглобах і м'язах
  • Головний біль

Приблизно в 20% випадків інфекція може вражати нервову систему. Це може викликати дуже сильний головний біль і ригідність м’язів шиї, параліч м'язів обличчя або запалення нервів. Якщо інфекція досягає серця, як це відбувається приблизно в 5% випадків на цій стадії, серцебиття може занадто уповільнюватися (відоме як серцевий блок). Деякі люди ж не відчувають жодних симптомів.

Пізня стадія може початися через місяці і навіть роки після укусу, переважно у тих, хто не отримував раннього лікування. На цій стадії інфекція може впливати на суглоби (артрит Лайма), викликаючи біль і набряк одного або обох колін. Рідше артрит може включати інші, в основному великі, суглоби.

Інфекція пізньої стадії рідко може завдати шкоди нервовій системі. Вона може впливати на периферичні нерви, що призводить до оніміння або поколювання або, рідше, до слабкості. Якщо інфекція впливає на мозок, це може призвести до проблем з пам'яттю і концентрацією.

Діагностика

Найбільш точним способом виявлення хвороби Лайма є двоступеневий аналіз крові. Перший — це скринінговий тест —  імуноферментний аналіз (ELISA), який шукає певні антитіла (імунні білки), які є реакцією імунної системи на інфекцію. Цей скринінговий тест схильний до хибнопозитивних результатів, тому другий тест, вестерн-блот, часто робиться для підтвердження позитивних або гранично позитивних результатів ELISA.

Іноді ці лабораторні тести не є достовірні. Людина, яка не має хвороби Лайма, може мати помилковий позитивний результат аналізу крові, або той, у кого хвороба Лайма, може мати нормальний результат, тобто помилково негативний (який є звичайним у перші тижні інфекції, але на пізніх стадіях рідко). Тому тільки пацієнти, які мають можливі симптоми захворювання, повинні пройти лабораторні тести на хворобу Лайма.

Кліщі не стрибають. Вони присмоктуються до шкіри після безпосереднього контакту.

Для зниження ризику захворювання :

  • Уникайте місць існування кліщів. Вони включають високу траву, покриту листям землю. Замість цього, залишайтеся на відкритих доріжках або піску.
  • Одягайтеся належним чином. Одягайте одяг світлого кольору, щоб легше було побачити кліщі на Вас. Коли це можливо, носіть закрите взуття і довгі штани. Загорніть штанки в шкарпетки, щоб заблокувати доступ до шкіри.
  • Використовуйте репеленти та інсектициди. Розпиліть на шкіру та одяг репеленти, що містять DEET(діетилтолуамід), коли перебуваєте на відкритому повітрі. Одяг (не шкіру) можна обробити інсектицидом перметрином для більш тривалого впливу — дотримуйтесь усіх вказівок на контейнері, якщо використовуєте його. 
  • Перевірте своє тіло на наявність кліщів після перебування на вулиці. Видалення кліщів протягом 24 - 36 годин після прикріплення кліщів найчастіше запобігає поширенню захворювання. Якщо ви знайдете кліща на вашій шкірі, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, якщо ви не знаєте, як довго він був там, або він, ймовірно, був там більше одного-двох днів.
  • Видаліть кліща належним чином. Як тільки ви побачите його, видаліть його за голову за допомогою пінцета з тонким наконечником. Потягніть від шкіри, не перекручуючи і не роздавлюючи його. Після цього вимийте шкіру водою та милом і нанесіть на шкіру антисептичний крем навколо укусу.
  • Не використовуйте запалений сигаретний кінець, сірчану головку або речовини, такі як алкоголь або вазелін.
  • Деякі ветеринарні клініки та зоомагазини продають недорогі пристрої для видалення кліщів, які можуть бути корисними, якщо ви часто проводите час у місцях, де є кліщі.
  • Наразі немає вакцини проти хвороби Лайма. Вакцина може стати доступною в майбутньому.

Рекомендації лікування хвороби лайма згідно з ILADS (Міжнародною спілкою науковців щодо хвороби Лайма та асоційованих хвороб):

Лікарі повинні призначати амоксицилін, цефуроксим або доксициклін в якості агентів першої лінії для лікування мігруючої еритеми. Азитроміцин також є прийнятним агентом, оскільки випробування продемонстрували, що він або перевершив, або був таким же ефективним, як інші агенти першої лінії.

 Початкова терапія антибіотиками повинна складати 4-6 тижнів амоксициліну 1500–2000 мг на добу в розділених дозах, цефуроксим 500 мг двічі на день або доксициклін 100 мг два рази на день або мінімум 21 день 250–500 мг азитроміцину щодня.

Педіатричне дозування для окремих агентів наступне: амоксицилін 50 мг / кг / добу в трьох розділених дозах, з максимальною добовою дозою 1500 мг; цефуроксим 20–30 мг / кг / добу в двох розділених дозах, з максимальною добовою дозою 1000 мг і азитроміцином 10 мг / кг на 1 день, потім 5-10 мг / кг щодня, з максимальною добовою дозою 500 мг. Для дітей віком 8 років і старшими доксициклін є додатковим варіантом. Доксициклін вводять у дозі 4 мг / кг / день у двох розділених дозах з максимальною добовою дозою 200 мг.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com