Рецепт замісної суміші від ВООЗ та UNICEF
Під час війни вигодовування немовлят є складним завданням. ВООЗ, Юнісеф та CDC пропонують рецепт замісної дитячої суміші з коров'ячого молока на випадок повної відсутності грудного вигодовування чи його заміни.
дитяча суміш замісна рецепт молоко ВООЗ UNICEF заміна ГВ

Тисячі жінок, які годують грудьми, змушені ховатись від авіаударів в укриттях та підвалах без доступу до благ цивілізації. Годуючі матері під час війни є джерелом харчування та психологічного захисту для дітей до року, тому їм за будь-яких умов варто боротися за збереження грудного вигодовування (ГВ). 

Грудне молоко має оптимальний баланс нутрієнтів та калорійність, щоб повністю забезпечити потребу дитини до року і є безкоштовним харчовим та лікувальним ресурсом в умовах гуманітарної катастрофи.

Зберегти лактацію у матері можна за допомогою:

▪️частих прикладань,
▪️уникнення смоктання дурника чи пляшечки,
▪️створення безпечних і комфортних умов для годування

У разі неможливості проведення ГВ та відсутності готової суміші, гайдлайн з годування дітей у екстрених ситуаціях (WHO, UNICEF) пропонує рецепт замісної суміші з коров'ячого молока.

Це умовно безпечна, але не повноцінна заміна грудного молока.

Такою сумішшю дитина може харчуватися кілька днів, проте шанс її зараження в антисанітарних умовах є високим, тому відновлення ГВ або пошук готової суміші є пріоритетом!

Щоб приготувати 150 мл замісної молочної суміші потрібно:

▪️100 мл коров'ячого або козячого молока
▪️50 мл чистої води
▪️2 чайні ложки (10 г) цукру

Інструкція:
Помийте руки. Молоко і воду закип'ятіть в одній посудині, додайте цукор, перемішайте та перелийте в годувальну чашку. Уникайте використання пляшечок, це ускладнить відновлення ГВ.
Можна використовувати сухе молоко нормальної жирності, за відсутності коров’ячого.
Спершу варто розчинити його у воді згідно інструкції, а потім модифікувати за рецептом вище. 

Дитина віком від 1 до 6 міс потребує 450-900 мл цієї суміші на день залежно від ваги.

Не додавайте в раціон дітей до року наступні продукти:

▪️відвари
▪️чаї
▪️соки
▪️знежирене молоко
▪️газовані води
▪️солодкі напої

Замісна суміш з тваринного молока не є повноцінною заміною ГВ чи ШВ (штучного вигодовування) і може бути застосована у виключних ситуаціях на найкоротший термін.

У разі надзвичайних подій ВООЗ та CDC рекомендують годувальні суміші в такій послідовності:

▪️ГВ - ідеальний набір нутрієнтів для дитини
▪️у разі неможливості проведення ГВ, рекомендовано застосувати запаси  замороженого молока або звернутись за донорським молоком
▪️якщо це неможливо, застосувати готову суміш згідно віку
▪️якщо немає суміші, збільшити частоту прикладань і готувати замісну суміш згідно рецепту вище, за наявності умов для термічної обробки              води. 

Матері, які годують грудьми в умовах війни, потребують облаштування максимально комфортного місця в укритті для годування і повинні отримувати достатньо нутрієнтів з власного раціону. 

 Якщо ГВ було втрачено, зверніться до консультантів онлайн, не зупиняйте прикладань та застосуйте штучне вигодовування.

Найважливіше, щоб дитина залишилась ситою і відчувала фізичний і психологічний контакт зі своєю матір'ю.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com