Правило трьох пакетів
Найголовніше, що потрібно знати про транспортування травматично ампутованої кінцівки
травма війна ампутація

Чимало українських воїнів, які брали участь у боях з російським агресором, отримали важкі поранення, зокрема ампутацію кінцівок. Якщо правильно та вчасно транспортувати ампутовані кінцівки, є шанси на вдалу реплантацію. В ідеалі сегменти транспортують до медичного закладу у спеціальних контейнерах, але за їхньої відсутності можна використовувати «правило трьох пакетів».

Перелік необхідного: прозорий поліетиленовий пакет з льодом у вигляді кубиків загальною вагою до 1 кг, прозорий чистий поліетиленовий пакет для води, два прозорих чистих поліетиленових пакети для розміщення в них фрагментів тіла (два пакети гарантовано запобігають потраплянню води до ампутованих частин тіла, а прозорість дозволяє лікарю оглядати фрагменти тіла, не виймаючи їх із пакета).

Для подальшої реплантації ампутованих частин кінцівок необхідне дотримання правил, спрямованих на збереження знайдених кінцівок:

  • ампутовані фрагменти необхідно загорнути в стерильну серветку (сухе полотно, хустку), забороняється очищати та промивати їх, зберігати в холодильнику, допускати прямий контакт із льодом або снігом;
  • у два чисті прозорі поліетиленові пакети, вкладені один в інший, необхідно покласти ампутовані фрагменти, кінці подвійного пакета зав'язати;
  • подвійний пакет слід помістити в пакет з водою, не допускаючи потрапляння води в пакет з фрагментами тіла; лише після цього необхідно покласти в пакет із водою лід;
  • кінці подвійного пакета з фрагментами тіла випустити назовні і зав'язати все разом;
  • прикріпити записку із зазначенням часу та дати травми, а також термінів початку охолодження вмісту;
  • у цьому вигляді ампутована частина тіла разом із постраждалим транспортується до медичного закладу.

Можливе використання не двох, а одного поліетиленового пакета, у який поміщають ампутовану частину кінцівки. Тривалість збереження життєздатності сегмента залежить від виду (повна, неповна) ампутації, а також від «теплової» або «холодової» безпеки ампутованої кінцівки.

Оптимальна температура, в яку поміщають відчленовані сегменти тіла - +4°C.

Час максимального зберігання ампутованої частини тіла у годинах

Для охолодження слід використовувати лід або сніг. За їх відсутності можна використовувати будь-які підручні засоби: заморожене м'ясо, морозиво, холодоагенти та все що є під рукою. Відчленований сегмент слід помістити у поліетиленовий пакет. Останній вкладають в інший пакет із льодом (снігом), змішаним із водою.

При повному відокремленні сегментів кінцівок та транспортуванні потерпілого на велику відстань на додаток до цього пакети доцільно помістити в ізотермічний контейнер або використовувати три пакети для пакування кінцівки.

Важливо розуміти: навіть правильно доставлений ампутований сегмент – ще не запорука 100% успіху. Чи приживеться відновлена кінцівка залежить від багатьох факторів, у тому числі й від обсягу ампутації. Великі сегменти в середньому вдається відновити приблизно у 20% випадків, а невеликі – у 80-90%. При цьому близько 80% функцій зберігається.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com