Подолати менінгіт до 2030 року
05 November
Незважаючи на значний прогрес протягом останніх років, бактеріальний менінгіт залишається хворобою з високим рівнем смертності та інвалідизації, що є серйозною проблемою для систем охорони здоров’я, економіки та суспільства.
менінгіт ВООЗ інфекційні хвороби

У 2019 році менінгіт спричинив 250 000 смертей, кожна 5 людина отримала довгострокові руйнівні наслідки для здоров’я: проблеми з психікою, глухота, втрата кінцівок. Як і при малярії, близько половини випадків захворювання припадає на дітей віком до 5 років.

28 вересня на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я у Женеві, ВООЗ разом з партнерами дали старт амбітному проєкту під назвою «Подолання менінгіту до 2030 року: Глобальна дорожня карта», в якому описується стратегія подолання цього захворювання упродовж наступних 8 років.

Щороку 1,2 людей заражаються менінгітом, 250 тисяч помирає. Більшісь з них діти до 5 років. Джерело: thelancet.com
Щороку 1,2 млн людей заражаються менінгітом, 250 тисяч помирає. Більшісь з них - діти до 5 років.
​​​​​Джерело: thelancet.com

″Дорожня карта″ виділяє три ключові цілі:

  • Усунення епідемій бактеріального менінгіту;
  • Зменшення випадків бактеріального менінгіту, якому можна запобігти за допомогою вакцинації на 50%, і зниження смертності на 70%;
  • Зменшення вираженості інвалідності та покращення якості життя після перенесеного менінгіту.

Шлях до подолання менінгіту лежить на 5 взаємопов’язаних ″стовпах″:

  • Високе охоплення імунізацією за допомогою розробки нових доступних вакцин;
  • Швидка діагностика менінгіту та вибір оптимального лікування;
  • Контроль спалахів захворювання;
  • Зменшення наслідків після перенесеної хвороби;
  • Забезпечення високої обізнаності про менінгіт серед населення;

Зобов'язання щодо цього проекту з'явились ще у 2017 році. Вже наступного року був проведений базовий аналіз та закладено основу проєкту. Партнерами ВООЗ стали CDC, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Médecins Sans Frontières (Лікарі без кордонів), Meningitis Research Foundation, PATH та UNICEF. Пріоритетним кроком в подоланні менінгіту є вакцинація, яка також є першою лінією захисту від антибіотикорезистентності через зменшення використання антибіотиків. Наразі існує недостатня кількість доступних вакцин для реагування на епідемії, а планова вакцинація проти Neisseria meningitidis проводиться лише у 18 із 26 країн, де фіксується найбільше спалахів.

"Успіх програм вакцинації призвів до хибного уявлення в деяких організаціях, що проблема гострого бактеріального менінгіту вичерпана, але цифри показують, що це не так, і що потрібно ще багато чого зробити, щоб це було правдою", ― заявив професор Браян Грінвуд, співголова робочої групи, яка підтримує впровадження дорожньої карти.

Кінцева мета ВООЗ у її дорожній карті ― підвищити обізнаність про менінгіт та зробити його пріоритетом для політиків. Подібним чином існує потреба у просвітництві громад щодо хвороби, включаючи доступність до вакцинації. Основними перешкодами на шляху впровадження "Дорожньої карти" залишаються карантинні заходи, через які зменшився рівень охоплення щепленнями та недостатнє фінансування для проведення потрібних досліджень.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Інфекційні захворювання останніх десятиліть
Спалахи, територіально обмежені в минулому, мають неабиякий епідемічний потенціал сьогодні.
Юрій Рожко
16 November 2020