Novavax - наступний великий крок в подоланні епідемії?
Основні факти про нову вакцину, яку очікують в Україні
Novavax вакцина covid

Після прибуття до України перших 500 тисяч доз вакцини Covishield з 4 мільйонів очікуваних, наступний великий внесок у боротьбу з COVID-19 повинна зробити вакцина нового типу з США - Novavax. Загалом наша країна отримає близько 15 мільйонів доз останньої, що дозволить імунізувати ще 7,5 мільйонів осіб. Отож, що саме відомо про цю вакцину?

Як працює вакцина?

Вірус SARS-CoV-2 оточений білками-шипами, які необхідні для проникнення всередину клітин людини. Саме ця особливість вірусу була використана для створення вакцини. Продукт компанії Novavax - субодинична білкова вакцина, для виготовлення якої науковці генетично модифікували бакуловірус. Після цього цим вірусом було інфіковано клітини молі, які почали продукувати шипи, як у SARS-CoV-2, що збираються на поверхні клітини. Варто відмітити, що подібна технологія використовується і для виробництва вакцин від грипу та вірусу папіломи людини.

Читайте також: Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

Після збору білків-шипів з клітин молі науковці сформували з них наночастинки, що імітують структуру SARS-CoV-2, проте не можуть викликати захворювання. Кожна доза вакцини містить велику кількість таких частинок та вводиться внутрішньом’язово. Після ін’єкції організм розпізнає чужорідні білки і відбувається формування імунної відповіді та синтез антитіл. У майбутньому, у разі потрапляння коронавірусу в організм, антитіла блокують білки-шипи на його поверхні, попереджаючи проникнення вcередину клітин та блокуючи інфекцію. Для забезпечення достатнього імунного захисту цикл щеплення складається із 2 доз з перервою в 21 день. Що стосується зберігання, то, на відміну від вакцин, виготовлених за технологією мРНК, які потребують надзвичайно низьких температур (до -70), вакцина Novavax може зберігатись та транспортуватись, як і векторні вакцини (AstraZeneca), за температури від +2 до +8 градусів, яку може забезпечити звичайний холодильник.

Це цікаво: Як працюють нові вакцини від COVID?

Які результати досліджень?

28 січня компанія повідомила про високі результати, отримані у третій фазі досліджень вакцини. Вакцина показала ефективність на рівні 89,3% у попередженні розвитку інфекції. Дослідження було проведено у Сполученому Королівстві, де понад 50% всіх випадків спричинені новим “британським” варіантом вірусу. Для третьої фази Novavax залучили більше ніж 15000 добровольців віком від 18 до 84 років (27% з яких старше 65 років). Серед цих осіб було зареєстровано 62 випадки коронавірусної хвороби: 56 в контрольній групі (не отримували вакцини) та 6 в групі, у якій проводилось щеплення досліджуваною вакциною. Водночас важким був лише 1 випадок - у контрольній групі. При детальнішому аналізі з'ясовано, що ефективність захисту від “оригінального” SARS-CoV-2 становить 95,6%, а проти “британського штаму” - 85,6%. Обнадійливі результати були також отримані і у ході дослідженні другої фази в Південній Африці, участь у якому взяли 4400 людей (понад 90% випадків були спричиненими новим “південноафриканським” штамом). Ефективність вакцини у попередженні розвитку COVID-19 у цьому випадку знаходилась на рівні 60% (29 випадків коронавірусної хвороби у контрольній групі та 15 у піддослідній), а єдиний важкий випадок хвороби було зареєстровано у контрольній групі.

11 березня у своєму пресрелізі Novavax не лише підтвердила ефективність вакцини на рівні 96% проти “оригінального” штаму вірусу, а також опублікувала дані, що вказують на 100% захист проти розвитку важкої форми коронавірусної хвороби.

Поки дослідження ще тривають, проте вже зараз компанія повідомила, що частота важких побічних ефектів у ході досліджень знаходилась на низькому рівні та була збалансованою між контрольною та піддослідною групами. Детальніша інформація про алергічні реакції та побічні дії очікується вже зовсім скоро, а аналіз вакцини за процедурою “rolling review” (компанія постійно надає нові дані, отримані в ході досліджень, для того, щоб якнайшвидше отримати дозвіл на використання вакцини) в даний час проводиться контролюючими органами США (FDA) та ЄС (EMA).

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду “Відродження”.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com