Медицина в мистецтві #4
Яке захворювання першим зафіксував Джозеф Райт?
Медицина в мистецтві #4

Експеримент над птахом у повітряному насосі ― це картина Джозефа Райта 1768 року, на якій демонструється експеримент з повітряним насосом Роберта Бойля, який використовують для того, щоб позбавити какаду повітря на очах у публіки. Реакція свідків досліду неоднозначна, але в цілому цікавість над тим, що відбувається переважає над тривогою за долю птаха. У композиції відсутня центральна фігура, художник ніби запрошує глядача картини приєднатися до кола людей, і ми приймемо це запрошення.

Звернемо увагу на батька, який заспокоює одну зі своїх доньок, а точніше на його руки та обличчя. На руках чоловіка можна помітити висипання на розгинальній поверхні міжфалангових та п’ястно-фалангових суглобів, які, швидше за все, являють собою папули Готтрона. На його обличчі також можна помітити макулопапульозний висип та почервоніння на щоках та носі.

Прийнявши ці симтоми до уваги, хірург Імперського коледжу Лондона Гутан Ашрафіян публікує свою статтю в журналі Клінічної ревматології, де звітує про те, що вище згаданий чоловік хворіє на дерматоміозит. Таким чином, Райт зафіксував людину хвору на дерматоміозит за довго до того, як вчені опишуть його у 1891 році.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com