Чи може відеогра викликати небезпечну аритмію?
01 April
Нова серія випадків ставить питання про те, чи може електронна гра викликати шлуночкові аритмії та сприяти непритомності у дітей з певними захворюваннями.
відеоігри аритмія

Автори повідомляють про три випадки непритомності, викликаних шлуночковою тахікардією (VT) або фібриляцією шлуночків (VF) у трьох дітей з синдромом подовженого QT (LQTS) або катехоламінергічного поліморфного VT (CPVT), які грали в електронні військові ігри вдома. Дану паталогію раніше не діагностували у двох дітей.

"Ми припускаємо, що тільки дуже невелика група дітей може піддаватися ризику аритмій під час ігор, — сказав автор дослідження Крістіан Джеймс Тернер, дитячий кардіолог і електрофізіолог. — Ми знаємо, що діти з такими станами, як синдром подовженого інтервалу QT або CPVT, схильні до ризику небезпечної аритмії під час певних видів спорту або занять плаванням — це добре задокументовано, — зазначив Тернер. — Ми думаємо, що тут може бути схожий механізм, коли діти з такими станами стають дуже збудженими на певних етапах гри, і виявилося, що описані стани мали місце, коли дитина збиралася перемогти у грі", — сказав він.

Звіт було опубліковано в мережі 19 вересня в розділі "кореспонденція" Медичного журналу Нової Англії

 

Загальний шлях

Всі троє дітей були хлопчиками у віці від 10 до 15 років.

Пацієнт 1 у віці 10 років раптово втратив свідомість відразу після перемоги в електронній війні самостійно прийшов до тями після цього.

Згодом йому було поставлено діагноз CPVT після зупинки серця в школі. Генетичне тестування виявило варіант (ген, що кодує ріанодиновий рецептор 2 [RYR2]), який є "ймовірно патогенним", відповідно до критеріїв Американського коледжу медичної генетики і геноміки.

Пацієнт 2 у віці 15 років вже мав в анамнезі серцевий розлад (D-транспозицію магістральних артерій з дефектом міжшлуночкової перегородки), який лікували з використанням процедури Растеллі.

Сидячи в ліжку і граючи в електронну військову гру, у нього розвинувся передсинкопальний стан і було діагностовано швидкий мономорфний VT. Після успішної кардіоверсії у відділенні невідкладної допомоги він отримав імплантований кардіовертер-дефібрилятор серця (ICD) і лікування метопрололом. Однак через 2 місяці він знову пережив епізод, перш ніж він збирався виграти у тій ж грі. Кардіоверсія ICD пройшла успішно.

Пацієнт 3 у віці 11 років "жваво" грав в електронну військову гру з другом, коли у нього почалося прискорене серцебиття з подальшим колапсом, після чого він сам прийшов до тями.

Було встановлено, що інтервал QT пацієнта з поправкою на частоту серцевих скорочень становить 570 мсек. Йому було встановлено діагноз LQTS. Згодом кілька членів сім'ї також отримали такий ж діагноз, і в родині були виявлені два незрозумілих випадки смерті. НА даний час проводиться генетичне тестування.

"Хоча точний механізм запуску аритмії, ймовірно, буде варіювати, враховуючи, що у кожного з цих трьох дітей були різні стани, одна загальна частина шляху пов'язана з симпатичною нервовою системою і адренергічною стимуляцією, — пояснив Тернер. — Як кардіологи, ми хотіли б, щоб у всіх дітей були фізичні навантаження, і ми знаємо, що регулярні фізичні навантаження корисні для серця і мозку дитини, — прокоментував він. — Це стосується навіть дітей з основними патологіями серцевого ритму, такими як синдром подовженого інтервалу QT, і для дитини з одним з цих станів важливо, щоб сім'ї обговорювали відповідну спортивну і фізичну активність зі своїм кардіологом. Будь-який епізод знепритомнення, що виникає в середині спортивної або фізичної активності, потенційно може бути "червоним прапором" і повинен бути вивчений", — підкреслив він.

 

Не лише фізичні навантаження

Коментуючи дослідження Молі Шах, директор з електрофізіології серця в дитячій лікарні Філадельфії, зазначив, що наукові рекомендації були сформульовані для зміни або обмеження певних рівнів фізичної активності, включаючи плавання, у людей з генетичними захворюваннями, такими як синдром подовженого інтервалу QT і CPVT, тому що ці тригери були добре задокументовані.

"Цей нещодавній звіт попереджає нас про наявність іншого тригера — збудження, пов'язаного з відеоіграми, які можуть також провокувати небезпечні аритмії у незначної кількості пацієнтів з цими захворюваннями, — сказав Шах, який також є професором педіатрії в Медичній школі Перельмана. — Таким чином, головна ідея для практикуючих клініцистів — визнати, що нефізична активність може також призводити до сплесків адреналіну, які можуть викликати небезпечні для життя аритмії у невеликої групи пацієнтів з певними серцевими захворюваннями", — додав Шах.

Тернер додав: "Якщо дитина з таким захворюванням, як синдром подовженого інтервалу QT або CPVT, діагностована, є дуже ефективне лікування, що здатне запобігти подальшим небезпечним епізодам".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com