Біль в суглобах: чому та до кого звертатись?
Які причини болю в суглобах та до кого звертатись за допомогою.
суглоби біль артроз артралгія

Біль в суглобах може виникати у будь-якому віці та мати різні причини – від забою до раку легень. Згідно з статистикою ВООЗ найчастіше біль в суглобах зустрічається в половини людей у віковій групі 40-70 років, а потребують постійного лікування та спостереження понад 90 % людей старше 70 років.

Біль в суглобах або артралгія, з першого погляду, доволі проста і зрозуміла скарга, але насправді цей симптом потребує ретельного збору анамнезу пацієнта та огляду.

В цій статі ми розглянемо два найчастіших типи болю в суглобах: безпосередньо біль, або артралгію, та біль в суглобах викликаний артритом (запаленням самого суглобу). Артралгія за своїм генезом, переважно, є болем механічного характеру, а артрит викликає запальний біль в суглобах.

Для того, щоб зрозуміти різницю між механічним та запальним типом болю уявімо суглоб у вигляді двох шестернь, які контактують між собою та мають додаткові з’єднання у вигляді резинок (вони відіграватимуть роль зв'язок, мязів та сухожиль).

Механічний біль виникає в суглобі, коли одна або обидві наші шестерні пошкоджені, зламані, на них діє занадто велике навантаження або вони потребують обробки мастилом. Також з шестернями може бути все в порядку, але пошкоджені або розірвані резинки, які їх з’єднують. Відповідно така система не може адекватно працювати, тому якщо такі «поломки» трапляються з суглобом в ньому виникає біль.

Запальний біль в суглобі має відрізняється від механічного, в першу чергу тим, що переважно з шестернями та резинками все добре, але вони працюють в несприятливих умовах. Для прикладу їх опустили у воду, підняли температуру і метал просто плавиться або ж оприскують корозійним матеріалом.

В таблиці нижче ми розглянемо основні особливості цих двох типів болю.

Ці два типи болю важливо розрізняти, оскільки це допомагає зрозуміти до якого лікаря варто звернутися та який діагноз запідозрити. Механічний біль пов'язаний з травмами, пошкодженням менісків та зв'язок, плоскостопістю, вродженими або набутими деформаціями, остеоартрозом/итом тощо. Запальний біль переважно пов'язаний з такими захворюваннями як ревматоїдний, псоріатичний, подагричний, реактивний та інші види артритів.

Пацієнтам з механічним типом болю варто звернутися в першу чергу до ортопеда-травматолога, а з запальним – ревматолога. Подальше обстеження та лікування визначає лікар за своїм фахом. Інколи можуть знадобитися консультації інших фахівців, залежно від причини появи болю.

Лікування болю в суглобах може включати як консурвативне лікування, так і хірургічне, залежно від причини. Найчастіше застосовуються НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати), фізіотерапевтичне лікування та розвантаження суглобів. Інші види лікування будуть залежати від причини захворювання та стану пацієнта.

Біль в суглобах також може виникати при ендокринних захворюваннях, захворюваннях кишкового тракту, неврологічних та психіатричних захворюваннях, у складі паранеопластичного синдрому. Але може мати й простіші пояснення – недостатнє вживання рідини, надмірні фізичні навантаження, брак сну тощо.

Тому не варто займатися самолікування, оскільки це може в подальшому заважати діагностиці захворювання, вчасно звертатися до лікарів та пам’ятати, що дозовані фізичні навантаження – це важливий аспект здорових суглобів.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com