Тромбози від AstraZeneca - що насправді?
18 березня
Аналіз важливих останніх новин зі світу вакцинації
AstraZeneca вакцина тромбоз

Інформаційне поле в останні дні сколихнули численні повідомлення про смерть людей невдовзі після щеплення вакциною AstraZeneca. Актуальності новині додає і той факт, що саме цим препаратом (Covishield) почали проводити кампанію імунізації в Україні. У статті ми проаналізуємо найважливіші факти щодо ситуації, що виникла.

Читайте також: Міфи про вакцинацію від COVID-19

Що трапилось?

7 березня в Австрії померла 49-річна медсестра на другий день після щеплення вакциною AstraZeneca. Причиною смерті став розвиток важкого розладу коагуляції. Водночас іншій 35-річнії жінці було встановлено діагноз тромбоемболії легеневої артерії згодом після імунізації тим же препаратом. Саме у зв'язку із цими випадками регулючі органи Австрії прийняли рішення призупинити щеплення вакцинами AstraZeneca з партії, з якої отримала вакцину померла медсестра. До цього рішення згодом приєднались Естонія, Латвія, Литва та Люксембург, які зупинили процес щеплення вакцинами з тієї ж партії.

11 березня Данія стала першою країною, що повністю зупинила імунізацію препаратом AstraZeneca на 14 днів після смерті 60-річної жінки, в якої спостерігались “незвичайні” симптоми: низький рівень тромбоцитів, тромби у малих та великих судинах, а також кровотеча. Цього ж дня аналогічно вчинили Норвегія та Ісландія.

Вже незабаром три найбільші країни ЄС - Німеччина, Франція та Італія - зупинили імунізацію вакциною AstraZeneca після повідомлень німецького Інституту Пауля Ерліха про 7 випадків тромбозу, 6 з яких - тромбози синусів твердої мозкової оболонки - трапились у жінок віком від 20 до 50 років через 4-16 днів після щеплення. Цей вид тромбозу є досить рідкісним і, після проведеного аналізу, в Інституті встановили, що на 1,6 млн вакцинованих осіб очікувався лише один випадок такого стану замість 7 повідомлених. Базуючись саме на цих даних, установа прийняла рішення рекомендувати тимчасове припинення імунізації вакциною AstraZeneca.

Серед інших країн ЄС, що також тимчасово призупинили використання вакцини AstraZeneca, є Ірландія, Нідерланди, Іспанія, Португалія, Словенія, Швеція та Кіпр.

Що це означає?

Як і будь-яка інша нова вакцина, продукт виробництва AstraZeneca приковує багато уваги, а тому будь-які негативні наслідки, які хоч якось можуть бути пов’язаними із процесом щеплення, викликають занепокоєння. Саме тому, з метою забезпечення найвищого рівня безпеки, регулюючі органи деяких країн прийняли рішення щодо призупинення  процесу імунізації цією вакциною.

Водночас ВООЗ рекомендувала продовжувати щеплення вакциною AstraZeneca, адже позитивний ефект від імунізації значно переважає можливі ризики, розслідування яких ведеться. В організації також прокоментували, що венозні тромбози трапляються досить часто і є третьою найбільш поширеною групою захворювань, що уражають серцево-судинну систему. Під час проведення масової вакцинації реєструють велику кількість різноманітних побічних ефектів, які часто не пов’язані безпосередньо з імунізацією та виникнули б незалежно від її проведення. Але розслідування усіх випадків є важливою практикою, що дозволяє вчасно виявити та попередити можливі ризики.

Сама ж компанія AstraZeneca 14 березня повідомила, що з 17 мільйонів осіб, що отримали вакцину їх виробництва на території ЄС та Сполученого Королівства, лише у 15 розвинувся тромбоз глибоких вен, а у 22 тромбоемболія легеневої артерії - частота, що є значно нижчою, ніж у пересічного населення.

Що тепер?

Вже незабаром свою оцінку ситуації надасть Європейське агентство з лікарських засобів (EMA). Саме це стане одним із ключових кроків для відновлення процесу імунізації вакциною AstraZeneca у країнах ЄС, що прийняли рішення тимчасово призупинити використання цього препарату.


Оновлено:

18 березня Європейське агентство з лікарських засобів після аналізу вищеописаних випадків повідомило, що вакцина AstraZeneca є ефективною та безпечною, а користь перевищує всі ризики. В організації також відмітили, що не було виявлено жодних проблем із якістю вакцини.

Вже 19 березня Італія відновлює щеплення вакциною AstraZeneca.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду “Відродження”.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com