Stanford Medicine: біотипи депресії - візуалізація мозку та ШІ
08 жовтня
Ефективні методи підбору лікування депресії вже давно стали темою палкої дискусії серед лікарів та вчених. Нове дослідження Stanford Medicine, що поєднує візуалізацію мозку, відому як функціональна МРТ та штучний інтелект може передбачити відповідь на лікування на основі «біотипу» депресії.
депресія і штучний інтелект біотипи депресії

Дослідження від Stanford Medicine опубліковане в Nature Medicine, продемонструвало, що різні моделі мозкової активності можуть передбачити ефективність лікування депресії. 

Більше деталей від Dr. Leanne Williams шукайте у подкасті From Our Neurons To Yours.

Хід експерименту:

У дослідженні взяли участь 801 учасник з діагностованою депресією або тривожним розладом. Учені використовували функціональну МРТ, щоб фіксувати активність мозку у спокої та під час виконання когнітивних завдань. Використовуючи штучний інтелект та метод кластерного аналізу, зображення мозку пацієнтів були розподілені на  6 різних груп, в залежності від інтенсивності активації різних ділянок.

Результати:

  • Один з біотипів, що характеризується надмірною активністю в когнітивних областях мозку, особливо добре відреагував на антидепресант венлафаксин.
  • Інший біотип із високою активністю в ділянках мозку, пов’язаних із депресією та вирішенням проблем, показав кращі результати з поведінковою розмовною терапією.
  • Третій біотип, з меншою активністю в ланцюзі контролю уваги, мав меншу ймовірність отримати користь від розмовної терапії.
  • Використання фМРТ для ідентифікації підтипу під назвою «когнітивний біотип» може підвищити точність прогнозування того, які пацієнти будуть реагувати на антидепресанти. Цей біотип виявляється більше ніж у чверті пацієнтів з депресією і рідше реагує на стандартні ліки.

Використовуючи візуалізацію мозку, дослідники підвищили точність свого прогнозу з 36% до 63%, запропонувавши більш надійний спосіб підбору лікування.


Патерни мозкової активності:

Шість біотипів також відповідають відмінностям у симптомах і виконанні завдань. Учасники з надмірно активними когнітивними ділянками мозку мали вищий рівень ангедонії і могли краще впоратися із завданнями виконавчої функції. Водночас ті, хто добре реагував на розмовну терапію, добре справлялися з когнітивними вправами.
 

Наступні кроки:

Dr. Williams та її команда розширюють своє дослідження та вивчають додаткові методи лікування для всіх шести біотипів, враховуючи ліки, які традиційно не використовуються для лікування депресії. 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок

info@ingeniusua.org