Хибна вагітність: гінекологічна чи психіатрична проблема?
Згадки про хибну вагітність вперше зустрічаються ще у роботах Гіппократа. Найвідомішим прикладом з історії є випадки псевдовагітності в англійської королеви Марії Тюдор, також відомої як Кривава Мері. Що може бути причиною виникнення такого стану і чи стосується це тільки жінок, розберемося у цій статті.
вагітність гінекологія гормони психіатрія марення психоз

Псевдоціез (хибна вагітність) – це психосоматичний розлад, при якому жінка, що не є вагітною та не має психотичних розладів, твердо вірить у те, що вона вагітна. У неї розвиваються об’єктивні ознаки вагітності, такі як роздутий живіт, збільшення ваги, нудота, відчуття руху плода, зміни молочних залоз (наприклад, чутливість грудей, пігментація ареоли, виділення з грудей), порушення менструального циклу та пологовий біль у передбачувану дату пологів. Нині випадки хибної вагітності трапляються набагато рідше, в основному зустрічаючись у країнах з погано розвиненою та малодоступною медициною, а також у культурах, у яких дітонародження сприймається як символ самореалізації жінки. Така особливість ґрунтується на вірогідних причинах псевдовагітності, про які поговоримо далі.

Причини

Навколо цього питання досі ведуться жваві дискусії серед експертів, оскільки частина впевнена, що псевдоціез провокується психологічними факторами, інші ж стверджують, що причина полягає в порушенні нейроендокринного балансу.

Наразі виокремлюють такі провідні теорії:

  1. Сильні емоції, такі як непереборне бажання завагітніти (може бути викликане безпліддям, повторюваними викиднями, менопаузою, що насувається, або соціальними факторами (наприклад, самотність, тиск сім'ї, культурні очікування)), або страх завагітніти через психічну або фізичну травму (наприклад, сексуальне насильство), можуть змінити гормональну регуляцію у схильних людей, що призведе до ендокринних змін, які можуть пояснити ознаки та симптоми хибної вагітності.
  2. Крім того, причини можуть бути фізичними. Наприклад, пухлини яєчників та гормонпродукуючі пухлини гіпофіза, такі як пролактиноми, можуть викликати хімічний дисбаланс гормонів, що спричинить появу симптомів вагітності. А такі фізіологічні фактори як збільшення ваги або здуття живота через наявність газів чи пухлини у черевній порожнині можуть переконати психологічно схильну жінку у тому, що вона вагітна.
  3. Варто зауважити, що деякі препарати, такі як нейролептики, також можуть викликати гормональний дисбаланс, який спровокує появу псевдоціезу. Але в таких випадках важливо диференціювати хибну вагітність із маячною ідеєю вагітності.

 

Диференційна діагностика

  • За визначенням, марення – це розлад мислення, при якому розвиваються хворобливі уявлення, міркування і висновки, що не піддаються корекції. Марення також можна розглядати як спосіб адаптації до стресу, коли пацієнтка перетворює свої проблеми та переживання і видає бажане за дійсне. Прикладом може слугувати випадок, коли у матері, у якої загинув єдиний син, розвинулася маячна ідея, що вона може зустрітися з ним, якщо завагітніє. Однак на відміну від хибної вагітності, у пацієнтки з маячною ідеєю вагітності не розвиваються клінічні ознаки та симптоми вагітності.
  • Лікарям також не варто виключати можливість симуляції вагітності жінкою, наприклад, для отримання фінансової вигоди.
  • Ще один цікавий випадок був зафіксований у жінки, аналіз крові якої був позитивним на бета-ХГЛ, що є діагностичним критерієм вагітності, але згодом було діагностовано гонадотропін-секретуючу аденокарциному легені, яка й імітувала позитивний результат на вагітність.

 

Діагностика та лікування

Для діагностики хибної вагітності найчастіше проводять тест на наявність ХГЛ у крові або сечі жінки. Але ґрунтуючись на можливих випадках позитивного результату у хворих із пухлинами, що секретують гормони вагітності, найточнішими методами діагностики є гінекологічний огляд та УЗД.

Лікування зазвичай передбачає ознайомлення пацієнтки з діагнозом і демонстрація доказів відсутності плода за допомогою таких методів візуалізації як УЗД. Зазвичай після цього концентрація гормонів швидко повертається до норми, здуття живота починає зникати, і може навіть спостерігатися швидке зниження ваги. У випадках, коли псевдоціез викликаний ліками або іншими захворюваннями, доцільним є коригування або зміна цих ліків і лікування основного захворювання.

Синдром «вагітного батька»

Інша назва – синдром Кувад або симпатична вагітність. Він є схожим на хибну вагітність станом, при якому майбутній батько відчуває ті ж симптоми та поведінку, що і його вагітна партнерка. Найчастіше цей стан проявляється значним збільшенням ваги, зміною рівня гормонів, ранковою нудотою та порушенням режиму сну. У важчих випадках симптоми можуть включати пологовий біль (відомий як симпатичний), втому, післяпологову депресію та носову кровотечу. Причини цього синдрому також є предметом дискусії серед експертів. Як і у випадку з псевдоціезом, деякі вважають, що це психосоматичний стан, а інші схиляються до фізіологічних причин, пов’язаних з гормональними змінами.

Підсумок

Отже, феномен псевдоціезу демонструє нам наскільки тісний взаємозв'язок між психічним та фізичним самопочуттям, і наскільки наші внутрішні переконання можуть впливати на сприйняття мозком стану нашого організму. Через це важко відповісти на питання чи є хибна вагітність психіатричною або гінекологічною проблемою. Межа між цими двома поняттями доволі стерта. Найімовірніше, комбінація як психологічних, так і фізіологічних факторів призводить до такого стану.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com