Що таке сканування ПЕТ і які воно має ризики?
15 грудня
ПЕТ сканування

Позитронно-емісійна томографія, також відома як ПЕТ — вид сканування, при якому використовується випромінювання для візуалізації активності в організмі на клітинному рівні.

ПЕТ найбільш часто використовується в лікуванні раку, неврологічних та кардіологічних патологій.

У поєднанні з КТ або МРТ-скануванням, ПЕТ дозволяє отримувати багатовимірні кольорові зображення внутрішніх процесів людського тіла.

ПЕТ-сканування показує не тільки вигляд органа, а й його функціонування.

Сканування за допомогою ПЕТ використовується для діагностики певних станів здоров'я, планування лікування, з'ясування того, як розвивається існуючий стан, і визначення ефективності лікування.

Факти про скануванні ПЕТ:

1. ПЕТ-сканування часто використовується для діагностики стану або для відстеження його розвитку.
2. Він може показати, як працює частина тіла при використанні разом з КТ або МРТ.
3. ПЕТ-скани часто використовуються для дослідження епілепсії, хвороби Альцгеймера, раку та захворювань серця.
4. Сканування є безболісним, але пацієнти не повинні вживати їжу протягом принаймні 4-6 годин до нього. Потрібно пити багато води.

Як це працює?

При скануванні ПЕТ машина виділяє випромінювання, що генеруються радіотрейсером. Радіотрейсер складається з радіоактивного матеріалу, який пов'язаний з природньою хімічною речовиною на зразок глюкози.

Цей радіотрейсер вводиться в організм, де він потрапляє в клітини, які використовують глюкозу для отримання енергії.
Чим більше енергії потрібно групі клітин, тим більше радіотрейсер буде накопичуватися в цьому місці. Це буде відображатися на зображеннях, які відтворюються комп'ютером.

Клітини або їх активність будуть відображатися як «гарячі точки» або «холодні точки». «Гарячі точки» є активними та яскравими на ПЕТ. Там, де клітинам потрібно менше енергії, області будуть менш яскравими — так виглядають «холодні точки».

У порівнянні з нормальними клітинами, ракові клітини дуже активно використовують глюкозу, тому радіотрейсер візуалізує пухлинні ділянки. 

Прикладом радіоактивного індикатора на основі глюкози є фтордезоксиглюкозиа (ФДГ). У ФДГ молекули радіоактивного фтору помічені на глюкозу, щоб зробити радіоактивний слід. ФДГ — це найбільш поширене джерело радіотрас, яке використовується сьогодні. 

Замість глюкози можна використовувати кисень.

Переваги

Сканування ПЕТ часто використовується разом з КТ або МРТ, щоб допомогти поставити діагноз або отримати більше даних про стан здоров'я та перебіг будь-якого лікування.

У той час як МРТ або КТ-сканування показує, як виглядає частина тіла, ПЕТ-сканування може виявити, як функціонує певна досліджувана ділянка.

Епілепсія: можна визначити, яка частина мозку уражена.
Це може допомогти лікарям визначити найбільш вдале лікування та може бути корисним, якщо необхідна операція. 

Хвороба Альцгеймера: сканування ПЕТ може допомогти діагностувати хворобу Альцгеймера шляхом вимірювання поглинання цукру в певних частинах мозку. Клітини мозку, на які впливає хвороба Альцгеймера, схильні використовувати глюкозу повільніше, ніж нормальні. 

Рак: ПЕТ може виявити наявність і стадію раку, показати, чи поширився він і куди саме, і допомогти лікарям прийняти рішення про лікування.

Сканування за допомогою ПЕТ може дати уявлення про те, наскільки добре працює хіміотерапія, і можна виявити рецидив пухлини раніше, ніж іншими методами.

Хвороби серця: сканування ПЕТ може допомогти визначити, які частини серця були пошкоджені або місця з рубцями. Ця інформація може допомогти спланувати варіанти лікування серцево-судинних захворювань.

Медичні дослідження: дослідники можуть отримувати важливу інформацію за допомогою ПЕТ-сканування, особливо про роботу мозку.

Відмінності між ПЕТ, КТ та МРТ

КТ або МРТ може оцінити розмір і форму органів і тканин тіла, але не може оцінити, як вони працюють.
Сканування ПЕТ може показати, як працює орган, але без КТ або МРТ-зображення може бути важко визначити точне місце активності в тілі. Поєднання ПЕТ-сканування з КТ може дати більш чітке уявлення про ситуацію пацієнта.

Процедура

Сканування ПЕТ зазвичай є амбулаторною процедурою.
Пацієнт не повинен вживати їжу протягом принаймні 4-6 годин до сканування, але потрібно пити багато води. Доведеться уникати кофеїну протягом принаймні 24 годин до сканування.

Спочатку лікар вводить невелику кількість радіотрейсеру в вену. Індикатор також можна вдихати у вигляді газу, приймати всередину або вводити безпосередньо в орган.

Залежно від того, який орган задіяний в процес, радіотрейсеру може знадобитися від 30 до 90 хвилин, щоб досягти цільової частини тіла.
Коли пацієнт буде готовий, його відправляють в спеціальну кімнату для сканування.
Пацієнт повинен залишатися якомога спокійним та не рухатись. Під час сканування машина робить знімки. Залежно від того, яка частина тіла сканується, це може зайняти близько 30 хвилин.
Це не боляче. Якщо пацієнт погано себе почуває, він може натиснути зумер, щоб попередити персонал. Кваліфікований лікар буде спостерігати за пацієнтом під час сканування.
Вся процедура тестування зазвичай займає близько 2 годин. Більшість пацієнтів можуть піти додому одразу після закінчення сканування.
Пацієнтам слід споживати багато рідини для більш швидкого виведення радіоактивних препаратів з організму. Радіотрейсери мають бути повністю еліміновані з організму протягом 3-4 годин.

Ризики

Існує ризик опромінення.
Для більшості людей переваги ПЕТ-сканування переважують ризики. Однак, оскільки ПЕТ включає радіоактивний матеріал, він підходить не всім.

Як правило, вагітні жінки не мають проходити ПЕТ-сканування, так як радіоактивний матеріал може вплинути на плід.

Якщо жінка годує грудьми, вона має запитати лікаря, коли безпечно відновити грудне вигодовування на підставі проведеного тесту. 

Будь-яка жінка, яка є вагітною або годує грудьми, має обов'язково повідомити про це своєму лікареві, перш ніж робити ПЕТ-сканування.

Після ПЕТ-сканування пацієнту можна порадити триматися подалі від вагітних жінок, немовлят і маленьких дітей протягом кількох годин, оскільки радіоактивність являє невеликий ризик для цих груп осіб.

Дуже рідко у людини може бути алергічна реакція на трейсер.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com