Споживання кави пов’язане з меншим ризиком розвитку аритмій
30 травня
Кофеїн, як правило, вважають тригером для аритмій, але є докази, які підтверджують, що це помилкове уявлення.
кава аритмогенний ефект аритмії

Щоденне споживання кави у помірній кількості не мало значного несприятливого впливу на частоту виникнення серцевих аритмій та навіть пов’язане з невеликим, але статистично значущим зниженням кількості випадків аритмій в аналізі проспективно зібраних даних від майже 300 000 жителів Великобританії.

"У цьому великому проспективному дослідженні, щоденне споживання кави було пов'язане з меншим ризиком виникнення аритмій", - заявила EunJeong Kim, MD, на щорічних наукових сесіях the Heart Rhythm Society .

Її аналіз показав, що в середньому кожна додаткова чашка кави, яку люди випивають протягом дня, зменшує частоту епізодів аритмій на 3%, що є дуже значущим показником. Однак ці дані стосуються людей, які споживали до 5-6 чашок щодня.

"В своєму дослідженні ми хотіли показати, що щоденне вживання кави у помірній кількості не має шкідливого впливу щодо розвитку аритмії", - сказав Dr. Kim, кардіолог-електрофізіолог з Каліфорнійського університету.

Наші дані додаються до суттєвої існуючої доказової бази, що підтверджує безпечність щоденного споживання кави у помірній кількості, коли мова йде про серцеві ритми.

Наприклад, нещодавній звіт з the Physicians Health Study, в який було включено майже 19 000 американців, показав значне зменшення частоти фібриляції передсердь у чоловіків, які повідомили, що пили 1-3 чашки кави щодня. Спостережння проводилися протягом 9 років.

Крім того, нещодавній огляд кількох доповідей показав, що споживання кофеїнових напоїв, зокрема щоденне вживання 2–3 чашок кави чи чаю є безпечним для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, і може бути корисним для пацієнтів з цукровим діабетом, атеросклерозом, серцевою недостатностю та аритмією. Але споживання великих доз кофеїну, особливо у вигляді енергетичних напоїв, краще уникати.

Зокрема, щодо серцевих аритмій, в огляді йдеться про те, що кофеїн, як медики,так і пацієнти, як правило, вважають тригером для аритмій, але є докази, які підтверджують, що це помилкове уявлення. Більше того, кофеїн асоціюється зі зниженням частоти фібриляції передсердь в обсерваційних дослідженнях.

Існує великий інтерес громадськості щодо можливого зв’язку між вживанням кофеїну та розвитком аритмії, але несприятливий ефект від щоденного споживання кави є швидше легендою та анекдотом, ніж заснованим на фактах аргументом", - коментує Andrew D. Krahn, MD, кардіолог-електрофізіолог в the University of British Columbia. Вкотре досліджуючи проаритмічний ефект кави, ми бачимо, що тут насправді є багато неправдивих фактів.

Дослідження, проведене доктором Кімом та її співробітниками, містить проспективно зібрані дані від 296 227 учасників UK Biobank протягом 2006–2016 рр., про яких була надана повна інформація, в тому числі і про їх споживання кави. У середньому протягом 5,25 років спостереженнь, у цих людей було понад 13 000 випадків аритмій, у тому числі 4748 епізодів фібриляцій або тріпотіння передсердь та 798 випадків суправентрикулярної тахікардії.

Результати цього дослідження залежать від багатьох факторів. Тому проводячи цей аналіз, вчені контролювали більш ніж 20 параметрів, включаючи демографічні, клінічні фактори, та, навіть, спосіб життя учасників.
Цей аналіз показав статистично значуще 3 % зниження як всіх епізодів аритмій, так і епізодів фібриляції передсердь на кожну додаткову чашку кави, випиту протягом дня, в цілому до 6 чашок на день.

Важливо сказати, що це дослідження включало велику кількість людей і UK Biobank включає різноманітну вибірку людей, як зазначив Dr. Kim.

Хоча головний меседж результатів цього дослідження полягає в тому, що щоденне вживання кави в помірній кількості не є аритмогенним, «припускаємо, що її вживання в цьому контексті може бути навіть корисним», грунтуючись на невеликому, але статистично значущому зменшенні епізодів аритмій, додав Dr. Kim.

"Багаторазові дослідження показали, що кофеїн та інші компоненти кави мають антиоксидантні та протизапальні властивості. А також повідомляють про її потенційну користь при численних хронічних захворюваннях, таких як серцево-судинні захворювання, діабет та деякі види раку».

"Цілком ймовірно, що споживання кави не призведе до значних фізіологічних змін,і можливо не покращить стан пацієнта, однак наші результати доповнюють наявні дані, які підтверджують той факт, що помірне споживання кави не є шкідливим," - стверджують вчені.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com