Новітній підхід до СЛР
29 березня
Група вчених із США провела дослідження, яке може поставити під питання перегляд протоколів ALS.
слр новітній підхід до слр cpr

Група дослідників, на чолі із лікарем Пепе, медичним директором в Dallas County Emergency Medical Services, проаналізували дані національного реєстру за останні 2 роки і дійшли висновку, що так званий «нейропротективний набор СЛР» є більш ефективним у випадку недефібриляційних порушень серцевого ритму в позастаціонарних умовах.

EleGARD device cpr
Пристрій для піднімання шиї пацієнта

Мова йде про модифікацію серцево-легеневої реанімації (СЛР), із додатковим використанням 3 пристроїв: система позиціонування голови і торсу пацієнта EleGARD, пристрій обмеження супротиву (ITD) і пристрій активної компресії-декомпресії за типом Lucas.

Засіб активної компресії-декомпресії

5 високоефективних систем екстреної медичної допомоги (ЕМД) використовували цей метод протягом 2 років, результати яких згодом порівняли з даними з двох великих досліджень, фінансованих National Institutes of Health і проведених закладами із високим контролем і рівнем підготовки до СЛР, із вивченням кейсів більш ніж 10 тис. осіб, які мали позагоспітальну зупинку кровообігу.

Таким чином, було порівняно 380 випадків, при яких застовувалась нейропротективна СЛР із 1852 контрольними випадками, при яких застосовувалась загальноприйнята СЛР. Під час аналізу оцінювалась виживаність пацієнтів із подальшою неврологічною інтактністю.

Результати виявились дуже обнадійливими: якщо СЛР була надана за <12 хвилин, рахуючи від моменту виклику 911, успішність склала 10.8% проти 3.2% при загальноприйнятій СЛР. Якщо ж допомогу отримували за <10 хвилин, виживаність склала 12.2% проти 3.5%.

Хоча стандартний метод СЛР є ефективним і рятує життя, за словами лікаря Пепе, «він є субоптимальним». «Загальноприйняті техніки створюють тиск, який поширюється артеріальним колом, але водночас підвищується тиск в венозному колі, що утруднює перфузію головного мозку», сказав він в коментарях для Medscape.

Також, Пепе додав, що рандомізоване контрольоване дослідження не планується проводити, оскільки наукові роботи в області зупинки кровообігу важко контролювати через різницю типів проведення вентиляції і СЛР. Крім того, статистики рекомендували використовувати саме propensity score matching в даному дослідженні.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com