Відомі українські лікарі
10 травня
«Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», — казав видатний поет М. Т. Рильський. Хто ж як не українці повинні знати і популяризувати власну історію? Сьогодні розповімо більше про таких титанів української медицини як Образцов Василь Парменович та Стражеско Микола Дмитрович.
Стражеско Образцов українці лікар історія

Двоє визначних лікарів, знані далеко за теренами України. Доля звела їх на професійному шляху, завдяки наполегливості і майстерності, спільною працею зробили фундаментальні відкриття у галузі кардіології. Крім того, Стражеско ще й став зятем Образцову, одружившись з його дочкою Наталею.

Василь Образцов

Один з найталановитіших клініцистів свого часу, терапевт, видатний науковець, засновник української терапевтичної школи, професор Київського університету.

образцов
Фотографія роботи Франце де Мезера - Вікіпедія

Народився 13 січня 1849 року в селі Поповка, Вологодської губернії. Навчався у церковній школі та семінарії, після якої вступив до Медико-хірургічної академії в Петербурзі.

У роки навчання став членом товариства «Земля і воля» — таємне революційне товариство інтелігенції, через що потрапив у списки неблагонадійних, що в майбутньому заважало йому у кар'єрному просуванні.

У 1875 році В. П. Образцов блискуче закінчив курс Медико-хірургічної академії. Працював земським лікарем, а в часи російсько-турецької війни лікарем на фронті.

Пізніше повернувся до Петербурга на катедру гістології, де написав та захистив дисертацію на тему "До морфології утворення крові в кістковому мозку ссавців".

Переїхавши В.П. Образцов, почав працювати у Київському військовому госпіталі, де він завідував терапевтичним відділенням. З 1887 року завідував терапевтичним відділенням Олександрівської лікарні. У 1891 році Образцова затвердили доцентом, а через два роки – професором патології і терапії Київського університету.

Справжній розквіт його кар'єри відбувся при призначенні його на посаду завідувача катедрою факультетської терапевтичної клініки у 1904 році, він очолював її до 1915 року. Саме там почалася створюватися київська терапевтична школа, що по його величині вкладу може бути названою школою Образцова.

Василь Парменович увійшов в історію медицини передусім через створення методу глибокої ковзної пальпації органів черевної порожнини, перкусії одним пальцем, прижиттєвої діагностики інфаркту міокарда та створення оригінальної київської школи терапевтів.

На першому місці досягнень, стоїть праця "До симптоматології й діагностики тромбозу вінцевих артерії серця" (1910), де В.П. Образцов разом з М.Д. Стражеско описали типову та атипові форми інфаркту міокарда. Крім того, лікар постійно вислуховував серця хворих як стетоскопом так і безпосередньо, встановивши, що нормальна мелодія серця містить три тони, також описав "ритм галопу" та "ритм перепілки".

Другою по значущості є створення методу глибокої ковзної методичної пальпації органів черевної порожнини завдяки якому В.П. Образцову вдалося розробити клінічну диференційну діагностику колітів, ентероколітів, різних форм апендициту, а також рідкісних захворювань інвагінації кишківника та кили Трейтца.

Третім досягненням, є метод безпосередньої перкусії одним пальцем, яку В.П. Образцов використовував при діагностиці печінки, шлунка, легень та серця.

Незважаючи на усі досягнення, у бідності та забутий В.П. Образцов помер 27 грудня 1920 року. Похований був на кладовищі Покровського монастиря, а опісля прах було перенесено до Лук'янівського кладовища.

Микола Стражеско

Видатний український лікар, доктор медицини, професор, академік, один з найталановитіших учнів В.П. Образцова народився 17 грудня 1876 року в Одесі, там закінчив гімназію. Походив М.П. Стражеско з українського гетьманського роду, до якого належав Петро Конашевич-Сагайдачний та румунської боярської династії.

У 1894 році переїхав до Києва та вступив на медичний факультет університету Святого Володимира. Закінчивши його з відзнакою, був зарахований ординатором на катедру під керівництвом професора Образцова. Протягом року стажувався у Європі - у професора Потена в Парижі і професора Лейдена в Берліні.

Читайте також: Захворювання відомих українців

Повернувшись 1902 році вирушив до Військово-медичної академії до знаменитого фізіолога Івана Павлова в Петербург. Там протягом 2 років М.Д. Стражеско проводив експериментальні дослідження пов'язані з фізіологією кишечника, висновки представив у докторській дисертації.

У Києві продовжив працювати в Олександрівській лікарні та займатися науковою діяльністю. Микола Стражеско виступав за рівні права жінок у здобутті професії лікаря, його зусиллями був організований Жіночий медичний інститут, в якому він викладав.


На початку своєї лікарської кар’єри цікавився захворюваннями серця. Особливо перебігом ускладненої клінічної картини. Окрім згаданого вище вчення про інфаркт міокарда, Микола Дмитрович написав опис “Про мелодію серця при хворобі Адамса-Стокса”. Він став першим у світі, хто описав різке підсилення першого тону у хворих із цієї патологією та детально пояснив механізм його утворення. Відтоді цей акустичний феномен названо “гарматним тоном Стражеска”. Вніс вагомий внесок у лікування ревматизму та довів зв’язок між сепсисом, ендокардитом та ревматизмом.

Крім професіоналізму, це була людина з високими моральними якостями, щоразу йшовши до опери, він залишав записку вдома та в лікарні з номером свого місця, щоб у разі термінового виклику, його можна було легко віднайти. Стражеско був досить популярним фахівцем свого часу, вся київська інтелігенція до Української революції лікувалася у нього, Максим Рильський і Михайло Коцюбинський, Владислав Городецький і Леонід Собінов, Микола Садовський і Марія Заньковецька.

Революція кардинально змінила все. Спеціаліст такого класу був потрібний радянській владі. Через декілька років Микола Стражеско став членом Академії наук УРСР. Він був єдиним вченим, що публічно підняв питання Голодомору в Україні. В 1933 році опублікував у всесоюзному журналі наукову статтю «Про питання про патогенез набряку», де прямо писав про голод, якого офіційно не було.

У 1936 році створив і став директором Українського науково-дослідного інституту клінічної медицини, де продовжував наукову діяльність. Всі плани перекреслила війна.

стражеско
Академік у власній квартирі 1951р. | gazeta.ua

Помер Микола Дмитрович Стражеско 27 червня 1952 року, похований на Лук‘янівському кладовищі.

Талановиті українці були, є і будуть. Наша нація зробила неоціненний внесок у розвиток різних галузей науки, проте завдяки різним окупаційним владам на теренах України, ця інформація замовчувалася, стиралася і знецінювалися . Отож давайте популяризувати, цінувати та пишатися своєю історією та відомими діячами.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com