Сертифікація диплому лікаря в Ірландії
07 грудня
Згідно із різними даними, з України за 2022 рік, виїхало щонайменше 5 мільйонів осіб. Пошуки безпечного, тимчасового чи сталого нового місця проживання часто не є власним бажанням українців, а швидше є вимушеним вибором. Саме тому, ми підготували статтю для лікарів, які вимушено покинули свої домівки і хочуть продовжувати працювати по спеціальності закордоном. У даній статті ми розберемо, яким шляхом можливо нострифікувати диплом лікаря в Ірландії.
нострифікація диплому лікаря в ірландії

Ірландія – невелика острівна країна з популяцією близько 5 млн, що століттями виборювала свою незалежність у імперської Британії. Станом на сьогодні, Ірландія прихистила близько 65 тисяч українців, серед яких велика кількість лікарів різних спеціальностей.

Це єдина англомовна країна Європейського Союзу, друга офіційна мова – Ірландська (Gaeilge), практично не використовується в побуті у більшості регіонів, тому знати її з метою працевлаштування та життя в Ірландії не обов'язково.

Для того, щоб мати можливість отримати роботу лікаря в Ірландії, першочергово потрібно отримати ліцензію від Ірландської Медичної Ради (Medical Council of Ireland), тобто підтвердити свій диплом.  Детальніша інформація доступна на medicalcouncil.ie/ukraine

Етапи підтвердження кваліфікації лікаря для ліцензування в Ірландії називають Pre-registration Examination requirements (PRES), і проходить цей процес в три основні кроки.

PRES 1

Шлях варто почати з реєстрації з EPIC (the Electronic Portfolio of International Credentials). Для цього потрібні офіційний переклад диплому та декілька фото. На YouTube є дуже зручні та зрозумілі інструкції щодо реєстрації. Процес верифікації українського диплому лікаря наразі досить тривалий через велику кількість запитів, тому варто розраховувати на 3-4 місяці і більше. Рекомендується використати цей час на підготовку та складання іспитів.

Мова

Далі мовне питання. Основні варіанти підтвердження того, що ваш рівень англійської достатній для роботи лікарем в Ірландії, це скласти або тест з професійної англійської мови - OET на рівень B, або академічний IELTS (також тест з англійської мови) на 7.0 балів або вище. В більшості країн ці тести проводять щомісяця або частіше. 

На офіційному сайті Medical Council є й інші опції підтвердження рівня англійської суто з метою реєстрації, але тільки два іспити, які зазначені вище, визнаються пізніше при працевлаштуванні в державній медичній системі Ірландії - HSE, відповідно, рекомендовано складати один із них.

Наступний крок  – реєстрація на один із теоретичних кваліфікаційних іспитів на знання медицини. 

PRES 2 

Тут є альтернативи. Це може бути:

1. Professional and Linguistic Assessment Board (PLAB) Великобританія) - схожий за структурою та питаннями на КРОК, але англійською. Нажаль, цей іспит проводять лише кілька разів на рік, тому якщо до найближчої дати далеко, варто розглянути інші варіанти.

2. United States Medical Licencing Exam (USMLE 1 and 2 CK)  (США). Американський еквівалент, дати екзаменів є щомісяця в більшості країн Європи. 

3.  Australian Medical Council MCQ (Австралія)

Іспит від Австралійської медичної ради (AMC) 

Є багато дат щороку і можна скласти у багатьох країнах світу ліцензованих екзаменаційних центрах

4. Medical Council of Canada Evaluating Examination (MCCEE)  (Канада)

Потрібно успішно скласти лише один із цих іспитів.

Після цього, можна подаватись на попередню реєстрацію з Ірландською Медичною Радою. Це реєстрація у так званому Supervised division, де Ви можете працювати лікарем під наглядом когось з ірландських лікарів, хто готовий на 6-12 місяців бути Вашим ментором. За цей час важливо скласти останній кваліфікаційний іспит.

Ірландська медична рада не дуже багато говорить про цей тип реєстрації публічно. Найкраще розписано про це на сайті The Irish Medical Organization

Роботу краще шукати розсилаючи резюме напряму в HR лікарень, які вас цікавлять на позицію молодшого лікаря SHO (Senior House officer). Попередньо варто подивитить вакансії SHO в тих спеціальностях, які Вас цікавлять на irishjobs.ie

Для сімейних лікарів на данному етапі може підійти робота в терапії або педіатрії. Це робота в стаціонарі з чергуваннями, а також із прийомними днями в амбулаторії.

Коли лікарня готова буде запропонувати Вам роботу і надати ментора, вона повідомить про це Медичну Раду, і Вам дадуть ліцензію під Supervised Division. Ця позиція найчастіше на 6-12 місяців, і після цього знову доведеться шукати роботу. Офіційного обмеження щодо тривалості роботи під наглядом ментора немає, але на практиці це не більше 12 місяців, бо контракти молодших лікарів з лікарнею максимум на рік.

Зарплата  молодшого лікаря у всіх державних лікарнях однакова за офіційною шкалою, що є у вільному доступі і оновлюється майже щороку з урахуванням інфляції.

 PRES 3

Це практичний кваліфікаційний іспит з клінічними кейсами - Objective Structured Clinical Examination (OSCE). 

Ціна останнього кваліфікаційного іспиту PRES 3 близько 1500 Євро і проводиться він на території Ірландії мінімум двічі на рік. Кожному кандидату дають на нього три спроби, але порівняно з PRES 2 цей етап не такий складний, особливо для лікарів з досвідом роботи. До цього часу чудово попрацювати трохи в Ірландській системі, або ж піти на стажування, щоб краще зрозуміти місцеві реалії та протоколи.

Після успішного складання PRES 3 – повна реєстрація, отримання ліцензії та свобода вибору щодо подальшої роботи та спеціалізації. Також ірландська медична ліцензія визнається Великобританією без додаткових іспитів.

Очевидні переваги Ірландії для Українських лікарів:

  • Одна з небагатьох англомовних країн Європейського союзу. Чудово підходить для лікарів з високим рівнем англійської та знанням європейських протоколів лікування - скласти іспити і зареєструватися можна протягом року;
  • Є велика нестача медиків, тому після реєстрації роботу знайти не буде проблемою; 
  • Багато можливостей для клінічних досліджень світового рівня та розвитку у своїй спеціальності
  • Безліч цікавих конференцій та тренінгів, на участь в яких у кожного лікаря є індивідуальний бюджет від HSE на кілька тисяч євро щорічно
  • Відносно високі зарплати, однакові для всіх лікарів незалежно від громадянства (офіційна шкала є у вільному доступі і оновлюється майже щороку з урахуванням інфляції) - 
  • Для бажаючих є можливість подавати документи на отримання ірландського громадянства  через 5 років роботи, тому ця країна є досить привабливим варіантом для еміграції. 

Недоліки:

  • Важливо зрозуміти, що шлях до спеціалізації доведеться починати спочатку, бо на практиці українську ординатуру підтвердити дуже складно
  • Велика конкуренція за місця в резидентурі для набуття спеціалізації, особливо у хірургічній сфері
  • Велике навантаження в більшості лікарень і довгі чергування
  • Високі податки
  • Житлова криза, тому високі ціни на оренду житла
  • Медична система Ірландії сильно відрізняється від українських реалій, саме тому варто розуміти, що усім бажаючим потрібен буде час для адаптації та розуміння нової системи 

Загалом, Ірландія дуже відкрита країна і готова сприяти українським лікарям в підтвердженні дипломів. HSE надає безкоштовний доступ до багатьох навчальних ресурсів та тренінгів для тих українських лікарів, що перебувають в Ірландії. Проте, важливо розуміти, що весь період нострифікації диплому може зайняти близько 1 року або більше. 

Ми впевнені, що за бажання та наполегливості, у вас все вийде!

Статтю підготувала: Катерина Качурець, практикуюча сімейна лікарка (субспеціалізація дерматовенерологія та гінекологія), (Дублін, Ірландія)

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com