Лікарня Вісконсину замінює анестезіологів на медсестер
17 квітня
Чи може медсестра повністю замінити лікаря? Питання складне та водночас дуже провокативне, проте в невеличкому американському містечку Вотертаун, що в штаті Вісконсин, схоже знайшли на нього відповідь.
Лікарів замінюють на медсестер

У Регіональному медичному центрі вирішили замінити анестезіологів на медичних сестер-анестезистів (Certified Registered Nurse Anesthetist). Це, в свою чергу, викликало шквал обурень у соціальних мережах та буквально розділило медичне середовище: одні підтримують таке рішення, інші — категорично проти.

Історія почалася з анонімного листа, опублікованого в Twitter. Автор повідомив, що невдовзі одна з лікарень перейде на модель, де всі функції анестезіологів будуть виконувати медсестри. Лист згодом опублікували і в мережі Facebook.

"Погана новина для жителів Вотертауна. Регіональний медичний центр замінив всіх своїх анестезіологів на медсестер." — йдеться у листі.

Джерело: Medcape

Лист опублікував анонім, який називає себе лікарем невідкладної допомоги/ветераном війни/адвокатом. На жаль, ні автор листа, ні представники Регіонального медичного центру Вотертауна поки не прокоментували дану новину.

Втім, поза межами лікарні, у закритій фейсбук-спільноті "Physicians for Patient Protection", новина стала підґрунтям для нової дискусії про роль медичної сестри. Роберт Макнамара, доктор медицини в Університеті Темпла, вважає, що такі дії зумовлені оптимізацією бюджету.

"Основна причина полягає в тому, що приватні корпорації, які надають медичні послуги, інколи вирішують збільшити прибуток за рахунок зменшення витрат. В даному випадку - за рахунок найбільш високооплачуваних лікарів" сказав він для Medscape.

Компанія Evision Physician Services, яка співпрацює з медичним центром, називає себе "найбільшим провайдером анестезіологічних послуг в країні", і в своєму промо-ролику рекламує як послуги лікарів-анестезіологів, так і послуги медсестер.

Анестезисти прагнуть самостійності, тож юридичні суперечки тривають у судах та в Міністерстві охорони здоров’я США (HHS). В березні цього року Верховний суд штату Нью-Гемпшир постановив, що Медична рада штату діяла належним чином, вирішивши, що медсестри-анестезисти не можуть називати себе "анестезіологами", оскільки цей термін передбачає медичну практику.

На початку 2020 року у зв’язку з пандемією COVID-19, разом із сотнями інших постанов, скасували правило, згідно з яким робота анестезистів має контролюватися лікарем. Медичні сестри хочуть домогтися скасування цього правила на постійній основі. Американське товариство анестезіологів (ASA) та Американська медична асоціація (AMA) вважають таке рішення неприпустимим. В ASA повідомляють, що його члени та активна громадськість вже надіслали близько 4789 коментарів із закликом не продовжувати ухвалене рішення.

"Лікарі повинні бути готові до того, що невдовзі вони матимуть справу зі складними пацієнтами, тому що неконтрольована допомога з боку медсестер змушуватиме їх постійно відволікатися на заклики допомогти медсестрам, які працюватимуть поза межами своєї компетенції та досвіду" Роберт С.Лагас, професор анестезіології в Yale School of Medicine

Водночас за продовження дозволу на самостійну роботу без контролю лікарів виступає Національна асоціація охорони здоров’я в сільській місцевості (NRHA). На веб-сайті HHS пошук засловом "CRNA" видає понад 2000 коментарів, один з таких дописів залишив колишній віськовий Пол Крум з Луїсвіля:

" Я працював анестезистом в суворих умовах Афганістану і вважаю, що, якщо можна працювати наодинці в бою, то і в лікарні можна працювати без лікарського нагляду".

Агенції матимуть час до кінця 2021 року, щоб переглянути законодавство. Адміністрація президента Джо Байдена повідомила губернаторів, що надзвичайна декларація щодо охорони здоров'я, термін дії якої закінчується в квітні, буде діяти щонайменше до кінця року.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com