Інфекційні захворювання останніх десятиліть
16 листопада
Спалахи, територіально обмежені в минулому, мають неабиякий епідемічний потенціал сьогодні.
covid коронавірус sars mers ebola ебола marburg марбург

Разом із глобалізацією, розвитком транспортних систем, бізнесу і торгівлі зросла мобільність населення планети, а з ним і розповсюдженість інфекційних захворювань. Нижче коротко описані захворювання, що забрали сотні та тисячі життів у найкоротші терміни.

COVID-19 – є яскравим прикладом, вже всім відоме захворювання, що стало причиною однієї із наймасштабніших пандемій останніх десятиліть. По різним оцінкам летальність COVID-19 знаходиться в діапазоні від 0,2 до 2%, що в декілька разів перевищує аналогічний показник сезонного грипу. Захворювання розвивається у результаті інфікування коронавірусом SARS-CoV-2. Як і інші представники цієї родини, вірус передається крапельним шляхом. Клінічні прояви захворювання включають надзвичайно широкий спектр симптомів: гарячка, м’язові болі, сонливість, втрата нюху та смаку, шкірні висипання, кашель, нудота та діарея. У частини пацієнтів розвивається пневмонія різних ступенів важкості, що може супроводжуватись задишкою та болем в грудній клітці. При легкому перебігу лікування є симптоматичним. National Institutes of Health рекомендує застосування ремдезивіру та дексаметазону у пацієнтів на кисневій терапії невисокого потоку; лише дексаметозану у хворих, що потребують ШВЛ або кисневої терапії високого потоку.

SARS - тяжкий гострий респіраторний синдром, захворювання спричинене коронавірусом SARS-CoV-1. Саме епідемія 2002 року, що розпачалась в Китаї, вперше принесла «славу» цій родині вірусів. У результаті спалаху летальність була близькою до 10%. Типово захворювання починається із появою гарячки (>38.0°C). До інших можливих симптомів належать головний біль, сонливість, біль у горлі та м’язові болі. Близько 10-20% випадків супроводжуються діареєю. У більшості пацієнтів розвивається пневмонія, ускладнення якої часто є летальними, особливо у старших вікових групах. Дані щодо лікування отримані у результаті нетривалих та нечисленних досліджень є суперечливими та непереконливими. Терапія включає застосування антипіретиків, кисню та ШВЛ при потребі.

MERS - близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром, що розвивається у результаті інфікування вірусом MERS-CoV з родини коронавірусів, який було вперше виділено лише у 2012 році. Летальність захворювання перевищує 34% із переважною концетрацією випадків у арабських країнах. Останній великий спалах 2018-го року у Саудівській Аравії забрав життя понад 50 людей. Клінічні прояви MERS варіюються від асимптоматичного перебігу до блискавочного розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому з септичним шоком та мультиорганною недостатністю. Зазвичай захворювання розпочинається із невисокої гарячки, кашлю, задишки та м’язового болю. Інколи до перебігу додаються гастроінтестинальні симптоми, такі як нудота, блювання та діарея. У частини хворих розвивається ниркова недостатність, що вимагає діалізу. Дослідження у яких були здійснені спроби лікування різноманітними противірусними препарати не показали переконливих результатів, тому терапія є симптоматичною. Близько 50% пацієнтів потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії, серед яких більшість вимагає застосування техніки ШВЛ.

Гарячка Ебола – це вірусна інфекція, яку спричинює вірус Zaire Ebolavirus (EBOV). У результаті минулих спалахів летальність знаходилась у діапазоні від 25 до 90%. У результаті останнього спалаху у Демократичній Республіці Конго у 2018 році серед 3313 інфікованих пацієнтів 2266 померли. Вірус передається у разі контакту із біологічними рідинами хворої людини (через пошкодженні шкірні покриви та слизові). Початок захворювання характеризується неспецифічними симптомами: гарячка, біль у м’язах та суглобах, слабкість. Іншими можливими проявами є почервоніння склер, шкірний висип та гастроінтестинальні симптоми. До клінічної картини швидко приєднуються геморагічні ускладнення та мультиорганна недостатність. Пацієнти помирають між 6 та 16 днями від появи перших проявів. Під час останнього спалаху летальність серед пацієнтів, у яких застосовували тестові препарати REGN-EB3 та mAb114, була набагато нижчою. Лікування також передбачає інфузійну терапію, кисневу підтримку, контроль артеріального тиску та температури тіла.

Гарячка Марбург – інфекційне захворювання, що розвивається після інфікування однойменним вірусом. Під час останньої епідемії 2005-го року у Анголі вірус забрав життя близько 90% інфікованих осіб. Передача забезпечується крапельним шляхом. Захворювання починається з короткого продромального періоду, який характеризується гарячкою та головним болем. Близько п’яти днів після початку можлива поява макуло-папулярного висипу із переважною локалізацією на спині, грудях та животі. Інколи захворювання супроводжують біль у животі, нудота та діарея. Важкість симптомів стрімко зростає та включає швидку втрату ваги, делірій, шок, жовтяницю, печінкову недостатність та масивні кровотечі. У зв’язку з тим, що клінічна картина захворювання не є специфічною, діагностика захворювання є складною. Не існує специфічного лікування гарячки Марбург. Терапія передбачає підтримання і контроль життєвих функцій, переливання компонентів крові та лікування супутніх інфекційних ускладнень.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com