Взаємодія медикаментів та алкоголю
Комбінації алкоголю з медичними препаратами можуть призводити до негативних побічних реакцій, а деколи до летальних випадків.
Взаємодія медикаментів та алкоголю

Багато людей, які вживають алкоголь, приймають певні медичні препарати. Такі комбінації можуть призводити до небажаних взаємодій алкоголю та ліків.

Антидепресанти

Алкоголь перешкоджає метаболізму трициклічних антидепресантів(ТЦА) в печінці, як наслідок, рівень в крові останніх значно підвищується. Алкогольна індукція захворювань печінки погіршує розпад ТЦА, що також підвищує їхню біодоступність. Високий рівень ТЦА в крові може призвести до судомних нападів та порушень серцевого ритму.

Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну(СІЗЗС) найбільш безпечні у комбінації навіть з великими дозами алкоголю.

Вживання алкоголю посилює дію інгібіторів моноаміноксидази(МАО) та атипових антидепресантів. Інгібітори МАО можуть викликати значне підвищення артеріального тиску, особливо в комбінації з червоним вином, яке багате на тирамін.

Барбітурати

Вживання алкоголю разом з фенобартбіталом синергічно посилює побічні ефекти препарату. Додатково алкоголь гальмує розпад фенобарбіталу в печінці, що може підвищувати його рівень в крові. І навпаки, барбітурати активують цитохром Р450 і прискорюють виведення алкоголю з організму.

Бензодіазепіни

Алкоголь посилює побічні ефекти бензодіазепінів. Окрім того, одночасний прийом барбітуратів, бензодіазепінів та алкоголю може суттєво погіршувати функції запам’ятовування мозку.

Міорелаксанти

Деякі міорелаксанти (карізопродол, циклобензаприн, баклофен) в комбінації з алкоголем можуть утворювати наркотичну форму і викликати сильну слабкість, запаморочення, збудження та ейфорію.

Опіоїди

Алкоголь посилює седативний вплив опіоїдів, що може призводити до летальних наслідків через пригнічення кашльового рефлексу та функції дихання. Деякі опіоїдні препарати випускаються в комбінованих формах з парацетамолом. Тривалий прийом цих препаратів разом з алкоголем може суттєво посилювати токсичний вплив парацетамолу.

Варфарин

Навіть мінімальні дози алкоголю можуть суттєво посилювати дію варфарину, що підвищує ризик виникнення кровотеч через пригнічення цитохрому Р450. І навпаки, у людей, що тривало зловживають алкоголем, зростає активність Р450, що підвищує метаболізм варфарину в печінці і ризик тромбозу.

Антигіпертензивні препарати

Одночасне вживання алкоголю з нітратами та гідролазином може призводити до ортостатичної гіпотензії, яка загрожує падіннями та травмуванням пацієнтів. Тривалий прийом алкоголю посилює метаболізм пропранололу, а верапаміл затримує виведення алкоголю, що може призводити до тривалої інтоксикації.

Гіпоглікемічні препарати

Алкоголь пригнічує глюконеогенез, що, в комбінації з гіпоглікемічними препаратами(особливо інсуліном та препаратами сульфонілсечовини), може підвищувати ризик гіпоглікемічних станів. Вживання алкоголю пацієнтами з цукровим діабетом підвищує ризик виникнення діабетичної нейропатії та ретинопатії.

Лікарю необхідно враховувати, що частка пацієнтів може вживати алкогольні напої, та попереджувати про побічні дії таких взаємодій.

 

Авторка ілюстрація: Валерія Пінчук

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com