Не ОДНІЄЮ медициною єдині. Частина перша: політики, музиканти, актори, спортсмени
Відомі актори, спортсмени, політичні та громадські діячі, музиканти та композитори. Багато хто з них на початку вирішили пов’язати своє життя саме з медициною, проте життя часом бентежне та непередбачуване. Хоч медицина залишилася позаду, а хтось все ж таки зміг поєднувати її з іншою діяльністю, вони вкотре довели, що медики талановиті у всьому.
медицина мистецтво діячі композитори музиканти актори спортсмени лікарі_митці

Політики, громадські діячі та революціонери

 

Януш Корчак (Janusz Korczak, справжнє ім'я — Генрик Гольдшмідт, Henryk Goldszmit, Henryk Goldschmidt; відомий також як Старий Лікар або Пан Лікар)

Неординарний педагог-новатор, польський лікар, письменник, публіцист, громадський діяч єврейського походження, офіцер російської та польської армій. Загинув у німецькому таборі смерті в 1942 р. Пан Лікар — автор праць із теорії й практики виховання. Він був одним із піонерів досліджень у галузі розвитку та психології дитини, а також виховної діагностики. Започатківець діяльності на захист прав дитини та повного рівноправ'я дітей.

Будучи директором сиротинця, створив дитячий товариський суд, де діти самостійно розглядали справи, які самі подавали, а також могли позиватися до цього суду на своїх вихователів. Корчак створив перший часопис, призначений насамперед для юних читачів, що друкував матеріали, які надсилали діти — "Mały przegląd" ("Мали пшегльонд", "Малий огляд"). 

Ернесто "Че" Гевара

Латиноамериканський революціонер та партизан-підпільник. Один з головних лідерів Кубинської революції 1959 року. "Че" Гевара був не тільки обличчям революції в Південній Америці. Він також вивчав медицину в Університеті Буенос-Айреса, де в 1953 році після невеликої перерви у навчанні отримав диплом. Але лікарем він так і не працював, а все своє життя присвятив політичній кар'єрі.

Музиканти та композитори

 

Олександр Порфирович Бородін

Російський композитор (член "Могутньої купки"), доктор медицини та вчений-хімік, керівник хімічної лабораторії Медико-хірургічної академії. Після закінчення Медико-хірургічної академії почав працювати лікарем-ординатором Другого військово-сухопутного госпіталю. Бородін — автор більш ніж 40 робіт з хімії. Темою його докторської дисертації була "Про аналогії фосфорної й миш'якової кислоти в хімічних і токсикологічних відносинах". Розробив оригінальний спосіб одержання бромозамінних жирних кислот дією брома на срібні солі кислот.

Він одержав перше фторорганічне з'єднання — фтористий бензоїл. Також він досліджував ацетальдегід, описав альдоль і реакцію альдольної конденсації. На його честь була названа хімічна реакція в органічній хімії, при якій солі срібла карбонових кислот реагують з галогеном з утворенням органічного галогеніду, срібних солей карбонових кислот з галогенами, оскільки він найперший її досліджував (реакція Бородіна — Гюндіккера). Також він був одним з організаторів і педагогів вищого навчального закладу для жінок — Жіночих лікарських курсів. Музична спадщина лікаря-хіміка складає дві опери, три симфонії, сюїти, скерцо, адажіо та фортепіанний квінтет. 

Луї Гектор Берліоз (Louis Hector Berlioz)

Французький композитор, диригент, музичний письменник. Майбутній композитор та яскравий представник романтизму в музиці, народився у сім'ї лікаря та у 1821 переїхав у Париж, де став вивчати медицину. Але незабаром, попри опір батьків, залишив навчання та вирішивши присвятити себе музиці.

Берліоз — художник-новатор, який сміливо запроваджував нововведення в галузі музичної форми, гармонії й особливо інструментування (видатний майстер оркестровки), тяжів до театралізування симфонічної музики та грандіозних масштабів творів. Разом з Ріхардом Вагнером він заклав основи нової школи диригування та зробив істотний внесок у розвиток музично-критичної думки. 

Володимир Михайлович Івасюк

Український композитор-виконавець, поет. Герой України (2009, посмертно). Івасюк був професійним медиком, чудово грав на фортепіано, скрипці, віолончелі, гітарі. Також захоплювався живописом, фотографією та фільмуванням. Він став одним з основоположників української естрадної музики (поп-музики). Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. В 1973 році закінчив Львівський медичний інститут і вступив до аспірантури до професора Т. Мітіної. 

Андрій Вікторович Кузьменко (Кузьма)

Відомий український співак, композитор, поет, письменник, телеведучий, продюсер, актор, душа цілого покоління. Лідер гурту "Скрябін". Заслужений артист Автономної Республіки Крим (2008). Кузьма закінчив факультет стоматології Львівського медінституту (зараз  — Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького). Йому було нецікаве навчання там, однак довчився на прохання батьків. 

Роджер Меддоуз-Тейлор (Roger Meddows Taylor)

Талановитий англійський музикант, співак і пісняр, мультиінструменталіст, найбільш відомий як барабанщик рок-гурту "Queen". Тейлор отримав визнання як барабанщик  ще на початку своєї кар'єри: за унікальне звучання. Але мало хто знає, що в 1967 році Тейлор відправився в Лондон, щоб вивчати стоматологію в лондонському Госпітальному медичному коледжі, а перший гурт, де він грав, називався "Smile". Але йому швидко набридла стоматологія. Незабаром він перейшов на біологію та отримав ступінь бакалавра в Політехнічному інституті Східного Лондона. 

Спортсмени

 

Пау Газоль (Pau Gasol, каталонська — Pau Gasol Sáez)

Іспанський професійний баскетболіст Національної асоціації баскетболу (NBA), дворазовий чемпіон NBA, чемпіон Європи та світу з баскетболу. Легенда говорить про те, що зв'язати своє життя з медициною і допомагати людям маленький Газоль вирішив у віці одинадцяти років, коли почув по телевізору знамениту заяву Меджіка Джонсона (легенди баскетболу) про свою страшну хворобу. Газоль навчався в медичній школі в Університеті Барселони, але достроково завершив навчання і розпочав професійну баскетбольну кар’єру.

Дженні Томпсон (Jenny Thompson)

Американська плавчиня, одна з найтитулованіших спортсменок світу. Володарка 12 олімпійських медалей, у тому числі 8 золотих (на літніх Олімпійських іграх 1992, 1996, 2000 та 2004 роках). 18-кратна чемпіонка світу. Спеціалізувалася у плаванні вільним стилем (спринт) і батерфляєм. У 2006 році отримала диплом лікаря, тепер працює анестезіологом в одній з лікарень Бостона.

Актори

 

Ліза Кудроу (Lisa Kudrow)

Американська акторка, продюсер і телеведуча, найбільш відома як Фібі в популярному серіалі "Друзі", де вона знімалася з 1994 до 2004 року. Мати — турагент, батько — лікар. Закінчила Колледж Вассара зі ступенем бакалавра з біопсихології. Після здобуття вищої освіти Кудроу повернулася до Лос-Анджелеса, щоб працювати разом з батьком над його дослідженнями. Проте життя акторки склалося інакше: замість науки вона почала підкорювати Голлівуд.

Кен Джонг (Кендрик Чон Ганджо (Kendrick Kang-Joh "Ken" Jeong)

Американський комік, актор, колишній лікар. Найбільш відомий за ролями у серіалі "Спільнота" та серії фільмів "Похмілля у Вегасі". Джонг закінчив Університет Дюка в 1990 році та отримав ступінь доктора медицини в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл в 1995 році. Джонг закінчив ординатуру з внутрішньої медицини в медичному центрі Окснер в Новому Орлеані, паралельно розвиваючи свої навички в стендапі. Кен є ліцензованим лікарем в Каліфорнії, але більше не практикує медицину, відмовившись від неї на користь своєї акторської кар'єри.

Маїм Бялік (Mayim Hoya Bialik)

Американська акторка, найбільш відома ролями в ситкомі "Блоссом" (1990-1995) і "Теорії Великого вибуху" (з 2010). Чотириразова номінантка премії "Еммі" за кращу жіночу роль другого плану в комедійному телесеріалі. Вищу освіту здобула у Каліфорнійському університеті, вивчала нейробіологію. У 2008 отримала ступінь доктора філософії. Захистила дисертацію на тему "Гіпоталамічне регулювання неадаптивної, нав'язливо-компульсивної, афелійної поведінки при синдромі Прадера-Віллі".

Ось такі є відомі та знамениті люди з медичним бекграундом. Але це ще не все, далі більше)


Джерело тут

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com