Як шукати та перевіряти медичну інформацію у сучасному світі
Інформація — основний ресурс сьогодення. Пошук інформації не є проблемою, а ось пошук релевантної серед її різномаїття — великий виклик. Саме тому критичне мислення — скіл, який треба прокачувати кожній сучасній людині, що вже казати про лікарів.
Research

Пошук інформації та відокремлення корисної та надійної від безлічі марної — ціле мистецтво, що є необхідним сучасному лікарю, бо він зобов'язаний наслідувати кращим науковим даним. В іншому випадку, він — шахрай, який лікує людей навмання.

Тож наш головний інструмент на цьому шляху — доказова медицина ("evidence-based medicine", "EBM", дослівно — медицина, заснована на доказах). А це значить, що все, що ми використовуємо у лікуванні, діагностиці та профілактиці, має доказову ефективність, що у свою чергу пов’язано з пошуком інформації, її порівнянням, проведенням досліджень тощо.

Ми розкажемо про те, яким чином ми шукаємо та перевіряємо інформацію у нашій роботі та написанні статей для вас на нашій платформі.

  • US Food and Drug Administration (FDA) — Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. До рекомендацій цієї організації прислухаються у всьому світі. Тут ви зможете знайти всю необхідну інформацію щодо підтвердження чи спросування ефективності та безпеки ліків. FDA контролює безпеку харчових продуктів, тютюнових виробів, харчових добавок, косметики, ліків (рецептурних і безрецептурних), вакцин, медичних пристроїв і ветеринарних препаратів. Виробники харчових продуктів і медикаментів зобов’язані отримувати схвалення FDA, тому змушені проводити дослідження та експертизи, щоб довести безпечність та ефективність своїх товарів і вдосконалювати виробництво відповідно до сучасних стандартів. Таким чином, Управління стимулює розвиток науки в країні.

 

  • Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC-Center for Disease Control and Prevention) — установа, що проводити свою діяльність на національному рівні, розробляє заходи стосовно контролю та профілактики захворювань. CDC особливо зосереджує свою увагу на інфекційних захворюваннях, харчових отруєннях, екологічному здоров'ї, охороні праці та здоров'я, забезпеченні здорового способу життя, профілактиці травм, а також проведенні освітніх заходів, що спрямовані на поліпшення здоров'я громадян США. Окрім того, CDC проводить дослідження та надає інформацію про неінфекційні захворювання. CDC є співзасновницею Міжнародної асоціації національних інститутів громадського здоров'я. 

 

 

 

  • Національний центр біотехнологічної інформації (The National Center for Biotechnology Information (NCBI) просуває науку та охорону здоров'я, забезпечуючи доступ до біомедичної та геномної інформації.

 

  • PubMed — дуже зручний у використанні пошуковий сервіс медичних досліджень. Вважається одним з найбільш авторитетних архівів, завдяки чому відвертий інформаційний непотріб, брехня та медичні стереотипи туди не потрапляють. Але, попри це, доводиться шукати ту саму інформацію серед гір марної за будь-яким запитом.

 

  • MeSH (Medical Subject Headings) — це керований NLM словник термінів, який використовується для полегшення пошуку статей на PubMed, особливо коли не знаєш, що саме шукати.

 

  • Кокранівська співпраця (Cochrane Collaboration) — для всіх, кого цікавить використання інформації високої якості для прийняття рішень з питань здоров'я, одна з найбільших міжнародних організацій.

 

  • Всесвітня організаація охороони здороов'я (ВООЗ, World Health Organization, WHO) — спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка опікується проблемами охорони здоров'я у світовому масштабі.

 

 

  • National Institute for Health and Clinical Excellence — рекомендації на основі доказів, розроблені незалежними комітетами, включаючи професіоналів та членів світової ради.

 

  • Цікаві та авторитетні медичні та наукові журнали:

- British Medical Journal 

- The New England Journal of Medicine 

- The Lancet 

- Science 

- Nature 

 

  • Більш доказово про доказову:

- Clinical Evidence 

- Clinical Trials 

- Clinical practice guidelines 

- Dietary Supplement Label Database 

 

  • Інформаційні платформи, створені лікарями, з перевіреною інформацією для пацієнтів та лікарів:

- Medscape 

- The NNT — Quick summaries of evidence-based medicine 

- UpToDate 

- Annals of Internal Medicine 

- АСР Journal Club 

Інформація, як і все у світі, має свій термін придатності. Знання повинні бути актуальними й ефективними, особливо коли стосуються життя.

Згадайте кровопускання, п'явок та інші методи лікування з більш ніж з 2000-літньою історією. Де вони зараз? Саме так, відкинуті усією цивілізованою медичною громадськістю через відсутність їх ефективності. Варто розуміти, що в медицині, як і в науці в цілому, той чи інший метод визнається лише за умови доказів його ефективності.

Однак, дуже важливо пам’ятати що навіть найбільший фан доказової медицини приймає рішення самостійно, бо усе різномаїття випадків ніколи не вдасться дослідити чи описати. Усі ми різні, це правда, але ж різниця полягає тільки в тому, що один лікар спочатку буде шукати дані EBM, доповнюючи їх досвідом, а інший — застарілі підручники, власний неоціненний досвід та досвід авторитетних колег.

Будьте сучасними та актуальними, беріть все під сумнів та перевіряйте інформацію, формуйте критичне мислення та пам’ятайте: усі брешуть та помиляються, навіть найавторитетніші авторитети.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com