Мелатонін не підходить для лікування джетлегу
Ми звикли використовувати мелатонін для лікування синдрому зміни часових поясів. Але наскільки це насправді науково обґрунтовано?
jetlag

Експертиза Drug and Therapeutics Bulletin (DTB) прийшла до висновку, що мелатонін не слід призначати для лікування синдрому зміни часових поясів.

Кілька клінічних випробувань оцінювали вплив мелатоніну на симптоми зміни часових поясів. Однак багато з цих випробувань охоплювали невелику кількість пацієнтів, більшість з них були опубліковані в період між 1986 і 2005 роками, і подробиці щодо фармацевтичної форми мелатоніну не завжди були відомі.

В огляді Cochrane, опублікованому в 2002 році, спочатку розглядалося 10 випробувань, в яких мелатонін порівнювали з плацебо для лікування джетлегу.

Проте, Dr James Cave, головний редактор Drug and Therapeutics Bulletin (DTB), який став співавтором експертизи, пояснив: "Вони фактично змогли використовувати результати тільки чотирьох досліджень, щоб отримати деяку комбінацію даних, і висновки були зроблені на основі данних 142 учасників випробувань. Отже, ви можете бачити, що вага доказів тут невелика".

У метааналізі цих чотирьох досліджень, проведеному в 2015 році, були об'єднані дані про інтенсивність зміни часових поясів при польотах на схід та захід. За шкалою тяжкості стану від 0 до 100, ступінь тяжкості з використанням мелатоніном становила 27 в порівнянні з 45 балами для плацебо, середня різниця становила 17,7.

В останньому експертному огляді було зроблено висновок, що «мелатонін надавав помірний вплив на симптоми зміни часових поясів в порівнянні з плацебо».
Було відзначено побічні ефекти, пов'язані з лікуванням мелатоніном, включаючи головний біль, нудоту, сонливість та седативний ефект.
Крім того, мелатонін може збільшувати частоту нападів у людей з епілепсією і не рекомендується для людей з аутоімунними захворюваннями, тяжкою нирковою недостатністю або помірною або тяжкою печінковою недостатністю.

Мелатонін є лікарським препаратом, що відпускається тільки за рецептом в Великобританії, на відміну від інших країн, включаючи США.

У США, де мелатонін продається без рецепту, частота його використання зросла.

Дослідження, опубліковане в 2017 році в Journal of Clinical Sleep Medicine, показало, що попит в США більш ніж подвоївся в період з 2007 по 2012 роки. У 2012 році близько 3,1 мільйона американців використовували мелатонін.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com