Усвідомлені сновидіння: наукове обґрунтування
Як правило, коли ми спимо, ми не усвідомлюємо цей процес та найнеймовірніші події, персонажі й оточення здаються нам реальними. Але інколи людина усвідомлює, що вона спить та бачить сновидіння. Яке ж наукове обґрунтування цього процесу?
сон сновидіння

Свідоме сновидіння визначається як сон, під час якого людина усвідомлює, що вона бачить сни.

У дослідженні, опублікованому в 2017 році в журналі «Imagination, Cognition and Personality: Consciousness in Theory, Research, and Clinical Practice», наводяться дані, які свідчать про те, що в репрезентативній популяції 51% людей хоча б раз у житті бачили свідоме сновидіння, і близько 20% відчувають усвідомлені сни хоча б раз на місяць.
У тому ж дослідженні відзначається, що люди частіше відчувають усвідомлені сни в дитинстві, починаючи приблизно з 3-4 років. Однак ймовірність усвідомленого сновидіння починає знижуватися в ранньому підлітковому віці.

Denholm Aspy, PhD, який досліджує усвідомлені сновидіння, припустив, що певні нейрофізіологічні або нейрохімічні чинники також можуть підвищувати ймовірність виникнення усвідомлених снів.
Найчастіше усвідомлені сновидіння відбуваються під час фази швидкого сну, коли також виникає багато звичайних снів.
Я припускаю, що організм деяких людей може просто виробляти більше нейротрансмітерів, які припиняють швидкий сон, як наприклад ацетилхолін, - сказав Aspy.
«У людей можуть зустрічатися випадкові зміни в нейрохімічних процесах [...]. Я знаю, що пацієнти з нарколепсією, як правило, бачать набагато більш ясні сни, ніж звичайні люди, та в їх популяції зустрічаєтсья багато порушень сну», - продовжив він.


Деякі дослідження показують, що усвідомлені сновидіння можуть мати більше спільного з сонним паралічем, ніж зі звичайними сновидіннями.
При сонному паралічі розум певною мірою пробуджується, а тіло залишається сплячим і нездатним рухатися. Коли це відбувається, люди зазвичай відчувають дуже реалістичні галюцинації, як ніби зміст сну «просочився» в реальний світ.

Наприклад, дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Journal of Sleep Research, виявило значну позитивну кореляцію між паралічем сну та частотою виникнення усвідомлених сновидінь серед 1928 дорослих учасників.
«Цілком ймовірно, [...] що ці порушення сну мають загальну нейрофізіологічної основу», - пишуть автори дослідження.
Вони також відзначають, що «дисоціатівний досвід був єдиним предиктором як паралічу сну, так й усвідомленних сновидінь, що вказує на те, що люди, які мають ці розлади сну, також відчувають більше дисооціатівних переживань в повсякденному житті».

Delholm Aspy вважає, що на здатність відчувати усвідомлені сновидіння впливає харчування. Aspy і його колеги виявили, що людям, які вживали 240 мг вітаміну B6 за чотири ночі перед сном, було набагато легше згадати свої сни, коли вони прокинулися. Це означає, що певні зміни в дієті можуть підвищити ймовірність того, що люди не тільки згадують свої звичайні сни, коли вони прокинуться, але і зможуть легше перетворити звичайні сни в свідомі.

Іншим фактором, який може грати роль в підвищенні ймовірності виникнення усвідомлених снів, є медитація. Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що люди, які довгий час практикували медитацію, мали більш ясні сни.

«Свідомий сон - це гібридний стан свідомості з рисами як неспання, так і cну», - пишуть Julian Mutz і Amir-Homayoun Javadi в огляді, опублікованому в Neurosciencе of Consciousness в 2017 році.

Встановлено, що під час усвідомленого сновидіння підвищується активність дорсолатеральної префронтальної кори, прекунеусу, нижної тім'яної частки і супрамаргінальної звивини. Всі ці області мозку пов'язані з вищими когнітивними функціями, включаючи увагу, робочу пам'ять, планування і самосвідомість.

Розглядаючи дослідження усвідомлених сновидінь та станів свідомості, вчені також виявили, що під час свідомих снів "рівень самовизначення" був аналогічним тому, що люди має під час періоду неспання. Однак під час регулярних снів рівень самовизначення значно знижувався.

Багато рис усвідомлених сновидінь залишаються загадкою і є актуальними напрямами для досліджень, наприклад, деталі процесів, які відбуваються в мозку та стоять за виникненням свідомих снів.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com