Медичні міфи: усе про деменцію
Як багато ви знаєте про деменцію? Вважаєте, що на неї страждають лише літні люди? Чи летальна ця хвороба? Чи така велика роль алюмінію у розвитку цього захворювання? Альцгеймер та деменція — це одне і те ж? Із цим захворюванням пов'язано багато міфів, і деякі з них ми зараз розвіємо.
деменція альцгеймер

На сьогодні у США 5,8 мільйонів людей у віці 65 років і старше страждають на деменцію. Оскільки тривалість життя людей у США за останні десятиліття зросла, деякі експерти прогнозують, що до 2050 року кількість людей похилого віку з деменцією може досягти 13,8 мільйонів. Така статистика викликає виправданий страх, а страх породжує помилкові уявлення.

1. Деменція неминуче виникає з віком

Це міф, деменція не є нормальною частиною старіння.

Відповідно до звіту, опублікованого Асоціацією хвороби Альцгеймера, хвороба Альцгеймера, яка є найпоширенішою формою деменції, вражає 3% людей у віці 65–74 років у США. Як результат, ризик появи цього захворювання збільшується із віком: 17% — у людей у віці 75–84, 32% — у тих, хто старше 85.

2. Деменція та хвороба Альцгеймера — це одне і те ж

Це не зовсім правильно. Хвороба Альцгеймера — це тип деменції, на який припадає 60–80% усіх випадків деменції. Інші типи деменції включають лобно-скроневу деменцію (FTD, frontotemporal dementia), судинну деменцію, змішану деменцію та деменцію з тільцямм Леві. Національний інститут старіння визначає деменцію як втрату когнітивного функціонування — мислення, запам'ятовування та міркування — та поведінкових здібностей настільки, що це заважає повсякденному життю та діяльності людини.

Хвороба Альцгеймера пов’язана з накопиченням так званих бляшок у мозку. Ці структури вражають клітини мозку, врешті-решт призводячи до їх загибелі. Навпаки, загибель клітин головного мозку при судинній деменції відбувається через брак кисню, що може бути наслідком, наприклад, інсульту.

Як інший приклад, FTD виникає, коли в лобовій і скроневій частках мозку утворюються аномальні білкові структури, в результаті яких клітини в цих регіонах гинуть.

3. Якщо деменція є у члена моєї родини, то буде і у мене

Поширений міф полягає в тому, що деменція є суто генетичною. Іншими словами, якщо у члена сім'ї діагностовано деменцію, у його близьких родичів гарантовано розвинеться деменція в подальшому житті. Це не правда. Хоча в деяких формах деменції існує генетичний компонент, більшість випадків не мають міцного генетичного зв'язку.

Головним фактором ризику розвитку деменції є вік, хоча якщо у батьків чи бабусь і дідусів розвинулася хвороба Альцгеймера, коли вони були молодшими за 65 років, ймовірність її генетичної передачі вища.

Однак, деменція на ранніх стадіях є відносно рідкісною. Це трапляється приблизно в 5,5% усіх випадків хвороби Альцгеймера.

Отже, більшість випадків деменції є хворобою Альцгеймера та, відповідно, не є спадковими. FTD, яка зустрічається набагато рідше, має сильніший генетичний зв’язок, але якщо у батьків чи бабусь і дідусів розвивається такий стан, це не означає, що у дітей чи онуків він гарантовано розвинеться.

Сьогодні FTD вражає приблизно 15–22 особи на кожні 100 000 людей. З цих осіб 10–15% мають сімейну історію захворювання.

4. Деменція вражає лише літніх людей

Вік є фактором ризику розвитку деменції, але вона може вразити й молодих людей у деяких випадках. Вчені підрахували, що у людей у 0,038–0,26% людей віком 30–64 років розвивається деменція раннього віку.

У віковій категорії 55–64 років явище це зростає майже до 420 осіб на 100 000, або 0,4%.

5. Використання алюмінієвих сковорідок викликає хворобу Альцгеймера

У 1960-х роках проводилося дослідження, в ході якого вчені вводили кроликам алюміній у високих концентраціях. Вони виявили, що у тварин розвинулися неврологічні ураження, подібні до тих, що утворюються в мозку людей із хворобою Альцгеймера. Крім того, деякі дослідження виявили алюміній у бляшках, пов'язаних з хворобою Альцгеймера. Однак алюміній також є й у здоровому мозку, і дослідники не встановили причинно-наслідковий зв’язок між цим елементом та хворобою. Виходячи з цих досліджень, досі циркулюють міфи про те, що пиття з алюмінієвих банок або готування у алюмінієвому посуді збільшує ризик розвитку Альцгеймера.

Хоча, врешті-решт, дослідники встановлять точний зв’язок між алюмінієм та хворобою Альцгеймера, споживання алюмінію через дієту навряд чи зіграє важливу роль.

Як пояснює Товариство Альцгеймера: "Алюміній у їжі та напоях знаходиться у формі, яка складно засвоюється в організмі. Прийнята кількість становить менше 1% від присутньої в їжі та напоях. Більша частина алюмінію, що потрапляє в організм, виводиться нирками".

Вони також пишуть, що деякі дослідження виявили потенційну роль високих доз алюмінію в питній воді при прогресуванні хвороби Альцгеймера для людей, які вже мають це захворювання.

Було показано, що у людей із нирковою недостатністю алюміній виводиться недостатньо і під впливом надзвичайно високих доз може накопичуватись у мозку.

6. Деменція означає кінець осмисленого життя

На щастя, це не так. Багато людей з діагнозом деменції ведуть активне, змістовне життя. Деякі люди побоюються, що якщо лікар діагностує у них деменцію, вони більше не зможуть виходити на прогулянку самостійно і їм доведеться негайно припинити керування своїм транспортним засобом.

Звичайно, подібні зміни можуть бути необхідними при прогресуванні хвороби, але у легких випадках людина може продовжувати вести повноцінне життя.

"Занадто багато людей замало знають про деменцію. Багато хто вважає, що діагноз деменції означає, що хтось відразу не здатний жити нормальним життям, тоді як міфи та непорозуміння продовжують сприяти стигмі та ізоляції, що відчувається багатьма людьми", – пояснює Джеремі Хьюз, колишній керівник Товариства хвороби Альцгеймера.

"Ми хочемо запевнити людей, що життя не закінчується, коли починається деменція," – каже Джеремі Хьюз.

7. Втрата пам’яті завжди означає деменцію

Хоча втрата пам’яті може бути раннім симптомом деменції, це не обов’язково означає початок цього стану. Пам’ять людини може бути непередбачуваною, і ми всі час від часу забуваємо про щось. Однак якщо втрата пам’яті заважає повсякденному життю, краще поговорити з лікарем.

Інколи проблеми з пам'яттю не стосуються інших форм деменції. Наприклад, ранні ознаки та симптоми FTD можуть включати зміни настрою та особистості, мовні труднощі та нав'язливу поведінку.

8. Деменції завжди можна запобігти

Це, на жаль, не відповідає дійсності. Однак важливо, що певні фактори можуть або зменшити ризик розвитку певних типів деменції, або затримати їх початок.

Наприклад, у звіті журналу The Lancet за 2020 рік щодо профілактики та догляду за деменцією перелічено 12 факторів, що збільшують ризик її розвитку:

  • низький рівень освіти,
  • гіпертонія,
  • порушення слуху,
  • куріння,
  • ожиріння,
  • депресія,
  • фізична бездіяльність,
  • діабет,
  • низький рівень соціальних контактів,
  • вживання алкоголю,
  • черепно-мозкова травма,
  • забруднене повітря.

Деякі з цих факторів важче модифікувати, ніж інші, але робота над зміною будь-якого з них може допомогти зменшити ризик розвитку деменції.

Однак, як пояснює доктор Ненсі Сікотт, невропатолог лікарні Седарс-Сінай у Лос-Анджелесі, Каліфорнія, зменшення ризику мається на увазі починати ці зміни способу життя якомога раніше, а не чекати, поки вам стане 70.

9. Вітаміни та БАДи можуть запобігти деменції

Посилаючись на розділ вище, це також неправда. На сьогоднішній день немає вагомих доказів того, що будь-які вітамінні або мінеральні добавки можуть зменшити ризик розвитку деменції. У 2018 році Кокрейнівська бібліотека провела огляд з метою відповіді на це питання.

Їх аналіз включав дані понад 83000 учасників у 28 дослідженнях.

"Ми не знайшли доказів того, що будь-яка стратегія добавок вітамінів або мінералів для когнітивно здорових дорослих у середньому або пізньому віці має суттєвий вплив на зниження когнітивних здібностей або деменцію, хоча фактичні дані не дозволяють зробити остаточний висновок".

10. Усі люди з деменцією стають агресивними

У деяких випадках людям з деменцією може бути все важче осмислити навколишній світ. Ця плутанина може засмутити, і деякі люди починають реагувати на емоції сердито. Однак це стосується не всіх.

У дослідженні, в якому взяли участь 215 людей з деменцією, 41% учасників мали певну агресію протягом 2 років. Коли вони розглянули фактори, що підвищують ризик розвитку агресії, дослідники виділили два основних: фізичний біль та низьку якість стосунків між людиною та її опікуном.

11. Від деменції не помирають

На жаль, деменція може призвести до летального результату. Згідно з нещодавнім дослідженням, яке з’явилось у "JAMA Neurology", деменція може бути більш поширеною причиною смерті, ніж традиційно вважали експерти. Автори виявили, що приблизно 13,6% смертей було спричинено деменцією протягом періоду 2000–2009 років.

На кінцевих стадіях хвороба Альцгеймера впливає на рівновагу, ходу та ковтання настільки, що хворі помирають від падінь, пневмонії (через те, що вдихають їжу), інфекцій сечовивідних шляхів, пролежнів тощо.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com