Коронавірус та ібупрофен: відділяємо факти від вигадок
В інтернеті все частіше з’являються історії про те, що приймати ібупрофен небезпечно, якщо у тебе є коронавірус. Поряд зі справжніми медичними порадами стали також не менш розповсюдженими міфи.
коронавірус ібупрофен парацетамол

В інтернеті все частіше з’являються історії про те, що приймати ібупрофен небезпечно, якщо у тебе є коронавірус. Поряд зі справжніми медичними порадами стали також не менш розповсюдженими міфи.

У бесіді з ВВС медики розповіли, що ібупрофен не рекомендується для лікування симптомів коронавірусної інфекції.

NHS говорить, що, хоча на теперішній момент немає переконливих доказів того, що ібупрофен може погіршити перебіг коронавірусної інфекції, поки не буде більше інформації щодо цього препарату, слід приймати парацетамол для симптоматичного лікуваня COVID-19, якщо лише він вам не протипоказаний.

Тим не менше, ті, хто вже приймають ібупрофен за показами, не повинні припиняти лікування ним.

Як парацетамол, так і ібупрофен можуть знизити температуру та допомогти при симптомах, подібних до грипу. Але ібупрофен та інші НПЗП підходять не всім через наявність побічних ефектів — особливо у людей з астмою, проблемами із серцем та кровообігом.

Раніше сайт NHS рекомендував і парацетамол, і ібупрофен, але з того часу змінив свої рекомендації.

Існують також певні докази, що пов’язують ібупрофен із більш тяжким перебігом деяких респіраторних захворювань.

Міфи

- Віденський університет надіслав попередження для людей із симптомами COVID-19 не приймати ібупрофен, "тому що було з’ясовано, що він збільшує швидкість розповсюдження коронавірусу в організмі людини, і саме через це ситуація з ним в Італії досягла такого рівня".

- "В університетській лікарні в Тулузі у Франції є чотири дуже критичні випадки коронавірусу у молодих людей, які не мають жодних проблем зі здоров’ям. Їх проблема полягає в тому, що коли у них з'явилися симптоми, вони приймали такі знеболюючі, як ібупрофен".

Часто така та подібна інформація з’являється у різних соціальних мережах або пересилається "від довірених осіб".

Що ми знаємо про ібупрофен та COVID-19?

На даний момент не було проведено жодних досліджень для виявлення взаємодії між ібупрофеном та новим коронавірусом.

Але є деякі інші респіраторні інфекції, важчий перебіг яких може бути пов’язаний з ібупрофеном. Так вважає Пол Літл, професор досліджень первинної медичної допомоги в університеті Саутгемптона.

Експерти вважають, що протизапальний ефект ібупрофену може "послабити" імунну відповідь організму.

Професор Парастоу Доньяй з Університету Редінга каже: "Існує багато досліджень, які дозволяють припустити, що прийом ібупрофен для лікування симптомів респіраторної інфекції може призвести до погіршення перебігу та виникненню ускладнень. Я не бачила жодних наукових доказів, які б чітко показували, що цілком здоровий 25-річний пацієнт із симптомами COVID-19, який приймає ібупрофен, наражає себе на додатковий ризик ускладнень".

"Хоча ми ще не знаємо, чи ібупрофен чинить певний вплив на ступінь тяжкості чи тривалість захворювань, спричинених коронавірусом як у здорових людей, так і у тих, що мають певні хронічні захворювання, — каже д-р Шарлотта Воррен-Гаш з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. — Для особливо вразливих пацієнтів, здається, розумно дотримуватися парацетамолу як першого вибору".

Поширення чуток призвело до плутанини.

Занепокоєння щодо вживання ібупрофену, як виявилось, виникло у Франції після того, як Жан-Луї Монтаструк з Університетської лікарні в Тулузі, написав у Twitter: "У цей період необхідно пам’ятати про ризик ускладнень при прийомі НПЗЗ у випадку лихоманки чи інфекції".

Наступний твіт міністра охорони здоров'я Франції Олів'є Верана заявив, що протизапальні препарати можуть стати обтяжуючим фактором інфекції, був поширений більше 43 000 разів. Але він також сказав, що люди повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж припинити їх приймати.

Масово поширювалися також інші твіти, наприклад такий, у якому йдеться, що ібупрофен може спричинити важкі ускладнення захворювання, навіть у людей молодих та середніх років без будь-яких хронічних захворювань. Цей твіт був поширений 94 000 разів.

Публікації у Twitter та Facebook, які копіюються користувачами, усі стверджують, що у них є "лікар у сім’ї", який має інформацію про те, що переважна більшість людей, які померли від COVID-19, приймали ібупрофен під час захворювання. Повідомлення не пропонує жодних конкретних доказів для підтвердження своєї теорії.

"Така закономірність характерна для теорій змови", — підсумовує Шарлотта.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com