Грудне вигодовування та карієс у малюків: чи є зв'язок?
З перших днів життя грудне вигодовування стає дуже великою частиною стосунків мами та малюка. За допомогою грудного вигодовування дитина втамовує майже всі свої потреби: голод, можливість легко заснути, емоційний контакт з мамою, заспокоєння тощо.
гв грудне вигодовування годування карієс зуби нічні пляшечка пляшковий прикус неправильний руйнування зуби дитина

Грудне вигодовування майже завжди супроводжується годуваннями вночі, і це є біологічно нормально для малюка, який повинен їсти і вночі також. Разом з тим, нічні годування допомагають жінці в підтримці лактації. Окрім всього, нічні годування – це заспокоєння малюка та допомога для продовження сну.

Проте з віком у дитинки починають прорізатися зубки і батьків починає хвилювати питання: чи не вплинуть нічні годування на карієс у малюка? Чи не буде сформований неправильний прикус від тривалого ГВ?

Які факти?

Почнемо з того, що ВООЗ та Американська академія педіатрії  рекомендують продовжувати ГВ до 2 років і далі за бажанням матері та дитини.

Що стосується саме карієсу, багато досліджень є дуже суперечливими, адже відокремити вплив грудного вигодовування на розвиток карієсу від інших факторів дуже складно, і таких досліджень може бути недостатньо, щоб робити точні висновки.

Дослідження показують, що дитина до року, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, значно рідше страждає від карієсу, ніж дитина, яка знаходиться на штучному вигодовуванні. Відповідно до звіту, опублікованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у січні 2020 року, «докази свідчать про те, що немовлята, яких годують грудьми в перший рік життя, мають нижчий рівень поширеності карієсу, ніж ті, яких годують дитячою сумішшю». 

У звіті додається: «Один систематичний огляд показав вищий ризик раннього дитячого карієсу, коли грудне вигодовування продовжується після одного року, але аналіз даних не враховував належним чином такі важливі фактори, як споживання цукру з інших джерел».

Є дані про те, що грудне вигодовування сприяє оптимальному розвитку щелепи та зубів. Дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, ймовірно, рідше страждає від неправильного прикусу, і чим довше дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, тим більше знижується ризик. Проте потрібно більше довготривалих досліджень, щоб оцінити це.

Дослідження впливу грудного вигодовування на здоров’я зубів після однорічного віку визнають, що важко адекватно контролювати інші фактори, такі як харчування, гігієна зубів, соціокультурну різницю тощо у контексті раннього дитячого карієсу.

Звіт 2019 року під назвою «Систематичний огляд доказів, що стосуються факторів, які змінюють ризик раннього дитячого карієсу» розглядав грудне вигодовування та дитячий карієс у дітей віком до 72 місяців. Висновок наступний: найкращі наявні дані свідчать про те, що грудне вигодовування до 2-річного віку не підвищує ризик раннього дитячого карієсу. Надання доступу до фторованої води та навчання осіб, які доглядають за дитиною, є виправданими підходами до профілактики раннього дитячого карієсу. Обмеження цукрів у напоях в пляшках і прикормі має бути частиною цього навчання».

Згідно з дослідженням Erickson 1999-го року, сама по собі лактоза в грудному молоці не спричиняє зниження рН слини настільки, щоб викликати карієс. Таким чином, вчені зробили висновок, що грудне молоко не викликає карієсу. 

Харчування та карієс

Сучасні дослідження показують, що харчування є причиною проблем із зубами, а не грудне вигодовування. 
Важливість урахування харчування немовляти, яке знаходиться на грудному вигодовуванні, підкреслюється в дослідженні Каліфорнійського університету 2014 року «Зв’язок тривалого грудного вигодовування та карієсу зубів», у якому розглядаються можливі зв’язки між тривалим грудним вигодовуванням та ризиками руйнування зубів і карієсу. Дане дослідження виявило докази того, що ризик серйозного раннього руйнування зубів тим більший, чим частіше мати годувала дитину грудьми після 24 місяців протягом дня, проте автор Бенджамін Чаффі зробив коментарі щодо грудного вигодовування, які стверджують, що пріоритетом № 1 для матерів, що годують грудьми, має бути забезпечення оптимального харчування їхніх дітей.

Автори припустили, що можливо, що грудне молоко в поєднанні з надлишком цукру в їжі може сприяти більшому руйнуванню зубів, яке спостерігається у дітей, яких годували грудьми найдовше і найчастіше. У цьому дослідженні також йдеться про «пляшечки з грудним молоком», що відмінно від годування з грудей.

У огляді «Грудне вигодовування та ризик карієсу зубів: систематичний огляд і мета-аналіз» вказано, що «не вистачало досліджень у дітей віком >12 місяців, які б одночасно оцінювали ризик карієсу у дітей, яких годували грудьми, на штучному вигодовуванні, і дітей, яких не годували з пляшечок або не годували грудьми, а також специфічні практики грудного вигодовування, споживання солодких напоїв і їжі, а також методи гігієни порожнини рота, які обмежують нашу здатність виявляти ризики, пов'язані з кожним із них».

Австралійське дослідження 2020 року також розглядало харчування та здоров’я зубів у дітей дошкільного віку. Висновок був наступний: грудне вигодовування не було пов'язано з виникненням карієсу у дітей. Враховуючи широкі переваги грудного вигодовування та низьку поширеність тривалого грудного вигодовування в цьому дослідженні та в Австралії в цілому, рекомендації щодо обмеження грудного вигодовування є необґрунтованими, і грудне вигодовування слід заохочувати відповідно до глобальних і національних рекомендацій. Щоб зменшити поширеність раннього дитячого карієсу, необхідно посилити зусилля для обмеження продуктів з високим вмістом вільного цукру.

Що таке «пляшковий карієс»?

Найчастіше виникає на верхніх передніх зубах, але інші зуби також можуть уражатися. Однією з поширених причин є частий тривалий вплив на зуби дитини напоїв, що містять цукор. Карієс може виникнути, коли дитину кладуть спати з пляшечкою або коли вона використовується як заспокоєння дитини.

"Пляшковий карієс"

  • Потрібно уникати наповнення дитячих пляшок солодкими напоями або соками.
  • Потрібно навчити дитину пити з чашки приблизно у віці 6 місяців. Американська асоціація стоматологів (ADA) рекомендує перейти на чашку до першого дня народження дитини.
  • Обережно поводьтеся з сосками, ложками та чашками. Бактерії, що викликають карієс, можуть легко перейти з роту дорослого до дитини. Так, наприклад, слід уникати класти дурника(соску) в рот чи облизувати його, а потім давати її дитині, або куштувати їжу дитини, перш ніж запропонувати їй їжу з тієї ж ложечки.
  • Фруктовий сік, газована вода та солодкі напої шкідливі для зубів малюка. AAP взагалі не рекомендує сік дітям до 12 місяців, надалі його споживання також варто обмежити.
  • Зробіть воду улюбленим сімейним напоєм. Звичайна вода є найкориснішим напоєм для зубів дитини.

 

Яким повинен бути догляд за зубами дитини?

  • Потрібно починати чистити зуби у дитини, як тільки вони з’являться.
  • Використовуйте невелику порцію зубної пасти(як рисове зернятко) для немовлят і малюків віком до 3 років.

Кількість зубної пасти для дітей

  • Чистіть зуби принаймні двічі на день: безпосередньо перед сном і в інший час, який відповідає вашому розпорядку дня.
  • Чистіть зуби маленькими колами, охоплюючи всю поверхню. Немає необхідності змивати водою, оскільки це змиє фтор.
  • Продовжуйте допомагати дитині чистити зуби, доки не переконаєтеся, що вона сама справляється з цим досить добре. Зазвичай це триває, поки їй не виповниться принаймні 7 років.
  • Чистіть із зубною пастою, що містить щонайменше 1000 ppm фторидів. Зубна паста з фтором зменшує карієс у дітей на 15-30%, згідно з даними CDC(Centers for Disease Control and Prevention).
  • Коли у дитини з’являється перший зуб, заплануйте перший візит до стоматолога.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com