Безпечний Новий Рік
Якщо ви більш ніж готові безпечно та відповідально зустріти Новий Рік, ось декілька корисних порад.
новий рік безпечно

Подорожі та зустрічі з родиною та друзями, які не живуть з вами, можуть збільшити ваші шанси заразитися COVID-19 або грипом.

Нещодавно CDC опублікували офіційні рекомендації, які стосуються безпечного святкування нового року для зменшення ризику поширення COVID-19.

Подорож може збільшити ваші шанси заразитися та поширити COVID-19.  CDC продовжує рекомендувати відкласти поїздки та залишитися вдома, оскільки це найкращий спосіб захистити себе та інших у цьому році.

Якщо ви плануєте подорожувати на зимові канікули, ось кілька важливих питань, які слід задати собі та своїм близьким заздалегідь.  Ці запитання можуть допомогти вам вирішити, що найкраще для вас і вашої родини.

·         Ви, хтось із ваших співмешканців чи хтось, кого ви будете відвідувати, має підвищений ризик  захворіти на COVID-19?

·         Чи висока частота випадків захворювання у вашій місцевості або в місці призначення?

·         Чи переповнені лікарні у вашому населеному пункті чи в пункті призначення пацієнтами, які хворіють на COVID-19?  Щоб дізнатись, перевірте веб-сайти державного та місцевого управління охорони здоров’я.

·         Чи є у вашій місцевості чи місця призначення вимоги чи обмеження для мандрівників?  Перед поїздкою перевірте державні та місцеві вимоги.

·         Протягом 14 днів до подорожі ви чи ті, кого ви відвідуєте, тісно контактували з людьми, з якими вони не живуть?

·         Ваші плани включають подорож автобусом, поїздом або літаком, що може ускладнити перебування на відстані 1,5 метрів один від одного?

·         Ви подорожуєте з людьми, які не живуть з вами?

Якщо відповідь на будь-яке з цих запитань - "так", вам слід подумати про те, щоб відкласти поїздку або провести віртуальне святкування з людьми, яких ви хочете відвідати.

Носіння маски, дотримання гігієни рук та підтримка соціальної дистанції зменшують ваші шанси на зараження COVID-19.  Що стосується ризиків передачі COVID-19, дослідження показали:посиденьки вдома становлять вищий ризик зараження, ніж прогулянка на вулиці чи в парку;  збиратися у великих групах ризикованіше, ніж у малих, а тривалий тісний контакт – небезпечніший, ніж короткотривалий.  CDC визначають тісний контакт як перебування в межах 1,5 метрів біля інфікованої людини безперервно протягом 15 хвилин або більше на добу.

Виходячи з попередніх критеріїв, важливо врахувати, де і як ви святкуєте, та оцінити свій рівень ризику.  Скупчення людей у приміщенні зі спільною їжею та напоями – навіть якщо воно у когось удома – було б більш ризикованим, ніж спільне перебування на свіжому повітрі, яке не включали б спільну їжу чи напої та дозволяли б соціальну дистанцію.

Якщо ви все ж вирішили святкувати всередині приміщення, відкрийте вікна та двері, щоб забезпечити достатню та ефективну циркуляцію повітря.

Часто очищуйте та дезінфікуйте поверхні та предмети, особливо ті, яких торкаються найчастіше.

Попросіть гостей принести власну їжу, напої, тарілки, чашки та посуд. Гостям пропонуйте чисті маски та заохочуйте всіх носити їх усередині та зовні.

Новорічні святкування іноді пов’язані з надмірним вживанням алкоголю, і вплив алкоголю на поведінку може бути особливо вираженим, якщо хтось вживає більше одного-двох алкогольних напоїв.

Алкоголь впливає на нейромедіатори в мозку, зменшуючи гальмування та впливаючи на дії, відчуття та мислення людей.  Коли люди вживають алкоголь, ці ефекти можуть призвести до того, що вони з меншою ймовірністю дотримуватимуться рекомендацій громадського здоров’я щодо соціального дистанціювання, миття рук та носіння маски.

Серед речей, які слід врахувати, є:  

Чи споживаєте ви чи інші особи надмірну кількість алкоголю на заході?

Чи відбуватиметься захід у приватній обстановці, наприклад, у когось удома, чи у громадському місці, наприклад, у барі чи ресторані?

Якщо захід проводиться в барі чи ресторані, чи є у закладу відкритий простір?

Чи обмежуватимуть відвідування приміщень для сприяння соціальному дистанціюванню?

Чи будуть люди готові / зможуть носити маски, навіть якщо подія на вулиці?

Здорове споживання алкоголю означає вживання алкоголю в помірних кількостях, тобто тих кількостях, які підтримують довгострокові та короткострокові ризики для здоров'я від вживання алкоголю на прийнятному рівні.  Безпечні рівні споживання алкоголю в Австралії визначаються Національною радою з охорони здоров’я та медицини (NHMRC) на основі даних про ризики різного рівня споживання алкоголю.  NHMRC рекомендує як чоловікам, так і жінкам випивати не більше чотирьох стандартних напоїв одночасно, щоб запобігти короткочасному ризику вживання алкоголю (наприклад, травми та нещасні випадки) та не більше двох стандартних напоїв у будь-який день для запобігання довгостроковим ризикам  вживання алкоголю.

На сьогодні немає масштабних досліджень, присвячених вживання алкоголю в новорічну ніч. Однак є дані, що споживання алкоголю збільшується у святковий сезон.  Наприклад, дослідження, проведене в Іспанії, повідомило про збільшення зловживання алкоголем та наркотичними речовинами на робочих різдвяних вечірках порівняно з іншими періодами року.  Дослідження з Фінляндії повідомило про збільшення продажів алкоголю (та збільшення випадків смертельних отруєнь алкоголем) у вихідні та під час святкування великих свят.

Ось тут можна розрахувати безпечну кількість різних алкогольних напоїв, виходячи з міцності та об’єму.

Декілька корисних порад по споживанню алкоголю:

1) Їжте до і під час вживання алкоголю;

2) Уникайте наповнення склянки, поки вона наполовину порожня, оскільки це ускладнює відстеження кількості споживаної їжі;

3) Робіть проміжок між порціями алкоголю, наприклад, випиваючи склянку води або безалкогольний напій;

4) Уникайте пиття шотами, оскільки це спонукає всіх не відставати від людини, яка п'є найшвидше;

5) Відволікайтесь на танці або спілкування з друзями, очікуючи Нового року.  Це може зменшити кількість споживаного алкоголю;

6) Не пийте перед тим, як їхати за кермом.  Оберіть людину, яка не питиме і відвезе вас додому, скористуйтесь громадським транспортом або таксі.  Пам’ятайте, що у новорічну ніч до громадського транспорту та таксі часто трапляються великі черги, і будьте готові почекати.

Найбезпечніший спосіб зустріти новий рік - святкувати вдома з людьми, які живуть з вами або практично з друзями та родиною.  Залишатися вдома - найкращий спосіб захистити себе та інших. Бажаємо вам веселих та безпечних свят!

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com