Як журавлина може допомогти в боротьбі зі стійкістю до антибіотиків
02 квітня
Нові дослідження показують, що молекули журавлини роблять бактерії більш чутливими до антибіотиків і розкривають подвійний механізм, завдяки якому вони це роблять.
журавлина стійкість антибіотики резистентність

Як Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC), так і Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважають стійкість до антибіотиків «глобальною проблемою громадської охорони здоров'я».

Зловживання антибіотиками як у людей, так і у тварин привело до появи резистентних до ліків «супермікробів». Перенаселеність, глобальна міграція і погані санітарні умови — це лише деякі із причин загострення проблеми медикаментозної резистентності.

Деякі дослідники навіть заходять так далеко, що попереджають, що «ми перебуваємо на порозі повернення в доантибіотичну еру, в якій незначні інфекції знову можуть стати смертельними».

У цьому контексті вчені намагаються придумати інноваційні, а іноді і нетрадиційні рішення, звертаючись до комах або навіть слизу риби для синтезу сполук, які можуть бути смертельно небезпечними для супер-мікробів.

Дослідники з Університету Макгілла в Квебеку у співпраці з «Національним інститутом наукових досліджень» (INRS) в Монреалі (обидва в Канаді), вирішили вивчити потенціал журавлини в боротьбі з інфекціями.

Наталі Туфенкджі (Nathalie Tufenkji), професор хімічного машинобудування в МакГілл, є провідним автором дослідження. Професор Туфенкджі і її колеги виявили, що екстракт журавлини може зробити бактерії більш чутливими до антибіотиків. Автори опублікували свої висновки в журналі Advanced Science.

 

Екстракт журавлини допомагає при стійкості до антибіотиків

Широко поширене переконання, що журавлинний сік допомагає лікувати інфекції сечовивідних шляхів (ІМП), спонукало професора Туфенкджі і її команду вивчати журавлину.
Таким чином, вчені вибрали для дослідження бактерії, що викликають ІМП, пневмонію і гастроентерит, включаючи Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa і Escherichia coli.

Вони застосували екстракт журавлини до бактеріальних культур і побачили, що молекули журавлини зробили культури більш чутливими до антибіотиків двома шляхами.

По-перше, екстракт журавлини зробив мембрани бактерій більш проникними для антибіотика.
По-друге, екстракт журавлини порушив механізм, який бактерії зазвичай використовують для елімінації антибіотика.
«Зазвичай, коли ми вбиваємо бактерії антибіотиком в лабораторії, згодом бактерії набувають стійкості», — повідомляє професор Туфенкджі.

«Але коли ми одночасно обробляли бактерії антибіотиком і екстрактом журавлини, резистентність не розвивалася. Ми були дуже здивовані цим, і ми розглядаємо це як важливу можливість».

Подвійна дія екстракту журавлини зробила його ефективним навіть в низьких дозах. Після виявлення цих механізмів в клітинних культурах вчені відтворили свої висновки в моделі на комахах.

«Це дійсно вражаючі результати», — говорить співавтор дослідження Ерік Дезіель, професор мікробіології в INRS, який продовжує пояснювати: «Активність генерується молекулами, званими проантоцианідини. Існує кілька різних видів проантоцианідинів, і вони можуть працювати синегрічно, щоб досягти цього результату».

«Нам необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, які з них найбільш активні в синергії з антибіотиком», — додає професор Дезіель.

Професор Туфенкджі розділяє ту ж ідею, кажучи: «Ми прагнемо продовжити це дослідження. Ми сподіваємося зменшити дози антибіотиків, необхідних в медицині і ветеринарії, в рамках зусиль в боротьбі зі стійкістю до антибіотиків».

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com