Як лікарю з України стати лікарем у Великій Британії?
08 липня
Ми вже розглянули специфіку вступу до резидентури у Сполучених Штатах, але це звісно не єдиний варіант продовження кар’єри лікаря закордоном. Велика Британія є також можливою опцією для розвитку в медицині.
Сполучене_Королівство диплом медична_практика

Ключовий момент: лікарю потрібно зареєструватися та отримати ліцензію на практику від General Medical Council у Великій Британії (ВБ).

Реєстрація перш за все потребує наявності сертифікату зі знання англійської мови - IELTS. Результати IELTS мають бути не менше 7.0 по кожному з розділів, а загальний бал – мінімум 7.5.

Також кандидату потрібно скласти екзамен PLAB (Professional and Linguistic Assessments Board). Перша частина містить 180 тестів із однією правильною відповіддю, що перевіряють здатність апліканта правильно обирати лікувальну та діагностичну тактику і також включають питання з базових дисциплін. Тривалість підготовки до PLAB залежить від вихідного рівня знань і може тривати від 3-4 місяців до року.

Читайте також: Резидентура в США для українців

Друга частина називається OSCE (Objective Structured Clinical Examination). Вона подібна до наших ОСКІ і включає 16 різних клінічних ситуацій, на кожний кейс дається 8 хвилин. Підготуватись до практичної частини можна на спеціальних курсах як у ВБ, так і онлайн. Другу частину можна складати лише у ВБ, на відміну від першої. Вартість екзаменів – 240 та 879 фунтів відповідно.

Для того, аби ваша післядипломна освіта була визнана у ВБ, вам слід скласти екзамени в одному з Королівських медичних коледжів ВБ.
Цей процес може затягнутися у часі та до того ж може завершитися відмовою, але у разі успіху вам видають Certificate of Eligibility for Specialist Registration (CESR) або Certificate of Eligibility for GP Registration (CEGPR), в залежності від обраної спеціальності.

Є також варіант вступу Specialty Training або GP Training, але це можливе лише за умови, що на дану вакансію немає кандидатів з ВБ. Після цього ви отримаєте ССТ (certificate of Completion of Training), що дозволить зарахуватись до відповідного реєстру спеціалістів. National Health Service створили спеціальний гайд для іноземних випускників, де описується процес підтвердження диплому лікаря у ВБ.

Система охорони здоров’я у Великій Британії має також офіційний сайт, де можна шукати вакантні робочі місця в залежності від бажаної спеціальності, місця проживання тощо. У разі успіху з пошуком роботи потрібно отримати візу у ВБ і для лікарів видається Skilled Worker visa (раніше Tier 2 work visa).

Детально про візові питання.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com