Вакцинація. Хвороби на порозі ерадикації
08 квітня
Вакцинація. Могутня зброя у руках людства.

Коли хвороба перестає циркулювати в певному регіоні, ми називаємо це елімінацією. Поліо, до прикладу, був елімінований в США ще у 1979 після масової вакцинації населення. 
вакцина вакцинація поліо паротид кір краснуха 

Якщо певне захворювання еліміновано по всій планеті, то мова йтиме про ерадикацію. На сьогодні всього лиш одна інфекційна хвороба людини вважається ерадикованою. Координованими зусиллями всього світу було подолано натуральну віспу (НВ), яка вбивала близько 35% своїх жертв або залишала їх понівеченими чи сліпими. Останній спалах захворювання було зареєстровано у Сомалі у 1977 році. Цікаво, що чума крупного рогатого скота є ще одним захворюванням, подоланим завдяки вакцинації.

Насправді, натуральна віспа стала прекрасним кандидатом для ерадикації за декількох причин.

По-перше, висип, спричинений хворобою, реально візуально ідентифікувати. До того ж, час виникнення первинних симптомів є відносно коротким, що не дає захворюванню, зазвичай, можливості масово поширитися до моменту його виявлення.

По-друге, тільки люди здатні переносити чи хворіти на натуральну віспу. Жовта лихоманка, наприклад, переноситься москітами та є небезпечною як для людей, так і для мавп. А це значить, що навіть, якби все людство вакцинувалося від даної хвороби, то її ерадикацію неможливо було б гарантувати.

Важливим аспектом є й той факт, що одного разу переживши натуральну віспу, людина одержує пожиттєвий імунітет проти інфекції. Окрім того, вакцина проти натуральної віспи виявилася високоефективною, а процес вакцинації проходив відносно швидко.

Успіх ерадикації натуральної віспи дає надію, що рано чи пізно людству вдасться подолати й інші захворювання: поліо, епідемічний паротид, дракункульоз. На жаль, хоч поліо вважається елімінованим в більшості країн завдяки вакцинації, хвороба й досі циркулює у певних регіонах. Одна з причин – у багатьох випадках відсутні специфічні для розпізнавання симптоми. Як результат – некоординоване поширення вірусу від хворого до здорових осіб. Схожа проблема стосується й кору: хоч захворювання й характеризується типовим висипом, пацієнт стає контагіозним ще до її появи. Це є запорукою передачі вірусу іншим людям ще до початку лікування.

У 2017 році зареєстровано лише 30 випадків дракункульозу у двох країнах світу. Можливо, ми знаходимося на порозі знищення даної хвороби.

Загалом, The Carter Center International Task Force for Disease Eradication повідомляють про 6 можливих до ерадикації захворювань у найближчому майбутньому: лімфатичний філяріїдоз (Elephantiasis), поліо, кір, епідемічний паротид, краснуха, теніоз/цистицеркоз (Taenia solium).

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Вакцини не викликають аутизм!
Нове величезне дослідження, у якому прийняли участь понад 650 тисяч дітей показує, що немає абсолютно ніякого зв’язку між вакцинацією та аутизмом. Лік...
Вакцину проти COVID-19 тестують на людях
16 березня була опублікована інформація про те, що в Сполучних Штатах розпочався етап тестування вакцини проти коронавірусу на людях
Савчук Ярина
21 березня 2020