Вакцина AstraZeneca: як утворюються тромби?
12 квітня
Вчені висунули гіпотезу механізму утворення тромбів як рідкісного ускладнення від щеплення AstraZeneca.
астра зенека і тромбози вакцинація від Covid-19

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) запевняє громадськість у безпеці вакцини від COVID-19 виробника AstraZeneca, хоча кілька країн наклали на неї нові обмеження через зв’язок із рідкісним порушенням згортання крові. У своїй заяві, опублікованій від 31 березня, ЕМА наголошує, що переваги вакцини AstraZeneca у запобіганні COVID-19 із пов'язаним ризиком госпіталізації та смерті переважають над ризиками побічних ефектів. ЕМА, як регуляторний орган для усіх країн Європейського союзу, неодноразово підкреслювало, що даний розлад тромбоутворення є рідкісним.  Але, оскільки цей побічний ефект потенційно може стати фатальним, деякі регуляторні органи та сегменти громадськості вважають, що такий ризик є неприйнятним.

Читайте також: Від тернів до AstraZeneca - всі дані про вакцину

Німеччина, Нідерланди, Філіппіни, Португалія, Іспанія та Італія рекомендують щеплення AstraZeneca лише особам старше 60 років, Канада та Франція - старше 55,  Австралія - старше 50 і  Бельгія - старше 56. У Сполученому Королівстві, де була розроблена вакцина, повідомили 7.04.2021, що особам до 30 років пропонуватимуть альтернативу AstraZeneca. Дослідження ефективності даної вакцини у дітей, що проводилось на базі Оксфордського Університету, тимчасово призупинено.

Камерун, Демократична Республіка Конго, Данія та Норвегія поки що припинили використовувати вакцину. Повна вакцинація Astrazeneca потребує двох доз, але регуляторні установи у Франції та Німеччині рекомендували людям до 55 років, які отримали першу дозу, ввести іншу вакцину в якості другої дози.

Читайте також: Вакцинація перехворілих 2.0

На сьогодні вже відомо більше про це порушення: вважається, що вакцина пов’язана зі станом, який клінічно нагадує гепарин-індуковану тромбоцитопенію, яка виникає головним чином у молодих жінок.


Інститут Пауля Ерліха повідомив, що станом на 10 квітня було зареєстровано 42 випадки тромбозу венозного синусу головного мозку серед майже 2,7 млн. осіб, які отримали вакцину в Німеччині.  З цих пацієнтів у 23 було також виявлено тромбоцитопенію.  Усі, крім двох випадків, були зафіксовані у жінок у віці від 20 до 63 років, а вік трьох чоловіків, що також мали подібні ускладнення, склав 36 і 57 років. Більша вразливість молодших людей до розладу згортання викликає особливу тривогу у медиків, оскільки ризик важкого перебігу самої коронавірусної хвороби у цієї групи осіб нижчий, ніж у людей похилого віку. 

Станом на 9 квітня 2021 вже отримано звіти про 222 випадки вказаних розладів тромбоутворення у пацієнтів у Великобританії та країнах Європейської Економічної Зони.  У цих звітах йдеться, що близько 34 мільйонів людей отримали вакцину AstraZeneca, і що частота ускладнень - приблизно 1:100 000 осіб.

Дослідники описали клінічні та лабораторні деталі, отримані від дев'яти пацієнтів (вісім із них – жінки) з Німеччини та Австрії, у яких даний стан розвинувся протягом терміну від 4 до 16 днів після щеплення AstraZeneca. Вік пацієнтів складав від 22 до 49 років. У сімох із дев’яти обстежуваних був виявлений церебральний венозний тромбоз, один з них мав легеневу емболію, і ще в однієї особи – тромбоз вісцеральних вен та центральний венозний тромбоз. Хоча більшість пацієнтів були жіночої статі, невідомо, чи жінки є більш вразливими до даного ускладнення.  

Читайте також: Вакцинація: перші 15 хвилин

Науковці визначали, чи могли ці пацієнти ще до вакцинації мати протромботичний розлад, викликаний антитілами до тромбоцитарного фактору 4 (PF4), які також виявляються при гепарин-індукованій тромбоцитопенії.

У сироватці чотирьох пацієнтів, які померли внаслідок ускладнень, вимірювався рівень анти- PF4 / гепаринових антитіл, і у всіх результати були різко позитивні, при тому, що ніхто з піддослідних не отримував гепарин до вакцинації.

В іншому дослідженні, проведеному в Німеччині, на 1,4 мільйони вакцинованих осіб було виявлено 40 пацієнтів із таким самим розладом тромбоутворення: у крові всіх із них були виявлені анти-PF4-антитіла, що з'єднуються із тромбоцитами і сприяють утворенню тромбів і аномальних кровотеч. 

Автори відзначають, що, крім гепарину, тригерами можуть бути деякі інфекції, які рідко можуть викликати розлад, за ознаками схожий на гепарин-індуковану тромбоцитопенію. Такі клінічні ситуації називаються "синдром спонтанної гепарин-індукованої тромбоцитопенії". Науковці наголошують на необхідності ретельно відстежувати появу симптомів тромбозу, особливо у незвичних ділянках, таких як головний мозок або живіт, та тромбоцитопенії, починаючи приблизно від 5 до 14 днів після вакцинації, оскільки це може бути побічним ефектом попередньої вакцинації AstraZeneca.

В якості діагностичного методу науковці вказують на ферментний імунний аналіз, який також використовується для виявлення гепарин-індукованої тромбоцитопенії: в основі методу - виявлення потенційних, асоційованих с анти-PF4-антитілами тромбозів або тромбоцитопеній. В якості антикоагулянтів рекомендуються негепаринові препарати, наприклад прямі пероральні антикоагулянти.

Вчені  також пишуть, що, оскільки високі дози внутрішньовенних імуноглобулінів були ефективними для лікування важкої гепарин-індукованої тромбоцитопенії, то цей метод лікування також може бути важливим для пацієнтів, у яких після вакцинації розвиваються загрожуючі для життя стани, пов'язані із порушенням тромбоутворення, такі як тромбоз венозного синусу головного мозку.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com