Топ-10 взаємодій ліків з їжею
17 червня
Небажана, а деколи небезпечна взаємодія лікарських препаратів з продуктами харчування. Стаття буде корисною для лікарів та пацієнтів.
Топ-10 взаємодій ліків з їжею

Медикаментозна терапія є одним з основних методів лікування більшості захворювань людини. Згідно з даними CDC за 2013-2016 роки, 48 % пацієнтів приймали 1 препарат протягом останнього місяця, 24 % приймали 3-5 препаратів та 12% приймали більше 5 препаратів.

Пацієнти можуть сумлінно дотримуватись схеми лікування, призначеної лікарем, але деколи потрібно враховувати особливості взаємодії лікарських засобів та дієти пацієнта.

Варфарин

  • Прийом продуктів, багатих на вітамін К (броколі, брюсельська капуста, шпинат, капуста) знижує ефективність варфарину.
  • Їжа, приготована на грилі, знижує ефективність варфарину, а термічно оброблена цибуля – підвищує.
  • Продукти, що містять сою, можуть підвищувати або знижувати дію варфарину. Механізм взаємодії ще не вивчений.
  • Прийом журавлиного соку в комбінації з варфарином підвищує МНВ (міжнародне нормалізоване відношення), а з зеленими листковими овочами – знижує.

Інгібітори МАО та тирамін

Тирамін має симпатоміметичний ефект опосередкованої дії, але в звичних умовах речовина утилізується МОА (моноаміноксидазою) і не потряпляє в системний кровообіг. Тирамін міститься в твердих сортах сиру, червоному вині, стиглих бананах, йогуртах, креветках та салямі. Якщо пацієнт приймає інгібітори МАО, тирамін потрапляє в кровообіг, подразнює адренергічні нейрони і викликає гіпертензивні кризи («сирна реакція»).

Антигіпертензивні препарати

  • Рівень пропранололу може підвищуватись, якщо пацієнт вживає багату на білки їжу, а куріння може знизити його концентрацію в крові.
  • Гесперидин, який міститься в грейпфрутовому соці, знижує всмоктування целіпрололу, але підвищує біодоступність блокаторів кальцієвих каналів.
  • Гліцеризин, складова екстракту солодки, підвищує чутливість рецепторів до кортизолу, викликаючи затримку Na та екскрецію К. Це може перешкоджати дії деяких антигіпертензивних та антиаритмічних препаратів та призводити до набряків і підвищення АТ. Рекомендується приймати не більше 10-30 г солодки та не більше пів склянки чаю з солодкою на добу.

Антибіотики та молоко

Молоко багате на двовалентні іони (Ca2+, Mg2+), які мають здатність зв’язуватися з антибіотиками та перешкоджати їхній абсорбції. Тому необхідно обмежити вживання молочних продуктів до та під час прийому антибіотиків.

Анальгетики та антипіретики

  • Парацетамол потрібно приймати натще, оскільки одночасний прийом з їжею, особливо вуглеводами, перешкоджає всмоктуванню препарату.
  • НПЗП мають подразливий вплив на слизову оболонку шлунку, тому їх рекомендують приймати з їжею або молоком.
  • Хронічне вживання алкоголю може викликати ураження печінки та кровотечі на тлі прийому НПЗП.
  • Дослідження показали, що кока-кола підвищує абсорбцію ібупрофену в кишечнику.

Теофілін

  • Жирна їжа може підвищувати концентрацію теофіліну в крові, тоді як вуглеводи її зменшують.
  • Алкоголь та кофеїновмісні продукти збільшують ризик токсичності теофіліну.
  • Грейпфрутовий сік підвищує абсорбцію теофіліну.

 

Прийом антигістамінних препаратів разом з їжею підвищує їхню біодоступність.

Протитуберкульозні препарати

  • Прийом їжі суттєво знижує біодоступність ізоніазиду, але олеїнова кислота проявляє синергічну дію разом з препаратом.
  • Їжа з високим вмістом жирів знижує концентрацію циклосерину в сироватці крові.

Антитиреоїдні препарати та продукти з високим вмістом йоду

Згідно з дослідженнями, пацієнти, які знаходяться на антитиреоїдній терапії і вживають багаті на йод продукти, рідше переходять в ремісію. Через дієту з високим вмістом йоду пацієнти змушені приймати більші дози препаратів, що в свою чергу посилює побічні ефекти. Багатими на йод є морепродукти та водорості. В помірній кількості йод міститься в яйцях, м’ясних та молочних продуктах.

Прийом статинів разом з грейпфрутовим соком підвищує їхній рівень в крові, що призводить до посилення побічних ефектів.


Призначення медикаментозної терапії завжди має бути обґрунтованим, а пацієнт має бути проінформованим щодо всіх побічних ефектів та особливостей прийому препаратів.


Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com