Таблетка від COVID-19: прогрес у лікуванні
Як змінювалися підходи до лікування пацієнтів з COVID-19
COVID вакцинація гідроксіхлорохін гепарин дексаметазон ремдесівір Pfizer

Рік тому, коли пандемія COVID-19 тільки починалася, у лікарів не було ніяких перевірених, безпечних та ефективних методів лікування. Однак зусилля вчених з усього світу допомогли досягти певного прогресу в сфері лікування даної інфекції. А вакцини хоч і допомагають приборкати пандемію, проте нам необхідні прості у застосуванні та ефективні препарати, особливо у зв’язку з поширення нових штамів вірусу.

Читайте також: Штами SARS-CoV-2

На даний момент існують препарати, які допомагають пацієнтам із вперше встановленим діагнозом уникнути госпіталізації, прискорити одужання, поліпшити показники виживаності.

«Найбільша потреба суспільства на даний момент -  зручні ліки, така «універсальна таблетка», яка може запобігти погіршенню стану пацієнтів та знизить ризик госпіталізації», - стверджує експерт уряду США з інфекційного контролю Ентоні Фаучі.

На даний момент такі варіанти розробляються, але розробка медикаментів від респіраторних захворювань - складне завдання, частково через те, що доза препарату повинна бути досить високою, щоб діюча речовина проникала в легеневу тканину, але, одночасно з цим, не була токсичною.

Від початку пандемії уряд США надавав пріоритет розробці вакцин, саме тому дослідження методів лікування йшли повільніше. Тільки наприкінці квітня 2020 року перший препарат для лікування COVID-19 показав ефективність під час великого дослідження. Цей препарат - ремдезивір - залишається єдиним, схваленим для лікування COVID-19 в США, хоча існують й деякі інші, які дозволені для використання тільки в екстрених випадках. Ремдезивір також є єдиним противірусним препаратом від COVID-19, що перешкоджає репродукції вірусу.

Кілька компаній, включаючи Pfizer, Roche і AstraZeneca, тестують противірусні ліки в формі таблеток. Найбільш перспективним на даний момент є молнупіравір від Merck and Ridgeback Biotherapeutics. Передбачається, що даний препарат буде ефективним для пацієнтів із легким та середнім перебігом захворювання. Результати масштабного дослідження даного препарату повинні бути опубліковані восени 2021 року. Даний препарат можна буде приймати вдома при перших симптомах, подібно до того, як зараз використовуються противірусні препарати від грипу.

Вакцини також можуть демонструвати ефективність при лікуванні. Деякі пацієнти з «затяжним COVID» стверджують, що їх симптоми, що зберігалися протягом тривалого часу, покращилися після вакцинації. 

Існують препарати на основі антитіл, які можуть знизити ймовірність госпіталізації на 70%, якщо їх ввести в перші 10 днів з моменту появи симптомів. Eli Lilly та Regeneron Pharmaceuticals мають право надавати дане лікування пацієнтам із високим ризиком тяжкого перебігу захворювання, уряд США надає даний препарат безкоштовно. Наразі використовуються комбінації антитіл, тому що деякі варіанти вірусу можуть бути стійкими до деяких з них.

«Це дійсно терапія, що рятує життя. Ми вважаємо, що в неї є величезні можливості для більш широкого використання », - стверджує доктор Дональд Йілі, керівник служби невідкладної медичної допомоги Медичного центру Університету Піттсбурга.

Важливо враховувати, що тяжкість симптомів визначає варіанти лікування - деякі ліки можуть бути ефективними в одному випадку та шкідливими в іншому.

Ремдезивір, згідно з дослідженнями, скорочує час, потрібний для одужання, в середньому з 15 до 10 днів. Але не було доведено, що він покращує виживаність, тому Всесвітня організація охорони здоров'я виступає проти використання цього препарату.

Єдині ліки, які дійсно впливають на виживаність, це дексаметазон та аналогічні кортикостероїди для пацієнтів, які мають важкий перебіг захворювання, потребують додаткової оксигенації та знаходяться у відділенні інтенсивної терапії.

NIH стверджує, що антикоагулянти, такі як гепарин, можуть допомогти людям з помірним перебігом захворювання уникнути використання апаратів штучної вентиляції легень. Майже всі госпіталізовані пацієнти з COVID-19 тепер отримують низькі дози антикоагулянтів, щоб запобігти утворенню тромбів.

Читайте також: Антитромботична терапія при COVID-19

На початку пандемії  гідроксіхлорохін, препарат від малярії, був одним з найпопулярніших для лікування COVID-19. Однак клінічні дослідження даного препарату були припинені через відсутність ефективності.

Не дивлячись на величезний прорив в розробці вакцин і препаратів, в суспільстві все ще зберігається дезінформація про методи лікування COVID-19.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com